Vajon mi köze a diabétesznek a májműködéshez, és hogyan lehet utána járni, mennyi zsírt tartalmaz a májunk?
Tudta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás jelentősen rizikófaktorai a zsírmájnak? De vajon mi köze a diabétesznek a májműködéshez, és hogyan lehet utána járni, mennyi zsírt tartalmaz a májunk? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.
Így működik a májunk
A máj a legnagyobb belső szervünk, amely számos életfunkcióban játszik döntő szerepet, így például kiszűri a vérből a felesleges és káros anyagokat, lebontja a gyógyszereket és más hatóanyagokat, epét termel, amely segít a zsírok emésztésében és támogatja az immunrendszer működését is. Ezen kívül a májnak kulcsszerepe van a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Amikor eszünk, egy inzulin nevű hormon eltávolítja a felesleges cukrot a véráramból, ami a májban tárolódik el. Az étkezések közt és az éjszakai alvás során a máj visszajuttatja ezt a cukrot a véráramba, hogy folyamatosan biztosított legyen a szervezet energia ellátása.
- A máj betegségeit részben vírusfertőzések okozhatják, részben a tartós, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és vannak olyan krónikus állapotok, amelyek szintén károsíthatják a májat. Ilyen a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség – ismerteti Németh doktornő.
A 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmáj egymás rizikófaktorai
A máj egészséges körülmények közt is tárol némi zsírt, de ha ez a zsírtartalom meghaladja az 5%-ot, az már problémát jelent. A nem-alkoholos zsírmáj kezeletlenül ugyanis gyulladást és májkárosodást okozhat, illetve, ha a szövődmények tovább fejlődnek, hegszövetek alakulhatnak ki és májcirrózisról lehet beszélni. (Ez vezethet később a máj elégtelen működéséhez és lehet a májátültetés oka.)
Keveset foglalkozunk azonban azzal a viszonylag új kutatási eredménnyel, amely szerint a máj állapota összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, méghozzá oda-vissza irányban. Amikor ugyanis hosszú időn keresztül túl magas a vércukorszint, az mindenképpen károsítja a belső szerveket, így a májat is. Hasonlóképpen, a zsírmáj pedig növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ugyanis a májban felhalmozott zsír rontja a máj működését, ami növelheti a vércukorszintet is.
Fontos szempont az is, hogy a két állapot rizikófaktorai is ugyanazok, vagyis az elhízás, a magas vérnyomás és - koleszterinszint. Megfigyelések szerint ezek a tényezők olyan gyakran járnak együtt (vagyis olyan gyakori a metabolikus szindróma), hogy a 2-es típusú cukorbetegek 70%-ánál jelen van a zsírmáj is.
Hogyan derülhet erre fény?
- A zsírmáj „csapdája”, hogy évekig tünetmentes maradhat. Később, egy előrehaladottabb fázisban olyan panaszokra figyelhet fel a páciens, mint a kimerültség, az étvágytalanság, a fogyás, a jobb oldali hasi fájdalom, a sárgaság. Ekkor azonban már jelentősen károsodott a májműködés, így nehezebb a kezelés, a folyamat megfékezése – hangsúlyozza dr. Németh Alíz. – Éppen ezért azoknak, akiknél jelen vannak a rizikófaktorok, és most elsősorban az elhízásra és a 2-es típusú cukorbetegségre lehet gondolni, mindenképpen ajánlott egy hepatológiai kivizsgáláson is részt venni. Ugyancsak igaz ez az alkoholbetegekre, ugyanis őket más szempontok miatt fenyegeti a májkárosodás.
Ahhoz, hogy felmérhető legyen a máj állapota, szükség van laborvizsgálatokra, amelyek során többek közt a májenzimek működését lehet ellenőrizni. Ezen kívül a zsírmáj meglétét a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal lehet igazolni, ami pontos képet ad arról, milyen mennyiségű zsírt tartalmaz a máj és hogyan érinti ez a működését. Ez gyakorlatilag egy speciális ultrahangos képalkotás, amely nem jár fájdalommal és nem jelent sugárterhelést, így akár korlátlanul ismételhető.