• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

Egészségmagazin 2019.12.04 Forrás: Weborvos
A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

Két-három hétnél tovább tartó köhögés esetén mindenképpen gyermekorvoshoz vagy fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás akut és krónikus formában. Betegségek, melyek leginkább megnehezítik a magyar kisgyerekes családok életét télvíz idején. Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy ne legyen kész lidércnyomás a karácsonyi időszak.

Az évszaknak megfelelő öltözködés fontosságát érdemes egész évben szem előtt tartani, de hogy megóvjuk gyermekeinket a felsőlégúti megbetegedésektől ezenkívül még számos dologra érdemes odafigyelni. Elengedhetetlen a sok mozgás friss levegőn és oxigéndús környezetben, de nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő és változatos táplálkozásra is.

Érdemes kerülni a refluxot okozó esti kakaót, a magas szénhidrát és zsírtartalommal bíró ételeket, helyettük minél több zöldséget és gyümölcsöt érdemes belecsempészni a kicsik étrendjébe. Kiemelt fontosságú az ételallergiák, a tejfehérje-allergia és gluténérzékenység, valamint a pollen- és egyéb légúti allergák, illetve a reflux kezelése. Az immunrendszer erősítése kulcsfontosságú, így a  C-, D-vitaminok és egyéb immunrendszer működésében fontos vitaminkomplexek szedése mellett Lactobacillus tartalmú multivitamin készítmények, valamint  fokhagyma, gyömbér, méz, hársfatea rendszeres fogyasztása javasolt.

Mivel a bölcsőde és óvoda a vírusok és bacilusok melegágya lehet, elengedhetetlen a gyerekeket megtanítani arra, miként viselkedjenek úgy közösségben, hogy a legkevésbé legyenek veszélyeztetve. „Nem lehet elég korán elkezdeni, hogy a kicsiket rávezessük a helyes kézmosás fontosságára. De a helyes orrfújás is gyorsan megtanulható, ha a gyermek gyertya lángját orral próbálja elfújni, csukott szájjal, természetesen felnőtt felügyelete mellett” – tanácsolja dr. Lechoczky Hajnalka, a Czeizel Intézet fül-orr-gége szakorvosa. Persze minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy a gyermek megbetegedik.

„Néhány napos lázzal járó nátha otthon is biztonsággal kezelhető lázcsillapító, orrszívás és orrcsepp segítségével. Kezdődő vírusos középfülgyulladás esetén is a gyulladásgátló adása javasolt napi háromszor, illetve orrspray szintén három alkalommal történő alkalmazása jelentős javulást okozhat néhány nap alatt” – fejti ki a doktornő, de hangsúlyozza, hogy három napnál hosszabb lázas állapot, fájdalomcsillapító mellett is fennálló fülfájdalom, erős fejfájás, féloldali szemduzzanat, fülfolyás, elálló fül,  gennyes nátha, és két-három hétnél tovább tartó köhögés esetén mindenképpen gyermekorvoshoz vagy fül-orr-gégészhez kell fordulni. „2-3 hete tartó orrfolyás és köhögés mindenképpen bakteriális felülfertőződés jele lehet, ennél is tovább tartó pedig krónikus gyulladásra utal, ami mindenképpen kivizsgálást, kezelést igényelhet.”

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink