• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

A férfi pajzsmirigyzavara is okozhat meddőséget, vetélést

Egészségmagazin 2022.05.16 Forrás: Endokrinközpont
A férfi pajzsmirigyzavara is okozhat meddőséget, vetélést

Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, a(pajzsmirigy alulműködés mintegy egyharmada férfiaknál fordul elő.

A meddőség és vetélés kapcsán gyakran a női problémák kerülnek előtérbe, pedig igen sokszor megesik, hogy a férfinál van a gond. A teherbeesés és pajzsmirigyzavar kapcsolata szintén általában női oldalról van megközelítve, és sajnos kevés szó esik arról, hogy bizony a férfi pajzsmirigy problémája is okozhat nehézségeket. A témáról dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája adott felvilágosítást.

A férfi meddőségnek számos oka lehet - a hormonális zavaroktól az anatómiai problémákon át a genetikai hibákig. Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, a hypothyreosis-os (pajzsmirigy alulműködés) esetek mintegy egyharmada férfiaknál fordul elő. Ha nem kezelik, férfi meddőséghez, a nő vetéléséhez, koraszüléshez, a gyermeknél fellépő genetikai gondokhoz is vezethet a pajzsmirigyzavar generálta rossz spermakép miatt.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak alacsony pajzsmirigyhormon szintje rossz spermium minőséget, alacsony spermiumszámot, csökkent herefunkciót, merevedési zavarokat és a libidó csökkenését okozhatja.

Pajzsmirigy alulműködés és férfi termékenység

A pajzsmirigy alulműködés a nemi hormonkötő globulin (SHBG) és a tesztoszteron szintjének csökkenése mellett, alacsony LH és FSH mennyiséget is eredményezhet, ami negatívan befolyásolja a spermatogenezist (a spermiumtermelés 74 napos ciklikus folyamata) Ez növeli a herék sejtjeinek számát, de csökkenti az érett sejtek mennyiségét. (Erre a problémára a herék megnagyobbodása is felhívhatja a figyelmet.)

Több tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem csak a pajzsmirigy alulműködés, de a túlműködés is hátrányosan befolyásolja a spermiumok minőségét, mennyiségét, mozgékonyságát, így nagyon fontos a tudatos családtervezés, hiszen az említett problémák meddőséget, vetélést, koraszülést és genetikai gondokat is okozhatnak.

A pajzsmirigyzavar kezelése után rendeződhet a spermakép

Dr. Békési Gábor elmondta, hogy ha a nő sikertelen teherbeesése vagy a vetélése mögött a férfi pajzsmirigyzavara áll, akkor a megfelelő terápia megkezdése után nem sokkal a spermakép helyreáll és sikeres terhesség következhet be.

Hogy pontosan milyen kezelésre van szükség, az attól függ, az érintett pajzsmirigye túl-vagy alulműködik. Legtöbbször elegendő a gyógyszeres kezelés, ám ha a túlműködést göb, strúma okozza, akkor az orális tablettás kezelés nem mindig elég, szükség lehet akár műtétre is, hogy csökkenjen a pajzsmirigy hormonok szintje. Ritkán, de előfordulhat, hogy a pajzsmirigy egészét el kell távolítani- természetesen pajzsmirigy nélkül is lehet élni és gyermeket nemzeni, ám tudni kell, ilyenkor a betegnek élete végéig pótolnia kell a hiányzó pajzsmirigy hormonokat.

Legolvasottabb cikkeink