• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A férfi pajzsmirigyzavara is okozhat meddőséget, vetélést

Egészségmagazin 2022.05.16 Forrás: Endokrinközpont
A férfi pajzsmirigyzavara is okozhat meddőséget, vetélést

Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, a(pajzsmirigy alulműködés mintegy egyharmada férfiaknál fordul elő.

A meddőség és vetélés kapcsán gyakran a női problémák kerülnek előtérbe, pedig igen sokszor megesik, hogy a férfinál van a gond. A teherbeesés és pajzsmirigyzavar kapcsolata szintén általában női oldalról van megközelítve, és sajnos kevés szó esik arról, hogy bizony a férfi pajzsmirigy problémája is okozhat nehézségeket. A témáról dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája adott felvilágosítást.

A férfi meddőségnek számos oka lehet - a hormonális zavaroktól az anatómiai problémákon át a genetikai hibákig. Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, a hypothyreosis-os (pajzsmirigy alulműködés) esetek mintegy egyharmada férfiaknál fordul elő. Ha nem kezelik, férfi meddőséghez, a nő vetéléséhez, koraszüléshez, a gyermeknél fellépő genetikai gondokhoz is vezethet a pajzsmirigyzavar generálta rossz spermakép miatt.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak alacsony pajzsmirigyhormon szintje rossz spermium minőséget, alacsony spermiumszámot, csökkent herefunkciót, merevedési zavarokat és a libidó csökkenését okozhatja.

Pajzsmirigy alulműködés és férfi termékenység

A pajzsmirigy alulműködés a nemi hormonkötő globulin (SHBG) és a tesztoszteron szintjének csökkenése mellett, alacsony LH és FSH mennyiséget is eredményezhet, ami negatívan befolyásolja a spermatogenezist (a spermiumtermelés 74 napos ciklikus folyamata) Ez növeli a herék sejtjeinek számát, de csökkenti az érett sejtek mennyiségét. (Erre a problémára a herék megnagyobbodása is felhívhatja a figyelmet.)

Több tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem csak a pajzsmirigy alulműködés, de a túlműködés is hátrányosan befolyásolja a spermiumok minőségét, mennyiségét, mozgékonyságát, így nagyon fontos a tudatos családtervezés, hiszen az említett problémák meddőséget, vetélést, koraszülést és genetikai gondokat is okozhatnak.

A pajzsmirigyzavar kezelése után rendeződhet a spermakép

Dr. Békési Gábor elmondta, hogy ha a nő sikertelen teherbeesése vagy a vetélése mögött a férfi pajzsmirigyzavara áll, akkor a megfelelő terápia megkezdése után nem sokkal a spermakép helyreáll és sikeres terhesség következhet be.

Hogy pontosan milyen kezelésre van szükség, az attól függ, az érintett pajzsmirigye túl-vagy alulműködik. Legtöbbször elegendő a gyógyszeres kezelés, ám ha a túlműködést göb, strúma okozza, akkor az orális tablettás kezelés nem mindig elég, szükség lehet akár műtétre is, hogy csökkenjen a pajzsmirigy hormonok szintje. Ritkán, de előfordulhat, hogy a pajzsmirigy egészét el kell távolítani- természetesen pajzsmirigy nélkül is lehet élni és gyermeket nemzeni, ám tudni kell, ilyenkor a betegnek élete végéig pótolnia kell a hiányzó pajzsmirigy hormonokat.

Legolvasottabb cikkeink