• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A forró gőz csak súlyosbítja a hurutos köhögést!

Egészségmagazin 2023.03.02 Forrás: Weborvos-Affidea

A három hónap után is fennálló vagy visszatérő panaszok esetén idült betegségről beszélünk, a gyógyulási folyamat nem fejeződött be.

A hörghurutos panaszokat nem szabad köhögéscsillapítókkal kezelni, a forró gőzzel való inhalálás pedig még inkább fokozza a köhögést. Ezek a leggyakoribb tévhitek a hörghurutról és annak gyógyításáról. 

Ezek a hörghurut típusai

A megfázásos időszakokban igen gyakori hörghurut tulajdonképpen az alsó légúti  nyálkahártya gyulladása, elsősorban a hörgők  megbetegedése, melyhez általában a légcső gyulladása is társul. A heveny betegség tünetei gyorsan alakulnak ki, sokszor hevesebbek, rövid lefolyásúak, amelyek azonban hetek alatt meggyógyulnak. A 6 hétnél tovább tartó, de 12 héten belül megszűnő panaszok esetén szubakut betegségről beszélünk. A 3 hónap után is fennálló vagy visszatérő panaszok esetén idült betegségről beszélünk, itt a normális gyógyulási folyamat nem fejeződött be. A többnyire tüneti kezelés mellett is gyorsan gyógyuló, 1-3 hétig tartó akut hörghurutot leggyakrabban vírusok, kisebb százalékban baktériumok okozzák. A vírusos fertőzések esetében is előfordulhat másodlagosan bakteriális felülfertőződés. A heveny hörghurutot gyakran felső légúti fertőzés tünetei előzik meg torokfájással és/vagy náthás panaszokkal, majd az alsó légúti érintettséget jelző tünetek is megjelennek: kezdetben száraz köhögés, majd általában fehér/átlátszó köpetürítés, esetenként szegycsont mögötti diszkomfort vagy köhögéskor égő fájdalom. Bakteriális felülfertőződés esetén a köpet sárga/zöld színűvé válik. Esetenként általános tünetek is jelen vannak, pl. hőemelkedés/láz, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság. 

Ezt kell tudni a krónikus hörghurutról

A 4-6 hétnél hosszabban fennálló tünetek esetén mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, mivel a hónapokig elhúzódó köhögés hátterében egyéb okok, pl. COPD vagy asztma is meghúzódhat. A tartós gyulladás következtében kialakuló krónikus hörghurut leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, környezeti szennyeződés. Jellemző tünete a 3 hónap után is fennálló tartós, visszatérő, hullámzó intenzitású köhögés és a fokozott váladékképződés következtében kialakuló köpetürítés. Amennyiben nem társul hozzá a hörgők szűkülete, egyszerű idült hörghurutról beszélünk. Amennyiben a tartós gyulladás miatt bekövetkezik a hörgőfal szerkezeti átépülése is, kialakul a hörgőszűkület (obstrukció). A légúti szűkülettel társuló idült hörghurut egyik gyakori formája az elsősorban dohányosok körében jól ismert COPD. A hörgőszűkület fokozatos teherbírás romlással, fulladással járó tartós funkcióvesztést eredményezhet. A COPD esetén is kialakulhat heveny hörghurut légúti fertőzések következtében, ez nagymértékben tudja rontani a betegek állapotát és hosszabb távon gyorsítják a funkcióvesztést is. 

A hurutos köhögést nem szabad csillapítani

A diagnosztikával kapcsolatban dr. Dózsa Izabella, az Affidea Magyarország tüdőgyógyász szakorvosa elmondta: „A heveny hörghurut a tünetek alapján egyszerűen diagnosztizálható. A klasszikus fertőzéses panaszok, valamint a köpet jellege, színe alapján ugyanis eldönthető, hogy a betegség vírusos vagy bakteriális eredetű-e. Ha a váladék színe sárgás és zöld, akkor indokolt lehet az antibiotikumos kezelés, ugyanakkor vírusfertőzésnél csak egyszerű nyákoldó, köptető szedése javasolt. Kiemelném, hogy a hurutos köhögést nem célszerű csillapítani, mivel a köhögés alapvetően egy tisztító reflex, amelynek feladata, hogy a kóros váladékot eltávolítsa a hörgőkből. Egy vírusos hörghurut általában hét-tíz nap alatt lezajlik, ha nagyon elhúzódnak a tünetek vagy felmerül a bakteriális szövődmény gyanúja, akkor célszerű orvoshoz fordulni, mellkasröntgen segítségével ellenőrizhető, hogy kialakult-e tüdőgyulladás. Amennyiben a panaszok visszatérnek vagy több mint két hónap múlva is fennállnak, akkor azt is ki kell vizsgálni, hogy van-e COPD, asztma vagy egyéb ok a háttérben. Hörgőszűkület vizsgálatára a légzésfunkció diagnosztikáját is elvégezzük.” 

Ez az inhalálás helyes módja

Számos otthoni eljárás segítheti a fertőzéses eredetű, heveny hörghurut gyógyulását. Ezzel kapcsolatban dr. Dózsa Izabella kiemelte: „A hörgők tisztításában segítenek a  nyákoldó/köptető gyógyszerek vagy hurutoldóként gyógynövény teák, pl. a gyömbér- kakukkfű vagy hársfatea fogyasztása, a fokozott folyadék bevitel, infralámpa használata, az aeroszol kezelés, a sós vagy gyógynövényes inhalálás és a sószoba. Inhalálásra a legjobb az erre kifejlesztett kompresszoros vagy ultrahangos inhalátor készülék használata, mely megfelelően porlasztja az oldatot. Otthoni körülmények között azonban sokan használják a forró gőzös inhalálást. Az inhalálást azonban a közhiedelemmel szemben nem szabad forró gőzzel végezni, mert az leforrázza a légutakat, és még erősebb köhögést vált ki. Az inhalálást minden esetben kellemesen meleg gőzzel kell végezni, amelybe tehetünk illóolajokat (eukaliptusz, menta) vagy sót.” Ugyanakkor rendszeres vitamin- és nyomelempótlással, jó minőségű és elégséges alvással, rendszeres mozgással, stresszkezelő technikák tanulásával segíthetjük az immunrendszerünk megfelelő működését.” 

Legolvasottabb cikkeink