• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A gerincproblémák minden korosztályt érintenek

Egészségmagazin 2024.02.28 Forrás: Budai Egészségközpont
A gerincproblémák minden korosztályt érintenek

A gerincbetegségek - sok más mozgásszervi kórképhez hasonlóan - népbetegségeknek számítanak.

A gerincfájdalom gyakori, általános tünet, önmagában nem feltétlen jelent betegséget. Gerincbetegségről akkor beszélünk, ha ezek a fájdalmak, illetve az egyéb panaszok a funkciót, az életminőséget, a munkavégzést érdemben befolyásolják. Kinél milyen formában jelentkezhetnek tünetek és mit tehetünk a kialakulásuk ellen? A Budai Egészségközpont segítségével megtudhatjuk[1]. 

„A gerincbetegségek - sok más mozgásszervi kórképhez hasonlóan - népbetegségeknek számítanak. A tipikus gerinc eredetű betegségek életkori reprezentációja eltérő, 14 éves kor alatt például főként a gerincferdülések különböző formái jellemzőek, 25 éves kor felett megnövekszik a kopásos betegségek, így a porckorongsérv, porckopás vagy a csigolya elcsúszásának előfordulása, 65 éves kor után pedig főként a csontritkulással kapcsolatos panaszok, illetve a daganatos megbetegedések miatt keresik fel a betegek az orvost. Ritka fejlődési rendellenességek kisgyermekkorban már okozhatnak problémát, de szerencsére ezt leszámítva ez a korosztály ritkán szorul műtéti ellátásra” – mondta dr. Lazáry Áron PhD, a Budai Egészségközpont gerincsebész főorvosa. 

Milyen tüneteket okozhatnak a gerincproblémák?

A leggyakoribb tünet a derék és a nyaki tájékon jelentkező fájdalom, súlyosabb esetben azonban kialakulhat mozgászavar, bizonytalan járás is. Ha a fájdalom mellett érdemi funkcióvesztés jelentkezik, pl. az érintett kezéből kiesik a ceruza vagy a kanál, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ez súlyos gerincbetegségre utalhat. Ha pedig valaki a fájdalom miatt nem tud felkelni az ágyból, nem mozog a lába, nem tudja tartani a vizeletét vagy székletét, abban az esetben azonnal fel kell keresnie egy szakorvost! 

Mi válthatja ki a panaszokat és hogyan kezelhetők?

A panaszokat legtöbbször kopásos gerincbetegségek, illetve ún. funkcionális problémák (pl. hanyag tartás, diszfunkcionális izomzat) okozzák. Ezek kialakulásáért többek között felelőssé tehető a képernyő előtt töltött idő, a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig végzett versenysport, a túl sok telefonhasználat, az ülőmunka, illetve a genetikai hajlam. Az életmódváltás, így például a rendszeres mozgás, a táplálkozás megreformálása segíthet a panaszok enyhítésében, és szerencsére ez gyakran elegendő is lehet. Fontos, hogy olyan testedzést végezzünk, amelyek nem csupán a gerincre, hanem az ízületekre, a mozgató szervrendszer részeire is célzottan fókuszálnak. Tökéletes lehet az úszás, de bármilyen mozgást végzünk rendszeresen, az segíthet a prevencióban. 

Mi történik, ha az életmódváltás már nem segít?

Abban az estben, ha az erős fájdalom akadályozza a mozgást, a munkát, így a mindennapokat, szakorvoshoz kell fordulni. A legtöbb esetben a célzott, adekvát nem műtéti kezelés is meggyógyítja a beteget, de bizonyos esetekben valóban szükségessé válik a műtét. 

„Ma már számos olyan technikai megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a diagnosztikát és a terápiát. Folyamatban van egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése, amely ábrákkal, magyarázó szövegekkel, videókkal segíti a betegeket az eltérések, problémák megértésében, így jól informáltak lehetnek az állapotukkal kapcsolatban. Az intézményben folyamatosan zajlik a kutatás-fejlesztési tevékenység, számítógépes programokkal modellezzük a gerincet, annak egyes betegségeit, sőt a komplexebb eseteknél az – akár 3D-s nyomtatóval kinyomtatott – anatómiai részletet műtét közben is tudja tanulmányozni az orvos” – tette hozzá dr. Lazáry Áron PhD. 

[1] https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2023/06/27/velem-szemben-uszo-meg-nem-ult-gerinc-gyogyitas-bhc-bek-lazary-aron

 

 

Legolvasottabb cikkeink