• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

A jó gyógyszert nem jó abbahagyni

Egészségmagazin Forrás: MTI-Panoráma

Az egyik kritikus pont az, hogy az infarktus ellátásához bonyolult gyógyszeres kezelés is társul.

Heveny szívizominfarktus vagy koszorúér-tágítás után szedett clopidogrel hirtelen abbahagyása egy év után halmozottan maga után vonta szövődmények megjelenését - a fontos fölismerést az Amerikai Orvostársaság nagy tekintélyű tudományos folyóirata, a JAMA közölte.

A szívgyógyászat fejlődése valóban lélegzetelállító. Nem csak azért, mert néhány napja mesterséges szívet ültettek be Budapesten, hanem azért is, mert szívinfarktus után egészen más az élet esélye ma, mint hatvan évvel ezelőtt. A múlt század közepe táján az infarktusos beteg kezelése 30-60-napos szigorú fekvést jelentett, és az ilyen betegeknek átlag a fele egy hónapon belül meghalt.

Szívinfarktust kapni ma sem öröm, de a rohammentő igen gyorsan beviszi a beteget az ügyeletes kardiológiai osztályra, ahol azonnal szívkatéteres vizsgálat történik, a szűkült, esetleg elzáródott eret újra megnyitják, ha szükséges, az ér kitágított szakaszát továbbra is nyitva tartó fémhálót, stentet helyeznek be és néhány nap múlva a páciens kint sétálhat családjával a folyosón.

Az egyik kritikus pont az, hogy mindehhez bonyolult gyógyszeres kezelés is társul. Ennek alapvető elemeként megfelelő gyógyszerek megfelelő adagjának kiválasztásával minimálisra csökkentik annak a veszélyét, hogy a véralvadék által korábban elzárt érben ismert megalvadjon a vér.

Egy hatalmas nemzetközi vizsgálat arra utalt, hogy az ilyen beavatkozások után kilenc hónapig fönntartott gyógyszerelés, ami megakadályozta a véralvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék összecsapódását és ezzel a véralvadék megjelenését, jó eredménnyel jár. Ezért a nemzetközi kezelési irányelvek alapján hónapokig, de legfeljebb egy évig adták ezt a gyógyszert, a clopidogrelt.

Voltak azonban olyan megfigyelések, amelyek arra utaltak, hogy a clopidogrelkezelés abbahagyása után megszaporodnak a véralvadásos szövődmények. E fontos kérdésnek a tisztázása céljéból készült Michael Ho vezetésével a most ismertetett, nagy tanulmány.

A kutatók követték 3137, infarktus miatt amerikai kórházak őrzőszobáiban kezelt beteg sorsát. Az egész csoport egyik fele csak gyógyszeres kezelésben részesült, a betegek másik felében szívkatéterezés is szükséges volt, valamint koszorúér-tágítás és sokaknál stent behelyezése a károsodott koszorúérbe.
Ezek az emberek a hivatalos kezelési irányelvek értelmében átlag 302 napig szedték a clopidogrelt, aztán abbahagyták ezt a gyógyszeres kezelést. A statisztika azt mutatta, hogy ezt követően három hónapon keresztül megduplázódott a különböző szövődmények gyakorisága, ismétlődött az infarktus és egyéb szívkatasztrófák következtek be.

A véralvadás kérdésének egyik legismertebb szakérője, Victor Serebruany úgy értékelte a tanulmányt, hogy "ez igen fontos dolgozat, világos klinikai üzenettel - a clopidogrel adásának hirtelen befejezése rontja a gyógyulási esélyeket. Ezzel kapcsolatban már voltak megfigyelések, de most itt van a kemény bizonyíték".

További vizsgálatokra van szükség annak kiválasztásához: megfelelő védelmet jelent-e az, ha a gyógyszer adását fokozatosan, az adag csökkentése útján fejezik be, vagy pedig célszerű sokkal tovább használni az eddigieknél. A szakértők véleménye az, hogy a clopidogrel hirtelen leállítása után a vérlemezkék összecsapódó-készsége átmenetileg fokozódik és ez a gyakoribb szövődmények oka.

Legolvasottabb cikkeink