Miként pótolható a kollagén természetes formában a hétköznapokban, és miért a kollagén italok ezek közül is a leghatékonyabbak?
A kollagén testünk saját építőanyaga, ám sajnos termelődése az idő előrehaladtával rohamosan csökken, majd le is áll. Érdemes tehát pótolni, ha szeretnénk sokáig megőrizni fiatalos külsőnket, mozgékonyságunkat – anélkül, hogy sajgó ízületekkel, ráncos, petyhüdt bőrrel, elvékonyodó, törékeny hajszálakkal, és még megannyi más, kellemetlen egészségügyi problémával kelljen szembesülnünk. De miként pótolható a kollagén természetes formában a hétköznapokban, és miért a kollagén italok ezek közül is a leghatékonyabbak?
A kollagén az emberi (és az állati) szervezeteknek a legfőbb fő proteinje: mindenütt jelen van és testünk saját maga is képes azt előállítani, ám ez a folyamat 25 éves korunk után egyre lassul, 60 éves kor körül pedig már egyáltalán nem állít elő a szervezetünk kollagént.
Rendkívül fontos építőelem: a kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló természetes fehérje testünkben, kötőszöveteink kulcsfontosságú összetevője. Legnagyobb részben az emberi bőrszövet tartalmazza, de fontos építőköve ízületeinknek, izmainknak, csontjainknak is, sőt még a körmeink, hajunk, fogaink és még beleink egészségére is jelentősen pozitív hatást gyakorol.
De mit tehetünk annak érdekében, hogy szervezetünk kollagén utánpótlása folyamatos maradhasson?
Napjainkban egyre többet hallunk-olvasunk a kollagén pótlásáról, a kollagén étrendkiegészítőkről – de vajon mi az igazság…
Hatásosak-e ezek, melyik formát érdemes választanunk, a leghatékonyabb felszívódás és hasznosulás érdekében?
Igen! Szerencsére a legtöbb kollagén étrendkiegészítő hidrolizált. Mit is jelent ez?
Testünk csak akkor tudja beépíteni a kívülről bevitt kollagént, ha a benne lévő összes aminosav fel tud szívódni. A felszívódást pedig nagyban segíti az, ha a kollagén fehérjében lévő, nehezebben felszívódó, nagy molekulájú aminosavakat laboratóriumi körülmények között már előzetesen lebontották kisebb részecskékre – ez a hidrolizáció.
Ennek köszönhetően emésztésünk során könnyebben felszívódnak és hasznosulnak majd ott, ahol kell.
Mire jó a kollagén kiegészítés, a kollagén italok fogyasztása?
Mivel bőrünk legfőbb alkotóeleme, felelős annak hidratáltságáért, rugalmasságáért – ám mivel ez korunk előrehaladtával sajnos egyre csökken, így bőrünket is idővel egyre szárazabbnak, petyhüdtebbnek érezzük, majd megjelennek a ráncok is. Ezt a folyamatot tudjuk kicsit lassítani kollagén ital rendszeres fogyasztásával.
A kollagén ugyanakkor a porcok integritását, szerkezetét is segít megőrizni, ami védi az ízületeinket. Ahogy idősödünk, az ízületi problémák kialakulásának egyre nagyobb lesz az esélye, ahogy a kollagén állományunk csökken. Fogyasztói visszajelzések alapján a magas fehérjetartalmú, jó minőségű folyékony kollagén fogyasztásának köszönhetően az ízület fájdalmak csökkennek, és ezzel együtt a gyulladások esélye is.
A kollagén fogyasztása talán e két területen a legismertebb, leglátványosabb – azonban azt már kevesen tudják, hogy milyen pozitív hatással van emésztésünkre, anyagcserénkre, kötőszöveteink és izmaink feszességére – így még a jó alak elérésében is segítségünkre lehet, de látásunkat, szemünk egészségét, fogaink, csontjaink állapotát is kedvezően képes befolyásolni.
Miért lehetnek előnyösebb a kollagén italok, mint a kollagén porok?
Noha a kollagén porok talán mind közül a legtisztább fehérjeforrások, azonban por állaguknál fogva kicsit nehezebben vagy inkább lassabban szívódnak fel, mint a folyékony állagúak.
A folyékony formuláknak ugyanis nagy előnye a gyors felszívódása a tápcsatornán keresztül, hiszen már eleve folyadék formájában kerül be a szervezetünkbe. A jobb minőségű folyékony kollagén italok sokszor már dúsítva vannak számos vitaminnal, ásványi anyaggal nyomelemekkel is melyek még inkább növelik a kollagén hasznosulását, vagy még tovább fokozzák egészségünket, szépségünket. Ilyenek többek közt az MSN-t vagy hialuronsavat, C-vitamint illetve biotint is tartalmazó készítmények - melyek amellett, hogy javítják a kollagén felszívódását, számos további értékes tápanyaghoz juttatják szervezetünket.
Az italok fogyasztása ugyanakkor kényelmesebb is – mai rohanó életvitelünk mellett egyszerűbb, gyorsabb a reggeli étkezésünk után gyorsan felhörpinteni egy finom italt, mint a porok kavargatásával, feloldásával bíbelődni.
Milyen főbb kollagén italok léteznek, és melyiket válasszam?
Szerencsénkre jobbnál jobb készítmény van a piacon - érdemes alaposan utána olvasunk, melyik lenne a legideálisabb számunkra.
Kollagént természetes módon állítanak elő halakból, tengeri élőlényekből, és szarvasmarhából is – csak hogy a két legismertebbet említsük.
A tengeri kollagén az I-es típusú kollagén, mely szervezetünkben leginkább bőrünk, hajunk, kötőszöveteiben van jelen, valamint az érfalak vagy a fogak fontos építőanyaga. Ezért „halkollagén” fogyasztását azok számára szokták ajánlani a szakemberek, akik elsősorban bőrüket, hajukat, körmeiket, fogaikat, vagy érfalaikat szeretnék megtámogatni, illetve gyengébb emésztőrendszerrel, esetleg valamilyen autoimmun betegséggel kénytelenek együtt élni – mert tény, hogy a folyékony halkollagén a legegyszerűbben megemészthető, természetes, hidrolizált kollagén fehérjék.
A marhakollagén ezzel ellentétben a legkomplexebb kollagén kiegészítő, hiszen magas arányban tartalmazza az összes létfontosságú kollagén típust. Ha szervezetünket komplex módon szeretnénk megtámogatni kollagénnel – tehát bőrünk fiatalossága, ruganyossága, körmeink, fogaink, hajunk egészsége, valamint csontjaink, ízületink védelme egyaránt fontos, akkor a szarvasmarha kollagén italok lesznek a leghatékonyabbak számunkra – amennyiben az emésztéssel sincsen problémánk, illetve nem vagyunk vegetáriánusok vagy vegánok.