• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A lézereket így alkalmazzák a glaukóma kezelésében

Egészségmagazin 2022.01.20 Forrás: Szemészeti Központ
A lézereket így alkalmazzák a glaukóma kezelésében

A szemnyomás kellően nagymértékű csökkentése minden zöldhályog formában a kezelés elsődleges célja.

A zöldhályog (glaukóma) ez egyik leggyakoribb súlyos szembetegség világszerte, így Magyarországon is. Számos formája létezik. Ezek közül többet a szemnyomás jelentős megemelkedése okoz, más formákban a betegséget a szemnyomás emelkedése súlyosbítja, és a glaukómás látásromlást felgyorsítja. Minden zöldhályog formában közös, hogy a vissza nem fordítható látáskárosodást a szem ideghártyájában (retinájában) lévő egyik idegsejt típus pusztulása hozza létre. A szemnyomás kellően nagymértékű csökkentése tehát minden zöldhályog formában a kezelés elsődleges célja. Arról, hogy a szemnyomás kellően nagymértékű csökkenése hogyan érhető el, és milyen helye van ebben a zöldhályog ellenes lézer kezeléseknek prof. dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük. 

A szemnyomás csökkentésének fő irányai glaukómában

Nyitott zugú zöldhályog esetén a részletes kivizsgálás részeként kell meghatározni a szemnyomást a nap különböző időszakaiban, mivel a szemnyomás jelentős napszaki ingadozást mutat. Az emelkedés nagysága és a megcélzott alacsony érték együttes figyelembe vételével kell a kezelési tervet elkészíteni. A hagyományos megközelítésben elsőször szemcseppet, majd többféle szemcseppet kell kipróbálni. Ha ez nem vezet kellő eredményre, a csarnokvíz elfolyását lézer kezeléssel lehet fokozni, ami a szemnyomás jelentős csökkenését eredményezheti. Szükség esetén szemnyomást csökkentő műtéti beavatkozásra kerül sor. Noha ma már számos szemcsepp áll rendelkezésre a szemnyomás csökkentésére, a fejlett világban a kezelési irányok megváltoztak. A cseppentés, főként ha több szemcseppet a nap különböző időszakában kell cseppenteni, nehezíti a mindennapi életet, és a cseppentések gyakran elmaradnak. Ez a szemnyomás megemelkedéséhez és a zöldhályog (megfelelő nyomáskontrollal elkerülhető) romlásához vezet. A lézerek is jelentősen fejlődtek, így ma már nyitott zugú glaukóma esetén korán, akár első kezelésként is korszerű lézert alkalmazunk, ami kiváltja  vagy jelentősen csökkenti a szemcseppkezelést, idővel ismételhető, és  összességében is javítja a beteg életminőségét. Elsődleges zárt zugú glaukómában pedig a szivárványhártya lézeres átlyukasztása a kezelés első lépése, ami nélkül a cseppkezelés is értelmetlen. 

Lézer kezelés nyitott csarnokzugú zöldhályog estén

Nyitott zugú glaukómában a csarnokzugot kezeljük lézerrel. Ez az a terület a szivárványhártya külső széle és a szaruhártya között, ahol a szemből a csarnokvíz elvezetődik. Zöldhályogban az elvezetés csökken, ami miatt a szemnyomás megnő. Ezt normalizálja a lézer kezelés (trabekuloplasztika). A korábbi évtizedekben erre a célra hőhatáson alapuló (fotokoagulatív) lézert használtak. Magyarországon még mindig döntően ezt kezelést alkalmazzák. A hőhatás azonban hegesít, ami közép és hosszú távon a csarnokvíz elvezetését rontja, és a szemnyomás megemelkedését okozza. A korszerű, szelektív lézeres trabekuloplasztika (SLT) során más lézerfényt használunk, emiatt a kezelt csarnokzug csarnokvíz-elvezetése megnő, a szemnyomás pedig csökken, de a késői hegesedés nem alakul ki. További előny, hogy az alacsony kezelési energia miatt a kezelés nem fájdalmas, nem is érezhető. A szelektív lézer trabekuloplasztikát ma már számos nyitott zugú zöldhályog esetén első kezelésként alkalmazzuk. A korszerű lézer készülékek a nyitott zugú zöldhályog kezelését és a zárt csarnokzugú glaukóma ellátást egyaránt lehetővé teszik, mivel kétféle lézer üzemmódban használhatók (kombinált SLT/YAG lézer berendezések). 

Lézer kezelés zárt csarnokzugú zöldhályog esetén

Elsődleges zárt zugú glaukómában a szemlencse akadályozza a pupilla területében a csarnokvíz előre áramlását. Emiatt nyomáskülönbség alakul ki a szivárványhártya hátsó és elülső oldala között. Ez az oka annak, hogy a szivárványhártya előre tolódik, amivel elzárja a csarnokzugot. Ekkor a szemet a csarnokvíz nem képes elhagyni. Emiatt a szemnyomás nagyon jelentősen megemelkedik, akár glaukómás roham is kialakulhat. Az úgynevezett YAG lézerrel a szivárványhártyát egy apró pontban, pillanatszerű kezeléssel, fájdalmatlanul átlyukasztjuk (iridotómia). Eztán a csarnokvíz a nyíláson át előreáramlik, ami megszünteti a nyomáskülönbséget, és a csarnokzug megnyílik. A szemnyomás (ha korábban szöveti összenövések nem alakultak ki az összefekvő rétegek között) a lézerkezelés hatására normalizálódik. A kezelés a csarnokzug-elzáródás (és a következményes zöldhályog) megelőzésére is alkalmas olyan szemeken, melyek alkatilag hajlamosak zárt zugú glaukóma kialakulására. Bár nem zöldhályogos kezelés, de érdemes megemlíteni, hogy ugyanezzel a lézerrel nagy pontossággal tudjuk átvágni a szürkehályog műtét után kialakult és a látás élességét lerontó utóhályogot, ami által a látás élességét visszaállítjuk. A fenti YAG lézeres kezelések hatása egy életre szól, hatásvesztés nincsen, ismétlés nem szükséges. 

Hogyan történik a kezelés?

Mind a szelektív lézeres trabekuloplasztika, mind a  YAG lézeres kezelés típusok ambuláns beavatkozások. A beavatkozás mindkét üzemmódban helyi érzéstelenítésben, ülő testhelyzetben történik, maga a kezelés rövid időt vesz igénybe. Az előkészítés azonban mintegy egyórás. Egyes esetekben előzetes pupilla szűkítő csepp cseppentésére is sor kerül. Szükség esetén átmeneti, többlet szemnyomás-csökkentő cseppet és/vagy tablettát is kap a beteg a kezelés előtt. A kezelőorvos egy speciális kontaktlencsét helyezhet a kezelendő szeme felszínére, amin át történik a fájdalmatlan kezelés. 

Mire figyeljen a beteg a kezelés után?

A kezelést követően a látás néhány órán át homályos. Ez nem a lézerkezelés, hanem az előkészítés következménye, hiszen a pupilla szűkítése és a kezelő kontaktlencsében alkalmazott sűrű folyadék átmenetileg homályossá teszi a látást. Ezért a kezelés napján, a kezelés után jármű vezetése és más balesetveszélyes tevékenység végzése tiltott. A kezelés utáni hétben az előírt gyulladáscsökkentő és szemnyomás-csökkentő cseppkezelést alkalmazni kell, és persze az előírt kontroll vizsgálaton meg kell jelenni. 

Összességében tehát a korszerű, ambuláns glaukóma ellenes lézer kezelések jelentősen javítják a zöldhályogos beteg életminőségét, és egyes intézetekben már hazánkban is hozzáférhetőek - tájékoztat Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukóma specialistája.

Legolvasottabb cikkeink