• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A magas inzulinszint refluxot is okozhat

Egészségmagazin 2019.10.05 Forrás: Budai Endokrinközpont
A magas inzulinszint refluxot is okozhat

Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek náluk, amikor magasabb az inzulinszintjük a kelleténél.

A magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia számtalan kellemetlen tünetekkel járhat, ám kevés szó esik arról, hogy a probléma megnöveli a refluxos panaszok fellépését. Ugyanis igen sokan panaszkodnak arra, ha megugrik az inzulin mennyisége, úgy előjönnek a gyomorsav okozta maró tünetek. A két állapot közti kapcsolatról és az IR orvoslásáról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

Milyen panaszokat okozhat a reflux?

A reflux (GERD) igen szerteágazó tüneteket okozhat, többek között gyomorégést, gyomorfájdalmat, maró érzést, savas szájízt és gyakori böfögést, ám előfordulhat, hogy nem emésztőszervi panaszokban mutatkozik meg (pl. krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás). Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel ezek nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

A gyomor bejáratánál található egy “szelep”, ami az alsó nyelőcső záróizma (LES). Funkciója, hogy amint az étel keresztülhaladt rajta, összehúzódik, bezárul. Amennyiben a LES nem zár teljes mértékben vagy túl gyakran nyílik ki, úgy a gyomorsav visszarámolhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést, a nyelőcsőben maró érzést okozhat.

Mi köze a magas inzulinszinthez?

Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek náluk, amikor magasabb az inzulinszintjük a kelleténél. Erre a magyarázat a következő: a megemelkedett inzulinszint (főleg, ha már a vércukor értékek is magasak) a LES záróizom elernyedését okozza, így az nem zár majd tökéletesen, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe- mondja dr. Koppány Viktória, aki hozzátette, hogy az inzulinszint normalizálásával a refluxos panaszok is megszűnnek.

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinszint csökkentése, az IR kezelése több pilléren nyugszik. Az elsőszámú kezelési módszer az az életmódterápia: ekkor dietetikus személyre szabott értendet állít össze, melynek alapja a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása meghatározott mennyiségben. Ezen kívül nagyon fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak is, mely csökkenti az inzulin-és glükóz szintet, továbbá segíti a túlsúly leadását is. Mindezeken kívül szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, mely az életmódterápia támogatására szolgál. Erre általában csak bizonyos ideig van szükség,  ugyanis, ha az értékek javulnak, úgy a tabletták elhagyhatók (természeten az új életmódot tartani kell).

Legolvasottabb cikkeink