• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A mellrák megelőzhető, gyógyítható

Egészségmagazin 2022.10.11 Forrás: Weborvos
A mellrák megelőzhető, gyógyítható

Az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők.

Évente több mint 8000 emlődaganat kerül felismerésre és több mint 2000 halálesetről számolnak be a magyarországi statisztikák.  A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – arra voltunk ezért kíváncsiak, mit jelent a komplex emlődiagnosztika és milyen kezelési lehetőségeket biztosít a főváros egyik legrégebbi magánegészségügyi intézménye, a Dr. Rose Magánkórház.

„Legújabb fejlesztéseinknek köszönhetően a Dr. Rose Magánkórház a diagnosztikus és terápiás eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani emlődiagnosztikában is az első szűrővizsgálattól akár az onkoplasztikai műtéti megoldásig. Számunkra az a legfontosabb, hogy ha elváltozást találunk, akkor teljes körűen ki tudjuk vizsgálni pácienseinket és a gyógyulás minden pontján tudjuk támogatni őket” – emeli ki dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetője.

A 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. Szűrőcsomagjában a Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést végez, mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében. Szükség esetén lehetőség van ultrahang-vezérelt mintavételre, illetve mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavételre is, sőt a cégcsoport másik fővárosi intézményében CT, MR és PET/CT-diagnosztika is azonnal rendelkezésre áll. A daganatos betegek részére a Dr. Rose Magánkórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek is, amely során az onkológiai beavatkozással egy időben megtörténhet a mellrekonstrukció is.

„A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére” – avat be a részletekbe dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista. – „Mi a legmodernebb mammográfiás eljárást alkalmazzuk. A digitális 3D tomoszintézis során a köríven mozgó röntgencső az emlőről kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 egymást átfedő, digitális képet készít. Az adathalmazból számítógépes feldolgozással vékony szeletvastagságú rétegképek és kétdimenziós áttekintő képek készülnek. A 3D tomoszintézis az emlőszerkezet megítélésében érzékenyebb, a rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők. Tomoszintézissel akár 30 százalékkal több daganat fedezhető fel, mint a hagyományos mammográfiával, és bizonyos emlőszerkezet esetén jobb eredményt ad ez a legmodernebb technológia.” A daganatgyanús elváltozásoknál ultrahanggal vagy mammográfia segítségével valósulhat meg szövettani mintavétel.

Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatúságot igazol, a Dr. Rose Magánkórház orvosai minden támogatást megadnak a megfelelő gyógymód kiválasztásához, a gyors döntéshozatalhoz. Amennyiben pedig sebészeti beavatkozás szükséges, onkoplasztikai sebészeti ellátás áll a betegek rendelkezésére. Korábban a rosszindulatú melldaganatoknál a daganatos terület, az emlő eltávolítása után következett a kemoterápia, a sugárkezelés, és csak jóval később a rekonstrukció.

„A legfejlettebb onkoplasztika műtétek során emlődaganatos betegeinknél egyidőben távolítjuk el a rákos területet és állítjuk helyre az emlő formáját. A műtét után a műtéti szövettani vizsgálat eredményétől függően kerül sor az onkoteam által javasolt további onkológia kezelésekre” – hívja fel a figyelmet dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebész. – „Az onkoplasztikai műtétek pontos kezelési terv alapján zajlanak, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. Ez alapján születik döntés arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítjuk el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van. Legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával, esetlegesen implantátumok beültetésével együtt.”

A Dr. Rose Magánkórház két videót is készített a mellrák elleni küzdelem hónapjára, amelyek itt érhetőek el:

A mellrák megelőzhető, gyógyítható!

Mellrekonstrukció - esély egy teljes életre

Legolvasottabb cikkeink