• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szemszárazság nem csak az idősebbeket érintheti

Egészségmagazin 2022.04.26 Forrás: Weborvos
A szemszárazság nem csak az idősebbeket érintheti

A szemet nedvesítő és olajozó könny összetevőit három mirigy termeli, s ha ezeknek csökken a funkciója, nagy eséllyel szemszárazság alakul ki.

Míg korábban idősebb korhoz volt köthető a szemszárazság, manapság egyre gyakrabban fordul elő, és egyre fiatalabbaknál jelentkezik. Kellemetlen tünetekkel jár: mintha valami belement volna valami a szemünkbe, nehéznek érezzük a szemhéjunkat, a szemünket pedig fáradtnak. Sokszor égő érzés és homályos látás is kíséri a tüneteket. A fiatalabb korban jelentkező szemszárazságnak leginkább a tartós vizuális tevékenység az oka, ugyanis károsan hat a szemre a szünet nélküli hosszan tartó számítógép, okostelefon, tablet használat. Ilyenkor kevesebbet pislogunk, általában zárt térben vagyunk, ahol alacsonyabb a páratartalom a fűtés vagy a klíma miatt. A Covid-járvány miatt bevezetett home office, e-oktatás miatt is egyre több fiatalnál, kamasznál is kialakult a szemszárazság, hívja fel a figyelmet Dr. Balázsy Mariann a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosa.

A szemet nedvesítő és olajozó könny összetevőit három mirigy termeli, s ha ezeknek csökken  a funkciója, nagy eséllyel szemszárazság alakul ki.

–  Javaslom, hogy aki számítógéppel, laptoppal dolgozik, tartson óránként öt perc szünetet, amikor nem a monitort nézi, igyon sok folyadékot, napi két-három liter vizet. Ebbe ne számoljuk bele a kávét, teát, hiszen azok vízhajtó hatásúak. Ha nem iszunk eleget, és dehidratálódik a szervezetünk, akkor a termelődő könny mennyisége is csökken – hívja fel a figyelmet a szemész szakorvos.

– A szemszárazságnak több típusa van, legtöbbször az összetett szemszárazsággal találkozunk, amikor a könny mennyisége és minősége is csökken. Nagyon gyakori probléma a Meibom-mirigy diszfunkciója, ugyanis ez a mirigy termeli a könny olajos fázisát. Két pislogás között ez az olajos réteg teszi lehetővé, hogy ne párologjon el a könny. Ha csökken a Meibom-mirigy termelése, akkor két pislogás között is nagyon hamar kiszárad a szem. Ilyenkor olyan műkönny cseppet javasolunk, amely ezt az olajos fázist is pótolja.

– A műkönnyek közül nagyon jó hatásfokkal működnek a hialuronsav tartalmúak, ugyanis nagyon jó a hidratáló hatásuk. Minden műkönny esetében a tartósítószer-mentes fajtákat ajánlom, ugyanis a tartósítószereknek is van szemszárító hatásuk – mondja Dr. Balázsy Mariann.

A szemész szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy önmagában a műkönny nem old meg mindent: ha nem tartják be az orvos ajánlásait a monitor, okostelefon használatára és a folyadékbevitelre vonatkozóan, akkor hiába használ műkönnyet valaki, nem fog javulni a panasz. Türelem kell hozzá, hiszen a szemszárazság nem egyik napról a másikra szokott javulni, de ha betartják a tanácsokat, az segít, osztja meg tapasztalatait a szakorvos.

A szemvizsgálat során a szemész szakorvos alaposan megnézi, megvizsgálja a szemet, ellenőrzi a látásélességet, hiszen ha nagyon súlyos a szemszárazság, akkor akár homályos látás is kialakulhat. Réslámpa segítségével megvizsgálja a Meibom-mirigyeket, megnézi, okoz-e a kötőhártyán, szaruhártyán elváltozást a szárazság. Végeznek úgynevezett könnyfilm-stabilitási vagy felszakadási próbát, ez a vizsgálat gyors, és fájdalommentes.

Ne hanyagoljuk el a szemszárazságot! Míg eleinte csak szemfáradtság jelentkezik, majd szemfájás, szem körüli fájdalom, később még fejfájást is okozhat. Az egyre súlyosabb panaszok mellett maradandó károsodás is érheti a szaruhártyát.