• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A vérszegénység oka is lehet a B12 vitamin hiánya

Egészségmagazin 2020.03.25 Forrás: Trombózisközpont
A vérszegénység oka is lehet a B12 vitamin hiánya

A B12 vitamin fontos szerepet játszik többek között a központi idegrendszer és perifériás idegek működésében is.

A vérszegénységnek több formáját is megkülönböztetjük. A legtöbb esetben vashiányos vérszegénység áll fenn, ám előfordulhat az is, hogy a B12 vitamin hiányával jár az állapot. Hogy mi mindent kell tudni erről a vitaminról, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük.

B12- vagyis a kobalamin

A májban tárolt B12 a vízben oldódó vitaminok családjába tartozik, mely nélkülözhetetlen anyag a szervezet számára. Igen fontos szerepet játszik többek között a központi idegrendszer és perifériás idegek működésében, a DNS szintézisében, a sejtosztódásban-és regenerációban, az immunrendszeri védelemben, valamint a vérképzésben is.  Több formája is létezik, melynek legismertebb tagja a cianokobalamin.

A szervezet nem képes önmagától előállítani, így táplálék útján kell bejuttatni. Magas B12 tartalmú ételek: húsok, máj, lazac, tonhal, tenger gyümölcsei, marha, bárány, tej, tejtermékek, zab. Napi adagja életkor szerint változik, ám terhesség és bizonyos betegségek (pl. májbetegség) esetén is érdemes többet bejuttatni. Felnőttek napi adagja: 2,5 µg

Mikor kell B12 hiányára gyanakodni?

A B12 hiány esetén megaloblasztos (nagy vörösvérsejtes) anémia alakul ki, ám vérszegénységhez igen későn vezet, mivel 1-2 évig is raktározódik a szervezetünkben.  Az állapotra sápadtság, gyakori fejfájás, rossz közérzet, szédülés, fáradtság, depresszió, koncentrációs zavar, végtag zsibbadás, fájdalom /bizsergés, nyilallások az idegek lefutásának megfelelően hívhatja fel a figyelmet, ám ha az alap vérkép eredménye is felveti gyanút (nagyobb vörösvértestek, alacsony hemoglobin szint), érdemes megbizonyosodni a B12 szintjéről.

„Gyakran gyomnyálkahártya elváltozásokkal jár együtt, mert a vitamin felszívódásához, bizonyos gyomorsejtek által termelt fehérje szükséges. Ezért különböző emésztési, felszívódási zavarok esetén is érdemes elvégeztetni a tesztet, hiszen ilyenkor jelentősen romlik a  B12 felszívódása, ami hiányállapothoz vezethet”- hívja fel a figyelmet a hematológus.

B12, homocisztein és trombózis

 A folsav, B12 vitamin, B6 vitamin egy kémiai ciklusban szerepel, mely kórossá válik, ha valamelyik összetevő szintje lecsökken és ilyenkor a homocisztein szint felszaporodik szervezetünkben, amit vérmintából meg is tudunk mérni. A magas homocisztein szint igen veszélyes, ugyanis megnöveli a vénás és artériás trombózisok esélyét, mivel károsítja az erek endothel sejtjeit.

Megaloblasztos anémia

Vészes vérszegénység-azaz megaloblasztos anémia oka, hogy a B12 felszívódást lehetővé tevő, fehérjét termelő gyomorsejtek ellen kialakul egy autoimmun antitest, ami elpusztítja ezeket a sejteket- ezért a B12 vitamin felszívódása a vivő fehérje hiányában, nem tud létrejönni.

A B12 vitamin hiányában, a csontvelő abnormális méretű és alakú vörösvértesteket (megaloblasztokat) termel a normál, egészséges vvt helyett, és ezek a nagy sejtek nem képesek megfelelően oxigénnel ellátni szervezetünket.

A hiány okát fel kell kutatni (autoimmun betegség a gyomor sejtjei ellen, rossz, egyoldalú táplálkozás, gyógyszer mellékhatások, a gyomor bélrendszer daganatos, gyulladásos betegségei stb.)Pótlása a hiány mértékétől és okától függ: az étrendi változtatások (hús fogyasztás bevezetése) mellett ugyanis szükség lehet gyógyszeres, illetve injekciós terápiára is.

Túl sok B12

A B12-t vízben oldódó vitaminként nem lehet túladagolni, annak negatív következménye nem ismert, évekig raktározza a szervezet.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink