• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Akár egy hét alatt is kialakulhat az orrspray-függőség

Egészségmagazin 2021.11.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
Akár egy hét alatt is kialakulhat az orrspray-függőség

Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy egy-két hét alatt le lehet szoktatni a betegeket a szerhasználatról.

Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. Az orrcseppfüggőség orvosi felügyelet mellett, szteroid tartalmú szerek használatával megszüntethető, de a legtöbbet akkor tehetünk egészségünk megóvása érdekében, ha rendeltetésszerűen, általában legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3-4 alkalommal használjuk a recept nélkül kapható patikaszereket – mondja dr. Fent Zoltán. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról is tájékoztatott, hogy a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat.

A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad alkalmazni.  A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki. Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket, ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip, vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában, recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is. Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak; helyettük szteroid tartalmú-, illetve antihisztamin tartalmú orrspray-k használata szükséges – emelte ki dr. Fent Zoltán.

Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát, ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását – teszi hozzá a szakember.

Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Mint arra dr. Fent Zoltán felhívta a figyelmet, nagy számban jelentkeznek a betegek ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken. Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban – emeli ki a szakember – senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni.

Legolvasottabb cikkeink