• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Állandó éhségérzet: a prediabétesz jele is lehet

Egészségmagazin MA 06:09 Forrás: Cukorbetegközpont
Állandó éhségérzet: a prediabétesz jele is lehet

Jellemzően egy-egy rutin laborvizsgálat során derül ki az emelkedett vércukorértékek, de néhány árulkodó tünetről szót kell ejteni.

A prediabétesz egy észrevétlenül, alattomosan kialakuló állapot, amiről gyakran csak egy rutin laborvizsgálat során szereznek tudomást az érintettek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológus szakorvosa szerint a csillapíthatatlan étvágy és a túlevés egyike lehet azon tüneteknek, amelyek a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos problémát jelezhetnek.

Úton a cukorbetegség felé: a prediabéteszről

Ahogy a névben szereplő „pre” is sugallja, a prediabétesz a cukorbetegséget megelőző állapot, Ilyenkor a vércukorszint már magasabb a normáltartománynál, ám nem elég magas ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy cukorbetegséggel van dolgunk.

- a hasnyálmirigy fontos endokrin szervünk, amely többek között egy vércukorszintet szabályozó hormon, az inzulin termeléséért is felelős. Ez a hormon segít abban, hogy sejtek felvegyék a vérből a szénhidrátmolekulákat, amelyekből felépítik azán szénhidrátraktárukat vagy energiát nyernek belőlük – magyarázza dr. Para Györgyi. Amikor prediabétesz áll fenn, a sejtek nem úgy reagálnak az inzulinra, ahogy kellene, és nem képesek megfelelő hatékonysággal felvenni a glükózt a véráramból. Ennek következménye a vércukorszint-emelkedés. A tartósan magas vércukorszint miatt a hasnyálmirigy igyekszik kompenzálni a megnövekedett inzulinigényt, ám egy idő után már képtelen lépést tartani, és a vércukorszint kilép a normális tartományból. A prediabétesz természetesen nem egyik napról a másikra alakul ki, sokszor csak évek múltán derül fény a problémára.

Csendesen lappangó kockázat

A prediabétesz általában nem jár specifikus tünetekkel, az érintettek jellemzően egy-egy rutin laborvizsgálat során szereznek tudomást az emelkedett vércukorértékekről. Néhány árulkodó tünetről azonban szót kell ejteni. Ilyen többek között a fokozott szomjúság és szájszárazság, megnövekedett étvágy és a túlevés, valamint a testsúly változása és az állandósult energiahiány. A prediabétesz nagyon jellegzetes tünete még a cukor- és farkaséhség. Mint látható, a tünetek átfedésben vannak a 2-es típusú cukorbetegség tüneteivel, ám kevésbé kifejezettek, ezért nem feltétlenül veszik észre őket a betegek.

Fokozódó éhség

Intő jel lehet, ha fokozott éhségérzettel küzdünk, és az indokoltnál többször nyitjuk ki a hűtőszekrényt. Mivel a cukorbetegséget megelőző állapotban nem jut elegendő glükóz a sejtekbe, ezért nem kapják meg a szükséges energiát, és „éhezni” fognak. A test azonnal érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, a problémára pedig fokozott étvággyal reagál. A túlevés miatt kialakuló magas vércukorszint viszont inzulinproblémát okoz – ami egy ördögi kör kialakulását eredményezi. A tartós energiahiány az oka annak is, hogy a prediabéteszben szenvedők gyakran érezhetik magukat fáradtnak és gyengének.

Ha prediabéteszt diagnosztizáltak

Amint arra a diabetológus szakember felhívja a figyelmet, a prediabétesz valójában két állapotot foglal magába, az emelkedett éhomi vércukrot (IFG) és a csökkent glükóztoleranciát. A diagnózis felállításához orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) teszt elvégzésére van szükség.

- Emelkedett éhomi vércukorszint (IFG- impaired fasting glycaemia) akkor áll fenn, ha az éhomi vércukorszint 5,6-6,9 mmol/l közötti értéket mutat. A csökkent glükóztolerancia (IGT-impaired glucose tolerance), pedig akkor vélelmezhető, ha a normális éhomi cukorérték mellett a 120 perces vizsgálat 7,8-11,0 mmol/l közötti értéket eredményez.

Bár ezek a magasabb vércukorértékek még nem jelentenek cukorbetegséget, mégsem szabad hátradőlni, hiszen pár év leforgása alatt kialakulhat a betegség. Korai életmódváltással (a testsúly optimalizálásával, rendszeres testmozgással és az étrend átalakításával), valamint szükség esetén gyógyszeres kezeléssel ezen a ponton még megelőzhetjük vagy mérsékelhetjük a diabétesz, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.