• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anyajegyszűrés - meg kell várni, amíg lekopik a nyári barnaság?

Egészségmagazin MA 10:39 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Anyajegyszűrés - meg kell várni, amíg lekopik a nyári barnaság?

Ha nincs gyanút keltő változás az anyajegyekben, a szűrést érdemes az őszi hónapokra időzíteni.

A nyári hónapokban sokan tapasztalhatják, hogy az UV-sugárzás hatására nem csak a bőrük, de az anyajegyeik is besötétednek. Ez természetesen nem téveszti meg a bőrgyógyászokat, de ha nincs gyanús jel, érdemes megvárni az anyajegyszűréssel a természetes bőrszín visszaállását. Dr. Karászi Viktória, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos azt foglalta össze, miért ideálisak az őszi hónapok mind az anyajegyek ellenőrzésére, mind az esetleges eltávolításra.

A barnulással az anyajegyek is sötétednek

Természetes jelenség, hogy fény hatására a pigmentált részek, vagyis azok a bőrterületek, amelyeken több a festékanyag, szintén sötétebbé válnak. Ez az oka annak, hogy a korábban világosbarna anyajegyek is sötétebb barna színűek lesznek. Ugyanez a jelenség figyelhető meg bizonyos hormonális változások hatására, például kamaszkorban és a terhesség során.  Az egységes színváltozás tehát önmagában nem vészjelző tünet, de az éves anyajegyszűrés feltűnő változások nélkül is fontos.

Amennyiben nincs gyanút keltő változás az anyajegyekben, a rutinszerű anyajegyszűrést érdemes az őszi, és általában a fényszegényebb hónapokra időzíteni, mert ha a bőr és az anyajegyek is visszanyerik eredeti, világosabb színüket, természetes képet alkothatunk róluk. Legjobb, ha valaki az évnek mindig azonos hónapjában vesz részt a szűrésen, hiszen, ha készült fotódokumentáció, így egy hasonló állapotú képpel hasonlíthatjuk össze az új képeket – ismerteti a bőrgyógyász – Igaz ez a legmodernebb eljárás, a teljes testtérképes anyajegyszűrés esetén is, ami különösen azoknak ajánlott, akiknek nagyon sok (több, mint 50) anyajegyük van. Természetesen, ha nem éves szűrésről van szó, hanem valamilyen szín-, méret-, alakváltozásról, vagy bármilyen gyanúsnak tűnő jelzésről, nem kell megvárni, amíg teljesen lekopik a barnaság, azt a lehető leggyorsabban bőrgyógyásznak kell megmutatni.

7 ok az őszi anyajegyszűrésre

Minél előbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk egy-egy anyajegynél, illetve az alábbi előzmények merülnek fel:

- Gyakori nyári napozás, esetleges leégés és/vagy rendszeres szolárium használat.

- Változás az anyajegy színében. Feltűnő jel lehet, ha keveredik benne a barna, a fekete, a piros, a fehéres, a kékes, a szürkés vagy a rózsaszínes árnyalat.

- Az anyajegy méretének növekedése, határainak változása, valamint a felszín változásai, megvastagodás, kiemelkedés. 

- Új anyajegy jelentkezése.

- Az anyajegy alakjának aszimmetrikussá válása.

- Az anyajegy felmaródása, kisebesedése, vérzékenysége.

- „Rút kiskacsa” képlet jelenléte: a többi anyajegytől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató folt a bőrön.

Ősszel-télen az anyajegylevételre is optimális az idő

Ha rosszindulatúság gyanúja miatt van szükség az anyajegy eltávolításra, akkor azt a lehető leggyorsabban meg kell tenni, akár nyáron is. Szövettan minden esetben készül, bármilyen okból is történik az eltávolítás, és ezt legkönnyebben a szikével történő sebészi kimetszés után lehet megtenni, bár lézeres eltávolítás után sem teljesen lehetetlen. Ha azonban esztétikai oka van a levételnek, azzal érdemes megvárni az őszi-téli hónapokat. Ennek főként az az oka, hogy friss hegeknél az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében. Ezzel az időzítéssel és gondos sebkezeléssel érhető el a lehető legbiztonságosabb és legesztétikusabb sebgyógyulás.