• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Apró jelek a gyereknél: Gondolj a cukorbetegségre! Mérj vércukrot!

Egészségmagazin 2023.09.18 Forrás: Weborvos
Apró jelek a gyereknél: Gondolj a cukorbetegségre! Mérj vércukrot!

A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül súlyos tünetekbe fordulnak.

Sok szülő először felfázásra vagy lelki okokra gyanakszik, amikor egy szobatiszta gyermek újra bepisil. Pedig a bepisilés az 1-es típusú cukorbetegség legjellemzőbb tünete kisgyermekeknél. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért online kampányt indított, hogy kisfilmjei segítségével a szülők felismerjék a cukorbetegség első jeleit, és azonnal orvoshoz forduljanak, megelőzve, hogy gyermekük súlyos, életveszélyes állapotban kerüljön csak diagnosztizálásra - adta hírül a szervezet közleményben.

A csecsemő pelenkája pár napja túlcsordul? A gyakori pelenkacsere ellenére autós ülése, kiságya, ruhája teljesen átázik? A már szobatiszta óvodás újra bepisil? Az iskolás korú gyermek egy éjszaka alatt többször felkel pisilni? Órán rendszeresen kikéredzkedik a mosdóba? Gyermekünk nem tudja visszatartani a vizeletét, az rendszeresen elcsöppen? A gyakori pisilés ellenére mindig nagy mennyiségű a vizelete? A vizelete ragacsos, édes?

Amennyiben a szülők ezeket a tüneteket tapasztalják, akkor nagy valószínűséggel 1-es típusú diabétesz, más néven gyermekkori cukorbetegség okozza a gyermek vizelési szokásaiban egy-két hete jelentkező szembetűnő változást.

„Diabétesz esetén az egyik első tünet a bepisilés, tíz cukorbeteg kisgyermekből kilencnél előfordul a diagnózist megelőzően. Amikor egy szobatiszta gyermek vagy akár egy felsős diák bepisil, nem bírja visszatartani a vizeletét, vércukor-ellenőrzéssel tudjuk megállapítani, hogy cukorbetegség áll-e a háttérben. Erre minden házi gyermekorvosi rendelőben lehetőség van.” – hangsúlyozza Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője.

Sokan nem tudják: a gyerekek is lehetnek cukorbetegek. Míg a felnőtt korban jelentkező 2-es típusú diabétesz egy életmód betegség, az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, egy egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló, normál testalkatú gyermek is diabéteszessé válhat. Gyerekeknél az autoimmun folyamat során a szervezet elkezdi pusztítani az inzulintermelő sejtjeit. Akkor válik láthatóvá a betegség, és jelennek meg az enyhe tünetek (bepisilés, sok ivás és sok pisilés), amikor az inzulintermelő sejtek 80-90 százaléka már elpusztult.

A szakemberek vallják, inkább egyszer bökjük meg egy gyermek ujját „feleslegesen” a vércukrát megmérve, mint a nyugtalanító tünetekre ne reagáljunk, és emiatt súlyos állapotban kerüljön kórházba a diabéteszes gyermek. Amikor egy gyermek bepisil, egyik napról a másikra elkezd rengeteget inni – többszörösét, mint amit korábban fogyasztott –, ok nélkül fogy, bágyadt, aluszékony, fontos, hogy a szülők mielőbb orvoshoz forduljanak, és kérjenek azonnali eredményt hozó vércukormérést. Minden házi gyermekorvosi rendelő kötelező tartozéka az ujjbegyes vércukormérő, nincs szükség laborba menni, sőt, komoly következményei lehetnek, ha a szülők ilyenkor napokat várnak egy vizsgálatra.

Miért a nagy sietség? A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskolás korosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak.

Kisfilmek a gyermekkori cukorbetegség felismeréséről

A Szurikáta Alapítvány online kampányt indított annak érdekében, hogy a szülők felismerjék a gyermekkori cukorbetegség tüneteit, és késlekedés nélkül orvoshoz forduljanak. Ugyanis, ha valóban 1-es típusú diabétesz áll a bepisilés, a gyakori vécére járás mögött, akkor a gyermeknek azonnali kórházi ápolásra, inzulinkezelésre van szüksége.

A rövidfilmekben négy érintett család osztja meg történetét, milyen jelek keltették fel a gyanút, hogy bepisilő gyermekük diabéteszes lett, valamint szakemberek segítenek felismerni a diabéteszes bepisilés jellemzőit, a cukorbetegség tünetegyüttesét.

 

Pantyi Petra 1-es típusú diabéteszes filmrendező Marci és Nóra című spotjában a filmművészetet hívja segítségül, hogy a kamaszkorúak diabétesz tüneteire felhívja a figyelmet, és megmutassa, mik nehezíthetik a minél gyorsabb diagnózis felállítását.