• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

Egészségmagazin 2023.03.07 Forrás: Tüdőközpont
Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

A tünetek között van átfedés, így előfordulhat, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, ezért sokáig lappanghat, miközben fokozza az asztmás panaszokat, csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel, ha esetünkben az asztma mellett reflux is fennáll.

A két betegség együtt felerősíti egymás tüneteit

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ennek oka, hogy a köhögés és egyes szájon át szedett asztma gyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket

Gyomorégés, égő érzés a mellkasban, a szegycsont tájékán. Kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban. Ha ilyen panaszaink jelentkeznek, akkor sejtjük, hogy gyomorégés vagy reflux betegség lehet a kiváltó ok. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat. A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében.

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

•              Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.

•              Az asztmás tünetek egy kiadós, étkezést vagy a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak.

•              A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.

•              Elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik.

•              A reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért alapos szájhigiéne ellenére a metszőfogakon jelentkező gyakori fogszuvasodás kapcsán is érdemes gondolni rá.

Nem az asztma gyógyszerek adagolását kell emelni

Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszálunk. Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így lehet elérni.

Legolvasottabb cikkeink