• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

Egészségmagazin 2023.03.07 Forrás: Tüdőközpont
Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

A tünetek között van átfedés, így előfordulhat, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, ezért sokáig lappanghat, miközben fokozza az asztmás panaszokat, csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel, ha esetünkben az asztma mellett reflux is fennáll.

A két betegség együtt felerősíti egymás tüneteit

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ennek oka, hogy a köhögés és egyes szájon át szedett asztma gyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket

Gyomorégés, égő érzés a mellkasban, a szegycsont tájékán. Kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban. Ha ilyen panaszaink jelentkeznek, akkor sejtjük, hogy gyomorégés vagy reflux betegség lehet a kiváltó ok. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat. A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében.

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

•              Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.

•              Az asztmás tünetek egy kiadós, étkezést vagy a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak.

•              A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.

•              Elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik.

•              A reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért alapos szájhigiéne ellenére a metszőfogakon jelentkező gyakori fogszuvasodás kapcsán is érdemes gondolni rá.

Nem az asztma gyógyszerek adagolását kell emelni

Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszálunk. Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így lehet elérni.

Legolvasottabb cikkeink