• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az elhízás okozta krónikus gyulladás akadályozhatja a fogyást

Egészségmagazin 2024.05.08 Forrás: Endokrinközpont
Az elhízás okozta krónikus gyulladás akadályozhatja a fogyást

A gyulladás hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek, az allergiák, a pikkelysömör, cukorbetegség kialakulásához.

Szakértők közt közismert, hogy az elhízás egyfajta krónikus gyulladást tart fenn a szervezetben, amely számos betegség kiindulópontja, de legalábbis rizikófaktora lehet. Ugyanakkor a gyulladás egy ördögi kör origója is, ami akadályozza a fogyást. De vajon mi lehet a megoldás? Hogyan lehet visszafordítani a folyamatot és miért szükséges ehhez az orvosi kivizsgálás? Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista válaszolt a kérdésekre.

Hogyan akadályozhatja meg a gyulladás a fogyást?

Az elhízás egy olyan betegség, amely egy krónikus, nem kontrollált, alacsony szintű gyulladást tart fenn a szervezetben, amely számos betegség rizikófaktora. Csupán néhányat kiemelve: hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek, az ízületi gyulladás, az allergiák, a pikkelysömör, számos autoimmun betegség, cukorbetegség és az elhízás kialakulásához, fennmaradásához is. Miközben ugyanis a rövidtávú gyulladások fontosak a szervezet ellenálló képességének kialakulásához, a krónikus gyulladás veszélyes jelenség.

A dohányzás, a magas vércukorszint, a magas vérnyomás és a rendszeres túlevés is beindíthatják a krónikus gyulladást, ami viszont hozzájárul az inzulinrezisztencia és a leptin-rezisztencia kialakulásához.  A leptin egy olyan hormon, ami információt ad a központi idegrendszernek a szervezet tápláltsági állapotáról. Koordinált katabolikus hatással rendelkezik: csökkenti a táplálékfelvételt és a testsúlyt, növeli az anyagcserét. Ha ez a folyamat valahol sérül, akkor növekvő étvággyal, súlygyarapodással és túlsúllyal lehet számolni. A megoldás tehát az ördögi kör megtörését kell, hogy célozza, amelynek két alapvető lépése az orvosi kivizsgálás és az egészséges, tartós fogyás elérése.

Milyen életmódfaktorok vezethetnek tartós fogyáshoz?

Étrendváltás

A krónikus gyulladás visszaszorításához elsősorban a hozzáadott cukrokat és a finomított szénhidrátokat érdemes kerülni. Olyan élelmiszerekre kell alapozni az étrendet, mint a zöldségek, gyümölcsök, magvak, zsírszegény fehérjék, egészséges zsírok. Bizonyos élelmiszerek teljes kizárására csak akkor kell törekedni, ha az érzékenység vagy allergia miatt szükséges, máskülönben a dietetikus segítségével egy olyan alacsony kalóriatartalmú étrend összeállítása a cél, ami nem csak egészséges, de megvalósítható és élvezhető is – hiszen csak így lehet hosszútávon fenntartható. 

Vízivás

A dehidráció szintén hozzájárul a gyulladás fennmaradásához, ugyanis a megfelelő mennyiségű folyadék segít eltávolítani a méreganyagokat, csökkenti a puffadást és megelőzheti a szorulást. Ugyanakkor a koffeines italok, az édesített üdítők (a cukrosak és a mesterséges édesítőszeresek is), valamint az alkohol fokozzák a gyulladást, a legjobb választás a víz, esetleg a különböző nem koffeines teák.

Rendszeres mozgás

Mivel a mozgás bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, mindenképpen érdemes rendszeresen és okosan beépíteni azt a mindennapokba. Két nagy hibát lehet elkövetni e téren: az inaktivitást és a túledzést. Aki túl hamar növeli az időtartamot, az intenzitást és a gyakoriságot, nem jár jó úton. Az edzésnél ugyanis nem csupán a minél nagyobb kalóriafelhasználás lehet a cél, hanem azok a nem látható hatások is, amelyek a gyulladás ellen hatnak. Egy közepes intenzitású kardio edzés például 16 órával a befejezés után is növeli az inzulin- és leptin-érzékenységet. Éppen ezért okosan, tudatosan és hatékonyan kell felépíteni a mozgásprogramot, lehetőleg szakember, gyógytornász segítségével – ez utóbbi jelentős túlsúly esetén feltétlenül ajánlott.

Megfelelő alvás

Az alvásmegvonás, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fokozza a gyulladást okozó hormonok termelődését, amelyek közül például a kortizol hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Az alvás során elképesztő mennyiségű testi folyamat játszódik le, így többek közt az izomszövet helyreállítása és a leptin termelődése is. Az alvászavarok kivizsgálásában és kezelésében a szomnológus segíthet. 

Orvosi kivizsgálás

Az elhízás és az ennek talaján kialakuló krónikus gyulladás kivizsgálásában és a helyzet kezelésében mindenképpen szükséges orvosi közreműködés, hiszen például számos hormonális betegség oka és következménye is lehet a makacs túlsúly. Érdemes utánajárni, nincs-e pajzsmirigy betegség, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, agyalapi mirigy probléma, policisztás ovárium szindróma vagy más endokrinológiai probléma a háttérben – hangsúlyozza az endokrinológus. Ha ugyanis az életmódváltás mellett a hormonális eredetű betegségeket is kezeljük, azzal nagy lépést tehetünk az elhízás és a krónikus gyulladás leküzdésének irányában.