• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Baba fényvédelem: nem a naptej az első számú választás!

Egészségmagazin 2024.06.18 Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
Baba fényvédelem: nem a naptej az első számú választás!

Az első fél évben a napsugárzás elleni védelmet elsősorban a lábakat, karokat eltakaró könnyű, világos ruházattal kell megoldani.

A fényvédelem az élet minden szakaszában, így már csecsemőkorban is rendkívül fontos. Milyen fényvédő krémekkel óvhatjuk meg a babák bőrét a napsugárzás káros hatásaitól, és mikortól használhatjuk ezeket a készítményeket? Dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza vezet be bennünket a gyermekek fényvédelmének rejtelmeibe.

Napfény és D-vitamin

Dr. Karászi Viktória szerint a gyermekek fényvédelmével kapcsolatban jellemzően két információ okoz dilemmát a szülőknek. Egyrészt tudható, hogy a napfény fontos forrása a D-vitaminnak, és elengedhetetlen az egészséges csontozat fejlődéséhez, ugyanakkor azzal is egyre többen tisztában vannak, hogy a gyermekkori leégés a felnőttkori bőrrák kialakulásának ismert kockázati tényezője. Sokan tartanak attól, hogy miközben a fényvédő készítmények védelmet nyújtanak a leégés ellen, túlzott használatuk miatt a gyermek nem jut elegendő D-vitaminhoz.

„A D-vitamin képzés miatt valóban fontos, hogy a gyermekek rendszeresen szabad levegőn játszhassanak. Az optimális D-vitamin-szintézishez azonban tökéletesen megfelelő a reggeli és a késő délutáni mérsékelt napfényben eltöltött szabadidős tevékenység. Emellett ősztől kora tavaszig a D-vitamin bevitelükről is gondoskodni kell a gyermek háziorvosának útmutatásait követve.”

A csecsemőkori fényvédelem

Mivel a csecsemők bőre nagyon érzékeny, ezért a 6 hónaposnál fiatalabb babákat óvni kell a közvetlen napfénytől. Az újszülött bőre (epidermisz) 20-30 százalékkal vékonyabb a felnőttek bőrénél, vagyis különösen érzékeny az napfény okozta égési sérülésekre, és a bőrápoló készítmények is könnyebben felszívódnak benne. Ezért az első fél évben a napsugárzás elleni védelmet elsősorban a lábakat, karokat eltakaró könnyű, világos ruházattal kell megoldani, és lehetőleg kerülni kell a fényvédők használatát – figyelmeztet a bőrgyógyász szakember. Fontos, hogy a baba arcát, füleit és nyakát is védjük széles karimájú kalappal, és ne feledkezzen meg a babakocsi árnyékoló használatáról sem! Ha szabadtéri programot tervezünk a picikkel, mindig legyünk árnyékban! Praktikus és hatékony segítséget jelenthetnek a napfény elleni védelemhez a speciális UV-védelemmel ellátott ruhák. Ezek közül is elsősorban a 30 vagy annál magasabb UPF-értékkel rendelkező ruházatok javasoltak. 6 hónapos kortól a káros sugarak elleni védelem kiegészülhet a fényvédő krémek használatával, és elkezdhetjük hozzászoktatni a gyermekeket az UV-védelemmel ellátott napszemüveghez is. 

Milyen az ideális fényvédő készítmény?

Válasszunk széles spektrumú, magas fényvédőfaktorú készítményt, hogy a gyermek bőre védve legyen az UVA és UVB sugarak ellen – tanácsolja Karászi doktornő, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy kerüljük az irritációt okozó összetevőket. A legújabb tanulmányok szerint a fényvédő termékek leggyakoribb allergén összetevői a hozzáadott illatanyagok, cinnamátok, dibenzoilmetánok és benzofenonok. Ugyanakkor a cink-vagy titán dioxidot tartalmazó, illatanyagmentes, hipoallergén formula jó választás lehet az érzékeny bőrű babák számára.

Érdemes figyelembe venni azt is, mennyire aktív a gyermek: ha szívesen pancsol, úszik és nehezen lehet kicsalogatni a vízből, akkor válasszunk vízálló készítményt, illetve adjunk a gyermekre hosszú ujjú úszópólót. Végül, de nem utolsó sorban kisgyermekek esetében praktikusabbak a könnyebben felvihető fényvédők, amelyek nem hagynak zsíros, ragacsos érzetet a bőrön. A könnyű textúrájú, jól felszívódó géleket zsíros vagy pattanásos bőrű gyermekek számára javaslom, míg a hidratáló, bőrpuhító fényvédő krémeket száraz bőrű gyermekek esetében érdemes választani.

- Természetesen a legjobb minőségű, gyermekek számára készült fényvédő is csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha helyesen alkalmazzuk – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória. Ez azt jelenti, hogy 20-30 perccel a tervezett szabadtéri tevékenység előtt felvisszük a gyermek bőrére, és rendszeresen (minimum kétóránként, vízálló fényvédő esetén pedig 40-80 percenkén) újra alkalmazzuk. A fényvédelem mellett ügyelni kell arra is, hogy a baba ne melegedjen túl, és sok folyadékot igyon.