• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

CRP-szint: van-e gyulladás a szervezetben?

Egészségmagazin 2018.06.25 Forrás: Kardioközpont
CRP-szint: van-e gyulladás a szervezetben?

Az emelkedett CRP-értékből mindenféle gyulladásra lehet következtetni, de más tényezők miatt is lehet.

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az egyszerű vérvizsgálatról beszélt, amely segít felismerni, hogy zajlik-e bennünk gyulladás, és amellyel a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik. 

Mit árul el a CRP-szint?

Biztosan sokaknak feltűnt már a laborlelet eredményeit tanulmányozva a CRP megjelölés. A CRP jelentése C-reaktív protein, vagyis egy fehérjéről van szó, amelynek értéke a szervezetben jelen lévő gyulladás (és más okok) esetén megemelkedik. A CRP ugyanis folyamatosan termelődik a májban, és az a feladata, hogy támogassa a nagy falósejtek munkáját a testidegen és károsodott sejtek bekebelezésében. Gyulladás esetén akár tízszeresére, akár százszorosára is emelkedhet a CRP-szint, és amilyen gyorsan zajlik ez a folyamat a gyulladás jelenlétekor, olyan gyorsan végbemegy akkor is, ha megszűnik a probléma. Ez a gyorsaság nagy előnye a CRP-szint nyomon követésének, hiszen gyorsabb és érzékenyebb reakciót lehet így elemezni, mintha csak a fehérvérsejtszámból és a vérsüllyedésből következtetne az orvos a gyulladás jelenlétére vagy elmúltára.  

A laborleletet áttekintve tudni kell, hogy a CRP normál tartomány a nőkben kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban kevesebb, mint 5,2 mg/l. Azzal is tisztában kell lennie, hogy az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázzák. Mindig az adott labor referenciaértékei az irányadók, a leleteken minden esetben feltüntetik az ott használt normál tartományt és jelzik az attól való eltérést.

Nem kizárólag gyulladás miatt emelkedhet az érték

Az emelkedett CRP-értékből mindenféle gyulladásra lehet következtetni, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (például reumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegségek, stb.) van szó. Ugyanakkor mivel más tényezők miatt – például tumor jelenléte miatt – is megemelkedhet a CRP-szint, fontos, hogy bizonyos körülmények között további, kiegészítő vizsgálatokra is szükség van. Éppen ezért nagyon hasznos, ha már a laborvizsgálat előtt, de legkésőbb az eredmények birtokában a tünetektől függően bejelentkezünk egy szakorvoshoz, vagy akár egy teljes kivizsgálásra.

A vizsgálat nagy érzékenységű formája (az úgynevezett high sensitive CRP vagy hs-CRP-t) főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

Az életmód és a szakorvosi kezelés együtt segíthet

Ma már senki sem vitatja a megelőzés jelentőségét, amely elsősorban rendszeres orvosi kontrollt és a megfelelő életmód kialakítását jelenti. De mára az is bebizonyosodott, hogy a már kialakult betegségek kezelésében is döntő szerepe van – az orvosi kezelésen túl – az életmódnak. Erre épül a ma már egyre népszerűbb életmód orvoslás is.

- Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a triglicerid szint mellett a CRP-szintet is. Nőknél és férfiaknák egyaránt igaz az, hogy minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen kapcsolat figyelhető meg más értékekkel kapcsolatban is: mindenképpen érdemes 26 alá csökkenteni az úgynevezett BMI-t, normál értékre a haskörfogatot, amely önálló rizikófaktornak minősül. Ezen célok mellett igen hangsúlyos még a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás elsajátítása, az omega-3 zsírsavak bevitele, illetve a visszafogott alkoholfogyasztás, melyek feltétlenül szükségesek a szívérrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter. – Emellett gyanús tünetek esetén nagyon hasznos lehet egy kardiológiai kivizsgálás, amelynek a viziten, a szívultrahangon, nyugalmi EKG-n, arteriográfián túl nem véletlenül nagyon fontos eleme a nagylabor vizsgálat is.

Legolvasottabb cikkeink