• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csípés, csomó, furcsa elváltozás: Figyeljünk az apró jelekre

Egészségmagazin 2020.08.14 Forrás: Weborvos
Csípés, csomó, furcsa elváltozás: Figyeljünk az apró jelekre

Érdemes megismerni a saját testünket, figyelni az esetleges elváltozásokat, és az egészségünk érdekében forduljunk vele orvoshoz.

A nyári időszakban gyakrabban előfordulnak csípések, kisebb sérülések, amelyek gyógyulását fontos, hogy nyomon kövessük. Ezeken felül pedig érdemes megismerni a saját testünket és figyelni az esetleges elváltozásokat. Legyen szó egy csomóról, egy megváltozott anyajegyről vagy egy el nem tűnő foltról, ismerjük fel, hogy valami megváltozott rajtunk és az egészségünk érdekében forduljunk vele orvoshoz. A mindennapi testápolás ideális alkalom lehet arra, hogy abban a néhány percben csak magunkra koncentráljunk és ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk, szakemberhez forduljunk:

Csomó a mellben: Nem lehet elégszer elismételni, hogy mennyire fontos a rendszeres emlő önvizsgálat. A havonta egyszer elvégzendő néhány percet igénybe vevő mozdulatsor hozzájárulhat ahhoz, hogy időben felismerjük az esetleges csomókat. A csomón kívül az alábbi tünetek utalhatnak még emlőrákra: ha megváltozik a mell formája, mellbimbó váladékozása, megváltozik a mellbimbó formája vagy a bőr felszíne. Amennyiben csomót vagy más elváltozást fedeztünk fel mellünkben, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, mert jóindulatú is lehet az elváltozás, azonban bármilyen gyanús tünet esetén forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy biztos eredményt kapjunk.

Lyme-kór: A kullancsok nagyon elszaporodtak és akár a kertünkben is leselkedhetnek ránk. A fertőzött kullancsok terjeszthetik a Lyme-kórt, aminek a legjellemzőbb tünete a csípés körül kialakuló bőrpír. A betegség lappangási ideje egy naptól akár három hónapig terjed. Az egyre súlyosabb tüneteket okozó kórt csak idejében megkezdett antibiotikum kezeléssel lehet megállítani és gyógyítani.

Napallergia: A napallergia tünete személyenként változó, jelentkezhet csalánkiütéshez hasonló, piros foltokkal vagy pattanásos elváltozással. Ezen kívül a bőr gyakran felhólyagosodhat, viszkethet, égő és fájdalmas érzés jelentkezhet kialakulásakor. Amennyiben a tünetek a bőr megnyugvását követően és hűsítő, gyulladáscsökkentő készítmények hatására sem múlnak, mindenképp keressük fel bőrgyógyászunkat.

Anyajegy elváltozásai: Az anyajegyeket azért is érdemes folyamatosan figyelni, mert egy jóindulatú anyajegy is elrákosodhat. Ha az anyajegyek mérete, formája és színe megváltozik, akkor érdemes azokat mielőbb szakembernek megmutatni.

A fent felsoroltakon kívül még rengeteg olyan dolog lehet testünkön, amire érdemes figyelnünk. A külső tüneteken kívül vegyük észre a szervezetünk által küldött jeleket is, továbbá tartsuk észben, hogy a rendszeres önvizsgálat nem váltja ki a szűrővizsgálatokat, amiken évente egyszer érdemes mindenkinek részt venni - hívta fel a figyelmet az Avon közleménye.

Legolvasottabb cikkeink