• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diagnózis nélkül hiba gluténmentes diétába kezdeni

Egészségmagazin 2024.10.17 Forrás: Allergiaközpont
Diagnózis nélkül hiba gluténmentes diétába kezdeni

Problémát szokott jelenteni, hogy a betegek hosszabb-rövidebb gluténmentes diétát követően jelentkeznek kivizsgálásra.

Ha szokatlan emésztőszervi panaszokat tapasztal magán, amelyeket a glutént tartalmazó ételek fogyasztásának tulajdonít, akkor ne kezdjen el gluténmentes diétát, forduljon szakorvoshoz! – figyelmeztet dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa. A sebtiben elkezdett diéta ugyanis fals negatív eredményt adhat egy későbbi kivizsgálás során.

Cöliákia – változatos tünetek, súlyos szövődmények

– A lisztérzékenység (cöliákia) egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet a táplálékkal bejuttatott glutén egyik komponense (gliadin) idéz elő. Gyakorisága 1 százalék körüli, tehát kb. minden 100. magyar embert érint ez a betegség. Igen szerteágazó betegségről van szó, ami nem csak hasi tünetek formájában jelentkezhet– ismerteti dr. Sárdi Krisztina. Hozzáteszi: a kórkép kapcsán újra és újra hangsúlyozni kell, hogy hosszú távon a vékonybélbolyhok sorvadásához, valamint felszívódási zavarokhoz vezet, és számtalan szövődményt (vérszegénység, csontritkulás, növekedési zavar, fogzománc-hibák, bőrtünetek, ideggyógyászati tünetek, meddőség) okozhat. A betegség tehát az egész szervezetet érintheti, és nem feltétlenül ölt formát a klasszikus emésztőszervi panaszok (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés) képében. A cöliákia bármely életkorban manifesztálódhat, kezelése pedig kizárólag az élethosszig tartó gluténmentes diétával lehetséges, amit azonban a hivatalos diagnózis megszületéséig nem szabad elkezdeni!

A cöliákia diagnózisa – így készüljön fel a vizsgálatokra

A lisztérzékenység diagnosztizálása laboratóriumi vizsgálatokon és bélbiopszián alapul. Gyanú esetén elsőként speciális vértesztet végeznek, amellyel gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki. Pozitív laboreredményt követően a vékonybélből vett szövettani vizsgálat erősítheti meg a diagnózist, mellyel egyúttal arra is fényt derülhet, hogy milyen mértékű a bélbolyhok károsodása.

– Problémát szokott jelenteni, hogy a betegek hosszabb-rövidebb gluténmentes diétát követően jelentkeznek kivizsgálásra. Ugyanis a gluténmentes étrend következtében az antitestek csökkenhetnek vagy már nem mutathatók ki a vérből. Másrészt a diéta hatására a vékonybélbolyhok is regenerálódnak, így a biopszia nem mutatja ki a tipikus cöliákiás szövettani elváltozásokat – világít rá Sárdi doktornő. A helyes diagnózis felállításának tehát alapfeltétele, hogy a páciens vegyes étkezést folytatva tartsa meg az étrendjében a gluténtartalmú élelmiszerféleségeket. Megkezdett diéta esetén ismét vissza kell vezetni a glutént, hogy értékelhető eredményeket kaphassunk. A karakterisztikus elváltozások több hetes gluténterhelés után már tetten érhetők.

Gondot okozó kalászosok: nem csak a glutén lehet a bűnbak

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gabonafélék kiváltotta tünetek kapcsán nem csak a cöliákia merülhet fel.  

Búzaallergia

Ha valakinél a búzatartalmú élelmiszer elfogyasztása rövid időn belül csalánkiütést, viszketést, hasi fájdalmat, hányást, vagy a légzőrendszert érintő panaszokat vált ki, esetleg általános fáradtság, rossz közérzet lesz úrrá rajta, akkor gondolni kell a búzaallergia lehetőségére. Ez esetben a búzában található fehérjék okozzák az immunrendszer reakcióját, súlyosabb esetben akár a légutak duzzanatával és vérnyomáseséssel járó életveszélyes anafilaxiát. A diagnózissal megerősített búzaallergia esetén a búzatartalmú ételek fogyasztásának kerülése jelenti a terápiát.

Nem-cöliákiás gluténérzékenység

Amennyiben a búzaallergia és a cöliákia is kizárható, ám a tünetek ennek ellenére is fennállnak, akkor felmerülhet a nem-cöliákiás gluténérzékenység is. Ennél az állapotnál nem igazolható genetikai eltérés és a vékonybél sem károsodik. A betegek hasonló panaszokkal fordulnak a gasztroenterológushoz, mint a cöliákiások, és a tüneteik a kalászos gabonaféléket tartalmazó táplálékok megvonásával javulnak, illetve megszűnnek. 

– Mint látható, az öndiagnózis és a gluténtartalmú ételek étrendünkből történő kizárása azért sem szerencsés, mert a korrekt kivizsgálás és diagnózis hiányában nem lehet tudni, hogy az egyébként glutént is tartalmazó élelmiszerek mely összetevője okozza panaszainkat. Ennek tisztázása tehát nélkülözhetetlen, egyrészt a további szövődmények elkerülése, másrészt a szükséges diéta kialakítása szempontjából is. A dietetikus szakember vezetésével összeállított, személyre szabott diétával pedig kiküszöbölhető a hiányállapotok kialakulása is – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont szakorvosa.