• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Dietetikusok: így kell alkalmazni a hazai táplálkozási ajánlást

Egészségmagazin 2021.12.20 Forrás: Weborvos
Dietetikusok: így kell alkalmazni a hazai táplálkozási ajánlást

Kisvideókban mutatják meg, miként építhetők be egyszerűen az étkezésekbe az ajánlásban megfogalmazott elvek.

A magyar lakosság egészségi állapota – különös tekintettel a rossz táplálkozással összefüggésbe hozható kockázatokra és betegségekre – egyre sürgetőbbé teszi, hogy mid többen megismerjék az érvényben lévő hazai táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t. És nem elég megismerni, de mielőbb e szerint kéne étkeznünk. Ehhez nyújt most hathatós gyakorlati segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének új projektje, a Nők iskolája nem csak nőknek, ami oktató- és receptvideók sorozatán keresztül mutatja be, hogyan főzzünk és mi, milyen arányban kerüljön a tányérunkra a mindennapokban - adták hírül közleményben.

A szakemberek szerint az egészséges emberek számára nincs tiltott étel, a kiegyensúlyozott táplálkozás a rendszeresség mellett elsősorban az adagokon és az egyes élelmiszertípusok egymáshoz viszonyított arányán múlik. Az oktató- és receptvideókból álló projektnek az a célja, hogy méricskélés nélkül is berögzüljenek a helyes mennyiségek és arányok a lakosság étkezési rutinjába, és megmutassa hogyan készíthető egészséges és finom ebéd vagy vacsora. A videók, e-learning anyagok a www.okostanyer.hu oldalon a Nők iskolája címszó alatt érhetők el. 

A magyar lakosság táplálkozással összefüggésbe hozható egészségügyi állapota olyan lesújtó képet mutat, ami azonnali változtatást sürget. A Global Burden of Disease Study 2019 hazánkra vonatkozó adatai szerint az egészségkárosodás jelentős részét a magas testtömeg-index, a magas vércukor- és koleszterinszint, a dohányzás, a magas sófogyasztás, illetve a férfiak esetében a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Az is igazolt, hogy a fenti kockázati tényezők mérséklésében az életmódnak, azon belül is a helyes táplálkozásnak lényeges szerepe van. Jelenleg pedig a pandémia világított rá arra, hogy a túlsúly a COVID fertőzés súlyos, életveszélyes formájának kialakulásában is jelentős tényezőnek számít, ami rontja az életkilátásokat.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint minden eszközzel közelebb kell hozni a lakossághoz a néhány éve életbe lépett, új táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t, és el kell érni, hogy aszerint táplálkozzunk.

A Nők iskolájában a gyakorlatban mutatják meg, hogyan kell az OKOSTÁNYÉR®-t használni. A projekt elnevezése arra utal, hogy a szakemberek elsősorban a családok szintjén szeretnének gyökeres változást elérni, már csak azért is, mert a táplálkozással összefüggő problémák a gyermekeknél is jelen vannak, ráadásul a későbbi táplálkozási szokásaikat nagyban meghatározza az a minta, amit otthonról hoznak.

„Mindenképp el kell érnünk, hogy az emberek, a családok, a háziasszonyok, a családi étkezések kialakításában aktívan résztvevő férfiak is alkalmazzák az OKOSTÁNYÉR®-t a hétköznapokban. Bár az ajánlás maga is közérthető formában mutatja be a helyes adagokat és arányokat, szakmai szövetségünk új projektje a mindennapok szintjére viszi az ajánlásban megfogalmazott elveket, és kisvideókban mutatja meg, miként építhetők be egyszerűen az étkezésekbe, illetve az ételek elkészítésébe, hogy rutinná váljanak” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

A Nők iskolája pillanatnyilag három nagy témát ölel fel: a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a rostos gabonaféléket és az állati eredetű fehérjeforrásokat: a tejtermékeket, tojást és húsokat. Mindhárom fejezetben az ismeretterjesztő tartalmak: e-learning videók és infografikák mellett receptvideókat is találunk, amelyekben az OKOSTÁNYÉR® alapján készülnek el a fogások némi tudásátadással „megfűszerezve” - ajánlják a programot.

Legolvasottabb cikkeink