• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Egy csípős úr az űrből: a borsos varjúháj

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Több ezer éve sem sikerült kideríteni, hogy gyógyít, vagy mérgez inkább a sziklakertekben is feltűnő virág, a borsos varjúháj.

Egyesek vehemensen tiltakoznak használata ellen, míg mások középkori szerzőkre hivatkozva mai napig veszik igénybe a magas vérnyomás vagy az aranyér kellemetlen tüneteinek enyhítésére.

A sziklás, homokos, és szinte a legmostohább talajokat kedvelő borsos varjúháj (latinul: Sedum acre) szétterül ott, ahol megtelepszik, és hamarosan vastag, puha talajtakarót biztosít, szemünket pedig csillagformájú sárga virágaival örvendezteti. Dísznövényként éppúgy találkozhatunk vele, mint öreg falakon, sírköveken vagy háztetőkön és homokpusztákon. Ha részt veszünk egy gyógynövénytúrán (gyogynovenyturak.hu), megtanulhatjuk, hogyan különböztessük meg a védett borsos varjúhájat rokonaitól, a fehér-, vagy hatsoros varjúhájtól (előbbi a Sedum album, utóbbi a Sedum sexangulare latinul).

Ha ráakadunk egy példányra, érdekes kísérletet is végezhetünk. Talán nehezen fog menni elsőre, de próbáljuk meg úgy megnézni ezt a növényt, mintha még soha, semmilyen növényt nem láttunk volna! Rögtön felfigyelhetünk rá, hogy a borsos varjúháj meglehetősen érdekes külsővel rendelkezik, mondhatni, nagyon jó a „dizájnja". Nevében a „háj" szócska arra utal, hogy levelei húsos, kövérkés kinézetűek, tojásformácskában, közvetlenül a növény szárához csatlakoznak, tehát nincs a leveleknek szára. El tudjuk-e képzelni, hogy egy idegen bolygóról érkezett élőlényt vizsgálunk épp? Minden további nélkül.

Ha sikerül így tekintenünk erre a virágra, rájöhetünk, hogy mennyire csodálatos a természet. Mennyi hasznos és szép kinccsel halmoz el minket nap mint nap. Apró és bonyolult gépezetek, zseniális műszaki megoldások tárháza már egy „gyomnövényekkel" borított mező is. A borsos varjúháj azon túl pedig, hogy sziklakertben kényelmes ülőpárnácskákat alkot, és szépséges virágaival hódítja a meghódíthatatlannak hitt száraz köves talajt, gyógyhatással is rendelkezik.

Jóból is megárt a sok...

A bosos varjúháj gyógynövényként való alkalmazása ellen általában az a legfőbb érv, hogy mérgező. Ez azonban csak nagyobb mennyiségben ütközik ki, mindazonáltal egyesek esetében már kis adag is hányást, hasmenést okozhat. Súlyosabb esetekben paralízist vagy légzési nehézségeket is kiválthat. A borsos varjúháj, mint a nevében is benne van, nem árul zsákbamacskát. Levelei megdörzsölve friss, csípős ízűek, tehát előre figyelmeztet, hogy nem jó ujjat húzni vele.

Az ókori római tudós Plinius leírja, hogy ha észrevétlenül, fekete ruhába tekerve valaki párnája alá csúsztatjuk, a borsos varjúháj kiváló álmot biztosít, de már a görögök is használták gyógynövényként, igaz teljesen más célokra: epilepszia, bőrfertőzések ellen, és nem kívánt terhesség megszakítására.

Érdekes, hogy megint másra ajánlja a középkori angol gyógyászat, például a legendás Culpepper: szerinte skorbutra belsőleg főzetként és külsőleg borogatás vagy fürdő formájában egyaránt hasznos lehet, váltóláz (malária) és vízkór, valamint görvélykór (a tbc egyik változata) ellen úgyszintén. Természetesen ő is hozzáteszi, hogy óvatosan kell vele bánni, mert belsőleg a már fent említett tüneteket okozhatja, külsőleg pedig kiütést kaphatunk tőle.

Fordulatos története során a borsos varjúháj a magyar népi gyógyászatban is tett egy-két kanyart. Az angol verzióval szemben itt magas vérnyomás csökkentésére és keringési zavarokra ajánlják bevált teáját (a virágból), illetve főzetét külsőleg és belsőleg is alkalmazva aranyeres panaszok esetén. Frissen préselt levét gyakran kenték a reumatikus fájdalmaktól kínzott tagokra vagy bőrbetegségekre. A magas vérnyomás elleni tea egyébként keverékben javallott, ezeket a keverékeket gyógynövény szaküzletekben, bioboltokban lehet beszerezni.

Ne próbálkozzunk a borsos varjúháj önálló gyűjtésével, egyrészt mert sok igen hasonló rokonával keverhetjük össze, másrészt pedig védett is (egy példány 2000 forintot ér). Ellenben ha kertünkbe telepítjük, az nem kerül pénzbe (termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges), s ezután saját kertünkben élvezhetjük szépségét és gyógyhatásait.

A borsos varjúhájat sokan zöldtetejű házukra telepítik, mivel kiváló talajtakaró – ilyenkor a ház tetején nem cserép, vagy zsupfedél van, hanem föld. A speciális kialakítás nemcsak esztétikus (hiszen sok szép virágot telepíthetünk), de kiváló hőszigetelő is, elnyeli a vizet, és a zöldfelület növelésével környezetbarát is!

Tudtad, hogy...

...a borsos varjúhájat leveleinek formája miatt nevezik báránycsecsnek is?
...e növény két rokonával (a fehér varjúhájjal és a kövi varjúhájjal) keverve kiváló féreghajtó szert alkot?
...a növény csípős íze szárítás után eltűnik?
...a varjúhájfajok Ausztrália és az antarktikus flórabirodalom kivételével mindenütt honosak?
...a borsos varjúháj megél a legrosszabb talajon és elviseli a több hónapos szárazságot is?

Legolvasottabb cikkeink