• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Erős menstruáció- ne nyugodjon bele!

Egészségmagazin 2022.01.12 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Erős menstruáció- ne nyugodjon bele!

Erős menstruációs vérzés ha a normálisnak számító 35-40 ml helyett akár 80 ml-nél is több a távozó vér mennyisége.

Az erős, fájdalmas menstruáció gyakori panasznak számít, ennek ellenére sokan nem fordulnak vele orvoshoz, mivel úgy gondolják, egyéni sajátosság és nem lehet vele mit kezdeni. Pedig az erős, hosszabb vérzés nem csak kellemetlen, de különböző betegségekre, kóros állaptokra is utalhat, ezért fontos kivizsgáltatni, mi is okozza a panaszt. Hogy mik állhatnak a hátterében, arról dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét kérdeztük.

Mi számít erős menstruációs vérzésnek?

Erős menstruációs vérzés (menorrhagia) az, amikor a menstruáció rendkívül erős és hosszú ideig tart (több mint 7 napig). A normálisnak számító 35-40 ml vérveszteség helyett akár 80 ml-t is meghaladhatja a távozó vér mennyisége. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nő kénytelen akár óránként betétet vagy tampont cserélni. A probléma során nagyobb vérrögök is megjelenhetnek a menstruációs vérben. Gyakran erős görcsökkel jár, ami miatt közérzet is jelentősen romlik. Az erős vérzés miatt vashiány, vashiányos vérszegénység is kialakulhat, így az illető a mindennapokban fáradékonyabb, dekoncentráltabb, ingerlékenyebb és megnő az alvásigénye.

Hormonzavar, stressz és súlyos betegségek is okozhatják

Hormonzavar

A hormonok -és nem csak a női nemi hormonok- nagyban befolyásolják a menstruációt. Értelemszerűen a ciklusban közvetlenül részt vevő hormonok mennyiségének megváltozása hatással van a vérzésre (progeszteron, ösztrogén, LH, FSH). Ha a hormonok szintje nincs a normál tartományban, úgy a méh nyálkahártyája vastagabbá válik (vagy ellenkezőleg, vékonyabbá), és ez a leválás során igen erős vérzésben mutatkozik meg. Viszont nem csak a nemi hormonok zavara vezethet hasonló panaszokhoz, ugyanis az az olyan hormonok, mint pl. a TSH, az inzulin, a kortizol, mind befolyást gyakorolnak a menstruációra. Éppen ezért az erős menstruáció összefüggésben állhat olyan endokrin zavarokkal, mint pl. pajzsmirigy problémák, mellékvese fáradtság vagy (pre)diabetes.

Jó-és rosszindulatú daganatok

A méhben többször is keletkezhetnek különböző daganatok, melyek szerencsére gyakran jóindulatúak. Sokszor rutin nőgyógyászati vizsgálat keretein belül kerül felismerésre a probléma, ám megeshet, hogy erős menstruációs vérzés hívja fel rá a figyelmet. Ez esetben általában mióma, polip vagy adenomiózis a diagnózis. Szerencsére a legtöbbször gyors rutin műtét keretein belül a jóindulatú daganatoknak búcsút inthetünk. Olykor azonban előfordulhat, hogy valamilyen rosszindulatú daganat okozza a tünetet- ilyenkor mielőbbi terápiára van szükség, ugyanis az idejében történő kezelés a túlélés záloga!

Fertőzés

Az intim fertőzések tipikus tünetei közé a viszketés, bővebb, megváltozott színű/szagú hüvelyi folyás tartozik, ám együttlétek utáni vérzés és erős menstruáció esetén is gyanakodni kell rá. Sajnos szexuális úton történő fertőzések is okozhatnak ilyen panaszokat, így mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Endometriózis

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh nyálkahártyája kivándorol a helyéről és máshol is megjelenik. Viszont ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mint a méhben- vagyis vastagszik, majd leválik, és emiatt gyulladást is okozhat. Jellemző tünete a fájdalmas, erős és hosszú menstruáció. Laparoszkópiával nem csak diagnosztizálható, de ezáltal kezelhető is, illetve enyhébb esetben gyógyszeresen, hormonterápiával, fájdalomcsillapítókkal orvosolható az állapot.

További okok az erős menstruáció hátterében

·        Stressz

·        Vetélés

·        Véralvadási zavar (vérzékenyég)

·        Bizonyos gyógyszerek (pl. Véralvadásgátlók)

·        Kismedencei gyulladás

Kiváltó októl függ a kezelés

Hogy milyen kezelésre van szükség, az attól függ, mi okozza az erős vérzést- mondja a nőgyógyász sebész. Lehet, hogy egyszerű hormonterápiára, fogamzásgátlóra van szükség, fertőzés esetén kúpok, kenőcsök adására, lactobacillusok visszatelepítésére. Daganatoknál műtét indokolt, ha kell kemoterápia, sugárkezelés is. Előfordulhat, hogy méhkaparásra, vagy a méh eltávolítására van szükség. Mindezeken kívül a vaspótlás minden esetben fontos, hiszen a vérvesztés miatt kialakult vashiányt, vashiányos vérszegénységet is kezelni kell.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink