• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Esküvő allergiásként, pollenszezonban

Egészségmagazin 2019.05.28 Forrás: Budai Allergiaközpont
Esküvő allergiásként, pollenszezonban

Nézzünk utána a keresztallergiát okozó élelmiszereknek, a menü tervezése előtt!

Ha esküvőre készül és nem szeretné, hogy a meghitt pillanatot tüsszögés vagy orrfújás szakítsa félbe, érdemes elolvasnia dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának tanácsait.

„Sajnos egyre több embernek okoz gondot tavasztól őszig a szénanáthás tünetek kezelése. Mivel az esküvők többsége is ezekre a hónapokra esik, ezért ezzel kapcsolatban is érdeklődnek a betegek, tanácsokat kérnek, hogyan kerülhetnék el a kellemetlen tüneteket. A jól beállított kezelés és a rendszeresen szedett allergiaellenes készítmények mellett, ilyenkor valóban érdemes néhány egyéb dologra is figyelni.”

Az esküvő időpontja és helyszíne

Ha szabadban tartjuk az esküvőt és a leggyakoribb allergénre, a parlagfűre vagyunk allergiásak, akkor ne augusztus közepétől október közepéig tartó időszakra tervezzük az időpontot. A helyszín adottságait is érdemes ilyenkor figyelembe venni. Habár nagyon hangulatos a vízparti esküvő, de sajnos a Balaton környéke például hazánk egyik parlagfűvel leginkább szennyezett területe, ezért itt általában magasabb a pollenkoncentráció.

Esküvői dekoráció allergiásoknak

Az esti gyertyafény – különösen zárt térben – a füst, illetve az illatosított gyertyák felerősíthetik az allergiás, asztmás tüneteket. Válasszunk inkább LED gyertyákat. A virágdekorációk kapcsán részesítsük előnyben az alacsony allergiás kockázatú fajtákat. A klasszikus rózsák is kevés pollent termelnek, de a nárcisz, begónia, geránium és a romantikus hangulatot árasztó harangláb is jó választás.

Allergének az étlapon

Pollenallergiásként gondoljunk a keresztallergiára is. Ha jelentkezett már a szájüregben viszkető, égő érzés, esetleg ajakduzzanat bizonyos ételek fogyasztása kapcsán, akkor meglehet, hogy az orális allergia tüneteivel volt dolgunk. A keresztallergia nem minden pollenallergiás érint, de akinél előfordul, annak kerülnie kell a tüneteket kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Parlagfű allergiásként a gyümölcstálról ne a görög-, vagy sárgadinnyét vegyük el, fekete üröm allergia esetén lehet, hogy nem az olasz konyha a legjobb választás az esküvői menüben – többek közt a paradicsom, oregano és bazsalikom is tüneteket okozhat. Nézzünk utána a keresztallergiát okozó élelmiszereknek, a menü tervezése előtt!

Tartós smink és szemcsepp

A stressz sajnos rontja az allergiás tüneteket. Mivel a menyasszony és az örömanya is rendszerint nagyon izgulnak ezen a napon, ezért fontos, hogy erre is felkészüljenek. Fokozódó szemkönnyezés, viszketés esetére készüljünk strapabíró sminkkel. Ne most kísérletezzünk újdonságokkal! Parfümből és kozmetikumokból is azokat a termékeket használjuk, amelyek korábban sem okoztak panaszt. Az allergia elleni gyógyszereket vegyük be az előírás szerint az esküvő napján. Ha tudjuk, hogy bizonyos készítmények mellékhatást – például álmosságot – okoznak, beszéljünk a cseréjéről allergológussal. Szervezzük meg, hogy mindig legyen a közelben segítség. Az esküvő helyszínén a mosdókba is bekészíthetünk néhány szükséges, kevéssé romantikus ám annál hasznosabb kiegészítőt – például orrspray és zsebkendő – amire szükségünk lehet.

 

 

Legolvasottabb cikkeink