• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente több ezer életet menthet a molekuláris diagnosztikai vizsgálat

Egészségmagazin 2024.04.09 Forrás: (X)
Évente több ezer életet menthet a molekuláris diagnosztikai vizsgálat

A ColonAiQ rizikóteszt vérmintából képes nagy pontossággal kimutatnia kolorektális daganat jelenlétét.

Minden századik ötven év felettit veszélyeztet a kolorektális, vagyis vastag- és végbélrák, amely egyike a leggyakoribb daganattípusoknak. A betegség sokáig tünetmentes, ezért gyakori, hogy áttétek keletkeznek, mielőtt felfedezik. Ez pedig drasztikusan rontja a túlélés esélyét. A korán felismert kolorektális daganat 90%-ban gyógyítható, ezzel szemben a távoli áttétekig jutó betegségben szenvedőknek csak 10-20% az esélye teljes gyógyulásra. A ColonAiQ rizikóteszt vérmintából képes nagy pontossággal kimutatnia kolorektális daganat jelenlétét.

Kolorektális daganatok

Az egyik leggyakoribb daganattípus, aminek kialakulásában a genetikai hajlam mellett az életmód is nagy szerepet játszik. A rendszeres mozgás hiánya, a rostszegény, de feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend, a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás mind hajlamosít a vastag- és végbélrák kialakulására. Ezek a betegségek jóindulatú elváltozásokból, úgynevezett polipokból indulnak és 5-10 év alatt válhatnak akár végzetessé. A korai stádiumban felismert elváltozások jól gyógyíthatóak, ám nehezíti a helyzetet, hogy a betegek tünetmentesek, csupán a későbbi szakaszban jelennek meg a hasi fájdalmak, a puffadás és a vér a székletben. A hatékony gyógyítás ekkor már nehezebb, életmentő tehát a korai kezelés. Ehhez nyújt egyszerű, ugyanakkor hatékony eszközt a molekuláris diagnosztika.

A leghatékonyabb vizsgálat

Egy szűrővizsgálat akkor igazán jó, ha korai szakaszban is képes kimutatni egy betegséget, különösen igaz ez az olyan kórképek esetén, ahol a gyógyulás esélye erősen függ attól, milyen korán kezdik kezelni a bajt. A ColonAiQ nagyon pontos és érzékeny megoldás, a hasonló vizsgálatokhoz képest is kiemelkedő eredményekkel, ráadásul komolyabb beavatkozás nélkül hoz eredményt, csupán egy vérvételre van szükség az elvégzéséhez.

A módszer a szabad DNS vizsgálatára épül, a SEPT9 gén két régióját, illetve három másik, a kolorektális rákkal összefüggésbe hozható gén egy-egy régióját vizsgálja, és az itt tapasztalt kórós eltérések alapján ad eredményt. Ennek köszönhetően nemcsak arra képes, hogy korai stádiumban kimutassa a betegséget, de a kiújulás és az áttét kialakulásának kockázatát is meg tudja mérni.

Minden századik 50 év feletti

Az ötven évnél idősebbek 25-30 százaléka érintett adenómában, ami ugyan jóindulatú elváltozás, de a minden huszadik kolorektális daganattá fejlődik az évek során. Ez azt jelenti, hogy ezer ötven évnél idősebb emberből tíznél már elindult vagy kialakult vastag- vagy végbélrák. Az ő életük azon múlik, hogy mennyire hamar derül ki a betegség és milyen gyorsan kezdik meg a kezelést, hiszen a korai felismerésnél nagyon jó, 91 százalék körüli, a gyógyulási ráta. Ugyanakkor az évek alatt távoli áttétekig jutó daganatos megbetegedések kezelése már korántsem ilyen hatékony. A kolorektális daganatok kimutatása sosem volt annyira egyszerű és hatékony, mint ma a ColonAiQ segítségével, hiszen ez a rizikóteszt vérmintából, nagy pontossággal képes kimutatni a betegség jelenlétét. A korai diagnózis pedig évente több ezer ember életét mentheti meg. További információk itt

Legolvasottabb cikkeink