• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezek a leggyakoribb nőgyógyászati problémák 40 felett

Egészségmagazin MA 06:10 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Ezek a leggyakoribb nőgyógyászati problémák 40 felett

40 felett nemcsak a menopauza okozhat változásokat, de más nőgyógyászati problémák is felmerülhetnek.

40-45 fölött nem csak a menopauza okozhat változásokat a női szervezetben, de bizonyos problémák gyakorisága is megnő. Ezt az összefüggést azért fontos ismerni, mert ennek tudatában egyrészt a tünetek esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, másrészt tünetmentesen is elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész a témával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, mit tehetnek a középkorú nők az egészségük megőrzéséért.

Ilyen betegségek, állapotok valószínűsége nő meg 45 felett

A 40 felett elinduló hormonális változások egyes esetekben az első lépések lehetnek bizonyos állapotok felé. Ilyen lehet a perimenopauza, majd a menopauza, a medence szerveinek süllyedése, a csökkenő izomtónus, az inkontinencia vagy a medencében kialakuló krónikus gyulladások. (Mindez természetesen nem törvényszerű, hiszen megfelelő életmóddal és orvosi ellátással ellene lehet menni a statisztikáknak.) Ugyanakkor más nőgyógyászati jellegű betegségek, problémák is felmerülhetnek.

- Miómák: ezek a többnyire jóindulatú daganatok gyakrabban alakulnak ki 40 fölött a méhben.

- Polipok: ezek az sejtburjánzások a méhben és a méhnyak nyálkahártyájában is megjelenhetnek.

- Hüvelysorvadás: a hüvelyi atrópia a csökkenő ösztrogénszint következménye lehet, ami miatt a hüvely falai elvékonyodhatnak, kiszáradhatnak, begyulladhatnak.

- Petefészek ciszták: ha ennek a lehetősége merül fel, mindig vizsgálni kell, nem endometriózisról van-e szó, bár ez utóbbi betegség jellemzően fiatalabb korban indul. 

- Szexuális úton terjedő betegségek: a csökkenő hormonszintek miatt elvékonyodó hüvelyfal hajlamosabbá tehet a sérülésekre, ami pedig utat nyithat az akár szexuális úton terjedő fertőzések előtt.

- Mindezeken túl 40 felett még nem szabad megfeledkezni a védekezés fontosságáról sem, hiszen nem ritka ilyen korban egy-egy nem tervezett terhesség – hangsúlyozza Józan doktornő. – 45-50 felett pedig már az olyan, nem nőgyógyászati jellegű betegségek ellen is fontos lépéseket tenni, mint a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek.   

Mit érdemes megtenni a megelőzés részeként?

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Ha korábban nem is, ebben az életszakaszban már nagy figyelmet kell fordítani a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjében, egészséges zsírokban gazdag étrendre és a bőséges folyadék (víz) fogyasztásra. A kalcium, a B- és a D-vitamin, valamint a vaspótlás szinte minden nőnek szükséges lehet a hiányállapotok megelőzéséhez. A vízfogyasztás segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, az alkohol azonban ebből a szempontból sem ajánlott. Aki pedig már meglévő betegsége miatt szeretne kialakítani optimális étrendet, érdemes dietetikus segítségét kérnie.

Rendszeres mozgás

A rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú, hiszen amellett, hogy hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez, illetve a fogyáshoz, csökkenti a stresszt, segít megőrizni az izomtömeget és a csontsűrűséget. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat hangsúlyozott kardiomozgás mellett (mint például a gyors séta, kocogás, tánc vagy aerobik) az izomerő fejlesztő edzések is döntő szerepűek az egészséges időskor előkészítéséhez. Amennyiben bármilyen alapbetegség befolyásolja a mozgást, ajánlatos mozgásterapeuta segítségét kérni a biztonságos edzésterv felépítéséhez.

Stressz menedzsment

A stresszhelyzetek megélése nagyon leegyszerűsítve olyan hormonokat, többek közt kortizolt szabadít fel a szervezetben, amelyek felborítják az egyébként is kényes női hormonális egyensúlyt. Különösen igaz ez a 40-50 közti korszakra, amikor olyan nagy volumenű változások zajlanak a női szervezetben, mint korábban a pubertás alatt. Már csak ezért is fontos a stresszkezelés megtanulása (a stresszről nagyon sok betegség esetében kiderült, hogy önálló rizikófaktor), éppen ezért nagyon ajánlott megtalálni a megfelelő stressz levezetési módszert. Ez lehet többek közt a mozgás, a meditáció, a jóga, és szükség lehet pszichológus vagy akár szomnológus, alvásszakértő bevonására is.

Nőgyógyászati kontrollok, szűrések

- Egy bizonyos kor után már tudatosan érdemes odafigyelni magunkra, észrevenni és ellenőriztetni az esetleges változásokat – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Sőt, a szűrővizsgálatokat tünetmentesen is be kell írni a naptárba, legyen szó nőgyógyászati szűrésről, mammográfiáról vagy tüdőszűrésről. A középkorban nagyobb eséllyel megjelenő betegségek jelentős része ugyanis megelőzhető, vagy pedig korán felismerve jól kezelhető. Tehát a tudatos egészségmegőrzés a legtöbb, amit egy nő megtehet önmagáért, időskori jó állapotáért, közvetve pedig a családjáért.