• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Egészségmagazin 2024.06.11 Forrás: Budai Egészségközpont
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A túl hosszú ideig viselt vizes, nedves fürdőruhaalsó hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához.

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.

Sokszor a vizes fürdőruha a felelős

A húgyúti fertőzések a légúti megbetegedések után a második leggyakrabban előforduló betegségcsoport, a statisztikák szerint a nők 80 százalékát érintik életük során legalább egyszer. A probléma a férfiakat is érinti, de náluk jóval ritkábban fordul elő, aminek anatómiai oka van. A férfiak húgycsöve ugyanis jóval hosszabb, mint a nőké, így a nőknél a baktériumok könnyeben és gyorsabban feljuthatnak a húgycső nyílásától a hólyagig, vagy akár a vesemedencébe is, komoly szövődményeket okozva.

A húgyúti fertőzéseknek két nagyobb csoportja van. Az egyik az úgynevezett alsó húgyúti betegség, amely a húgyhólyagot, a húgycsövet, illetve férfiak esetében a prosztatát érinti. A másik pedig a felső húgyúti betegség, vagyis a vesék és a vesevezetékek fertőzése. Erre jellemző, hogy kialakulását megelőzi az alsó húgyutak fertőzése.

Ezek állhatnak a tünetek mögött

A húgyúti fertőzések leggyakoribb tünetei lehetnek a fájdalmas, égő érzés vizelés közben, a gyakori vizelési inger (még ha csak kis mennyiségű vizelet ürül is), az alhasi fájdalom vagy nyomásérzés, a zavaros vagy erős szagú vizelet. Húgycsőgyulladás esetén a férfiaknál a nemi szerv duzzanata és váladékozása is előfordulhat. Ha pedig a gyulladás a veséket is érinti, előfordulhat deréktáji- és hátfájdalom, valamint láz. Férfiak esetében, amennyiben a fenti panaszok mellé fáradtság, gyengeség, a gát részén jelentkező érzékenység, fájdalom is társul, mihamarabb érdemes felkeresni egy urológus szakorvost, ugyanis ezek a prosztatagyulladás vagy a here- és mellékheregyulladás jellemző tünetei is lehetnek.

A nyári hónapokban a húgyúti fertőzések gyakoribb előfordulásának több oka is lehet. Az egyik ilyen például, hogy a meleg időjárás miatti fokozott izzadás és a nem elegendő folyadékbevitel dehidratációhoz vezethet, ami növeli a fertőzések kockázatát, mert a ritkábban ürülő hólyagban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. A strandok és uszodák vize, ha nem megfelelően kezelt, baktériumokat tartalmazhat, amelyek szintén húgyúti fertőzést okozhatnak.

Ezenkívül a nem megfelelő intim higiénia, például a helytelen törlési technika wc-zés után vagy a rendszeres és alapos kézmosás hiánya, és a túl hosszú ideig viselt vizes, nedves fürdőruhaalsó egyaránt hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. Továbbá a tartós idegentest viselés (katéter, különféle fogamzásgátló eszközök stb.), a közelmúltban elvégzett húgyúti műtét, és a diabétesz is növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

„A húgyúti fertőzések diagnózisának fontos eleme a vizeletelemzés, melynek során a vizeletüledéket vizsgáljuk, továbbá vizelettenyésztéssel azonosítjuk az esetleges kórokozót. Fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor minél előbb forduljunk orvoshoz, mivel a kezeletlen fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet: a nőknél véres vizelethez és a vesék megbetegedéséhez, a férfiaknál pedig akár a herék/mellékherék érintettségéhez, vagy prosztatagyulladáshoz” – hangsúlyozza az urológus.

Így védekezhetünk a húgyúti fertőzések ellen

A betegség kialakulása megelőzhető, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra. A megelőzéshez a szakember az alábbiakat tanácsolja:

·        Fogyasszunk elegendő, naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, elsősorban vizet, hogy segítsük a baktériumok kiürülését a húgyutakból és ezáltal csökkentsük az elszaporodásuk kockázatát.

·        Ne tartsuk vissza a vizeletet, hiszen ez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet, mivel a megtelt húgyhólyagban könnyebben elszaporodnak a betegséget kiváltó kórokozók. Ügyeljünk rá, hogy mindig teljesen ürítsük ki a hólyagot!

·        Tartsuk be a megfelelő intim higiéniát, és fürdés után minél előbb cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra!

·        Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a fürdőkádban ugyanis sokkal könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyutakba. 

·        Figyeljünk a gyakori kézmosásra és csak saját törölközőnket használjuk.

·        Kerüljük az irritáló anyagokat, például illatosított tisztálkodószereket és intim mosakodókat, amelyek irritálhatják a húgyutakat!

·        Viseljünk pamutból készült, laza fehérneműt, kerüljük a műszálas, túl szoros darabokat.

·        Erősítsük immunrendszerünket egészséges táplálkozással, vitaminokkal, rendszeres testmozgással.

·        Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, amely elősegítheti a gyulladás kialakulását és fenntartását.

Amennyiben ezek ellenére is elkapunk valamilyen húgyúti fertőzést, a tünetek enyhítéséhez és a gyógyulás elősegítéséhez fontos a bő vízfogyasztás, valamint a lédús gyümölcsök fogyasztása – ezek átmossák a húgyutakat, így csökkentik a gyulladást. A szakorvos bizonyos esetekben antibiotikumot írhat fel, amit mindig az utasításoknak megfelelően kell szedni. Esetenként a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is segíthetnek.

„Az időben megkezdett kezelés rendkívül fontos, hogy elkerüljük a komolyabb komplikációkat, mint például a vesefertőzéseket. Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket, és időben kérjünk orvosi segítséget” – figyelmeztet Dr. Póth Sándor.

A nyári hónapok számos lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra és pihenésre, de fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre is. A megfelelő megelőző intézkedések betartásával jelentősen csökkenthetjük a húgyúti fertőzések kockázatát, és kellemetlenségek nélkül élvezhetjük a nyarat.

Kapcsolódó hírek