• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Ezért okoz fülgyulladást a kezeletlen allergia

Egészségmagazin 2022.04.28 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Ezért okoz fülgyulladást a kezeletlen allergia

A tartós orrdugulás és orrváladékozás növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Ha felnőttként is gyakran szenved fülgyulladástól, valószínűleg azok közé tartozik, akiknél magasabb a betegség kialakulásának rizikója. Ennek egyik lehetséges oka a nem megfelelően kezelt allergia. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen egyéb kiváltó okai lehetnek a gyakori megbetegedéseknek és mit tehetünk ellene.

Ilyen tüneteket okoz a fülgyulladás

A fülgyulladás kialakulhat a középfülben, de érintheti a hallójárat területét is. A tünetek ugyan némiképp módosulhatnak a gyulladás helyétől függően, de általánosságban a következő panaszokkal fordulnak a betegek orvoshoz. Jellemző a gyulladás és fájdalom, a fül duzzanata, füldugulás, fülzúgás és viszkető érzés, váladékozás is előfordulhat. A helyi tünetek mellett olyan általános panaszok is kísérhetik a fülgyulladást, mint a láz, fejfájás vagy szédülés.

Fülgyulladás allergia miatt

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor fontos nemcsak a tüneteket és az akut betegséget kezelni, hanem meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, ami a gyakori megbetegedésekhez vezet. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy egy ilyen lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia.

A szénanátha orrfolyást, orrdugulást okozhat, ilyen esetben pedig a fület az orral összekötő és a dobhártya két oldalán a nyomás kiegyenlítését biztosító fülkürt nem tud megfelelően működni. A nyomáskülönbség miatt fülfájás jelentkezhet. A tartós orrdugulás és orrváladékozás tehát növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Krónikus bőrbetegségek és strandolás

A külső fül, a hallójárat gyulladása gyakrabban alakul ki krónikus bőrbetegségek esetén, így például az ekcéma vagy psoriasis is megnöveli a hallójárat-gyulladás esélyét. Jellegzetes panasz a nyári időszakban, hiszen a strandolás során felázott fül bőre védtelenebb a kórokozókkal szemben, de évszaktól függetlenül a fültisztító pálcikával vagy a körömmel felsértett bőr is kiindulópontja lehet a gyulladásnak.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy szénanáthás tünetek – orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés, gyakori tüsszögés – esetén forduljunk allergológushoz, mert a megfelelő kezelés nemcsak a gyakori fülgyulladást, de az újabb allergiák és asztma kialakulását is segíthet megelőzni. Krónikus bőrproblémák esetén jelezzük a bőrgyógyásznak a panaszt és megfelelő krémekkel, kezelések segíthetnek a fül bőrének épségét megőrizni, ezáltal a fertőzések elleni védelmet fokozni. Fontos a fül érzékeny bőrének védelme a strandolás során a felázás ellen és a hétköznapokban – pl. fültisztítás - is.

Legolvasottabb cikkeink