• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezért okozhat hallásvesztést a koronavírus-fertőzés 

Egészségmagazin 2024.02.13 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Ezért okozhat hallásvesztést a koronavírus-fertőzés 

Míg a halláskárosodást a Covid-19 fertőzés ritka tüneteként tartjuk számon, a fülzúgás akár a betegek 4,5 százalékát is érinti.

A koronavírus-fertőzés számos hosszú távú szövődménnyel jár, és a légutak mellett a keringést, az idegrendszert, az emésztőszerveket, valamint az érzékszerveket, így a fület is megtámadhatja. Dr. Kiss Sándor a Fül-orr-gége Központ audiológus, fül-orr-gégész szakembere a koronavírus okozta hallásvesztésről beszélt.

A Modern Hungária zenekar egykori énekese, Bodnár Attila a koronavírus fertőzés egy igen ritka, de súlyos szövődményével küzd tavaly karácsony óta: a vírus idegi hallásvesztést eredményezett nála, emellett folyamatos fülzúgástól is szenved – derült ki az énekes-zeneszerző nyilatkozatából. A zenész azt is elárulta, hogy további vizsgálatok várnak még rá annak tisztázása érdekében, hogy esetében ideiglenes vagy maradandó elváltozásról van-e szó. Ez utóbbi azonban végzetes lenne számára, hiszen énekesként és zeneszerzőként legfőbb munkaeszköze a hangja és a hallása.

A hallásvesztés típusai

- A halláscsökkenés okai rendkívül változatosak, mértéke pedig az enyhe hallási zavaroktól a teljes süketségig terjedhet – mondja dr. Kiss Sándor, aki hozzáteszi, hogy halláscsökkenés bármely életkorban jelentkezhet, és számtalan komponenst tartalmazhat. Attól függően, hogy hol van a halláscsökkenés kialakulásának helye, háromféle halláscsökkenést különböztetünk meg. A vezetéses hallásvesztés során a hanghullámok valamilyen mechanikus akadály (pl. fülzsírdugó, felgyülemlett folyadék, átszakadt dobhártya) miatt nem tudják megfelelő formában elérni a belsőfület. Idegi eredetű halláscsökkenést a belső fülben található szőrsejtek károsodása, illetve elhalása idézi elő, ami miatt nem tudják megfelelően továbbítani a hangot a hallóközpontba. Ez a halláscsökkenés főként az idősebb korosztályt érinti, és előidézhetik fertőzések (így akár a koronavírus-fertőzés is), gyógyszerek toxikus hatása, erős zaj, Menière betegség és keringési betegségek egyaránt. Előfordulhat, hogy a közép vagy külső fülben, valamint a belső fülben is problémák adódnak, ilyenkor ún. vegyes halláscsökkenésről beszélhetünk – teszi hozzá a szakember.

Hallásvesztés is lehet a koronavírus szövődménye

- A vírusfertőzések a halláskárosodás és az egyensúlyzavarok gyakori okai. Bár a Covid-19 fertőzésben hirtelen fellépő szenzorineurális halláscsökkenést pontos patofiziológiája még további kutatásokat igényel, úgy tűnik, hogy a vírus a hallójáratokat is megtámadhatja, és gyulladásos folyamatokat okozhat a belső fülben – magyarázza Kiss doktor. A vírus által kiváltott szenzorineurális hallásvesztés fülzúgást, szédülést, egyensúlyhiányt okozhat, ezenkívül a középfület megfertőzve hallásvesztést eredményez. Míg azonban a halláskárosodást a Covid-19 fertőzés ritka tüneteként tartjuk számon, a fülzúgás akár a betegek 4,5 százalékát is érinti. Egyes esetekben a vírus okozta károsodás átmenetinek bizonyul, és idővel javulhat, míg más esetekben tartós lehet. A halláskárosodás és a kapcsolódó tünetek azonban jelentős hatással lehetnek a beteg életminőségére, és szorosan összefüggenek a szorongással és a depresszióval, ezért mindenképpen fokozott figyelmet igényelnek.

Jelenleg nincs specifikus kezelés a Covid-19-hez kapcsolódó halláskárosodásra. Amennyiben valaki koronavírus fertőzésen esett át és hirtelen halláscsökkenést, fülzúgást tapasztal, azt tanácsolom, hogy azonnal forduljon fül-orr-gégészhez. Ilyenkor egy átfogó diagnosztikai értékelés során meghatározzuk a tünetek okát, és egyéni kezelési tervet dolgozunk ki. Amennyiben szükséges, további vizsgálatokra, így speciális audiológiai hangvizsgálatra, valamint CT és MR-vizsgálatra is elküldjük a pácienst. A hirtelen kezdetű szenzorineurális halláscsökkenés kezelésében az azonnali szteroidkezelés a leghatásosabb a betegség kimenetelének javítására. Ha azonban a hallás gyógyszeres vagy egyéb kezeléssel nem javítható, akkor hallásrehabilitációra lesz szükség, melynek során egyénre szabottan választjuk ki a megfelelő hallásjavító eszközt – mondja dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

Legolvasottabb cikkeink