• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fáj a háta? Itt a megoldás három lépésben!

Egészségmagazin Forrás: Oxygen Medical

A hason fekvés nem előnyös a nyaki gerincnek, amely amúgy is túl van terhelve.

Mivel a gerincünk hatalmas terhelésnek van kitéve, így szinte természetes, hogy a hátfájás a legtöbb embert érinti. Szász Anna, az Oxygen Medical gyógytornásza a megoldás lépéseiről beszélt.

Hátfájás esetén az egész testet vizsgálni kell

- Amikor egy páciens hozzánk fordul, többnyire egy konkrét panasszal érkezik, igen gyakran a hátfájás a központi probléma. Mivel azonban ennek számtalan oka lehet, az egész testet át kell tekintenünk. Tény, hogy a gerinc viseli a legnagyobb terhelést, ezért ez a legsérülékenyebb terület is, vagyis a hátfájás, a derék- és nyaki fájdalmak szinte senkit sem kerülnek el. Mivel erre a rendszerre épül rá az összes végtag, ha valakinek a vállában, a karjában, a lábában van probléma, sőt, akár a mellkasában, hasában érez fájdalmat, a gerincet is vizsgálni kell, nem onnan ered-e a baj. Csak pontos diagnózisra épülhet eredményes gyógyítás – hangsúlyozza Szász Anna, az Oxygen Medical gyógytornásza.

Gerincvédelem három fronton

1. A munkában
Aki állómunkát végez, nagyon fontos, hogy megfelelő cipőt viseljen. Előírásszerű hordás mellett ideális élettani mozgást biztosítanak a térben instabil, terápiás lábbelik, amelyeknél nagyon fontos a minőség. A fő kritérium, hogy a talp ne laposodjon el a test súlyától. Emellett érdemes a cipőbe egy kényelmes talpbetétet helyezni, amely csökkenti a talponlét okozta fáradtságot és alátámasztást biztosít a lábnak. A láb elváltozásának korrigálására ortopéd gyógybetét csináltatása és viselése ajánlott. Ha sokat kell állnunk, praktikus, ha váltogatva helyezzük a lábainkra a súlyt, ez ellazítja a deréktájon található izmokat. Akár állva, akár ülve végezzük a feladatainkat, óránként be kellene iktatnunk egy kis felállást, sétát, nyújtózást a munkahelyünkön.

Az íróasztal előtt hasonló jelentőségű lenne a monitor megfelelő elhelyezése és az optimális ülés. Ma már számos alternatív ülőalkalmatosság létezik, mely használatával az ülőmunka ergonomikusabbá és elviselhetőbbé válik. Ilyen például a térdeplő szék, a labda, a dinamikus ülőpárna vagy az ékpárna. A megfelelő eszköz kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, mert a különböző gerincproblémákhoz más- más ülőalkalmatosság a legalkalmasabb az ideális ülés kialakításához. Egyik eszközt sem szabad folyamatosan alkalmazni, lassanként kell hozzászoktatni a szervezetet.

2. Alvás közben
Meg kell találnunk a megfelelő testhelyzetet, amely ortopédiai szempontból leginkább az oldalt fekvés felhúzott lábakkal magzatpózban, és esetleg a hanyatt fekvés, ám a hason fekvés nem előnyös a nyaki gerincnek, amely amúgy is túl van terhelve. A párnák közül hasznos lehet az anatómiai párna, a hengerpárna, a búzapelyvával töltött párna, illetve ezek váltogatása. Kellő idejű megszokás után mindhárom típus biztosítja a nyak megfelelő tartását és a pihentető alvást. A matracokat lehetőleg tesztelés után érdemes megvenni, fő szempontként a fontos nyomási területek, a váll és a fenékrész kellő alátámasztását figyelembe véve. Ezeket minimum 10 évente cserélni kell lehetőleg jobb minőségűekre, a nagyon olcsó termékek nem feltétlenül használnak az egészségnek. A gerinc időskori egészségét mindenképpen hosszú évtizedek befektetésének kell tekintenünk.

3. Mozgásban
A gyógytornász kezében számos eszköz van, amelyekkel képes enyhíteni a panaszokat, valamint segít megakadályozni a hátfájás kiújulását, esetleg gerincsérv kialakulását.
- A McKenzie módszer egy speciális, nemzetközileg elismert terápia a gyógytornakezelésben, amely hosszú távú, hatékony kezelési módnak bizonyult az évek során. Ez a technika annak felismerésére épül, hogy a beteg tünetei alapján meghatározhatjuk a gerincben lezajló statikai változásokat – ismerteti Szász Anna, az Oxygen Medical gyógytornásza. - Alapos mechanikai diagnózis után meghatározzuk, melyek azok a gerincfájdalmak, amelyek bizonyos mozgásokkal csökkenthetők, megszüntethetők, így pedig jelentős életminőség javulás várható és a páciens újra fájdalommentes, teljes életet élhet.

Legolvasottabb cikkeink