• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Február van, de már vörösbe borult Magyarország pollentérképe

Egészségmagazin 2024.02.14 Forrás: Allergiaközpont
Február van, de már vörösbe borult Magyarország pollentérképe

Az immunterápia hatására a páciensek többsége jelentős életminőség javulásról számol be.

Bár a reggeli órák még kissé hűvösebbek lehetnek, február első hetében sokfelé tavaszias időben volt részünk. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ szakembere kérdésünkre elmondta, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek is érezhettek az elmúlt napokban. 

Megkezdődött a pollenszezon

Kellemesen tavaszias időjárással lepett meg bennünket idén is a február, amit a pollenallergiások is megérezhetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a mogyoró, az éger, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, az égeré pedig a hétvégén több helyen is elérheti a nagyon magas szintet.

Némi enyhülést hozhat az ismételt lehűlés és fagy, aminek a hatására a pollenterhelés várhatóan csökkenni fog, de a tavaszi fák pollenjére allergiások már számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére. A májusig tartó időszakban a nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris és a platán okozhat tüneteket. A késő tavaszi-kora nyári pollenszezonban a fűfélék, csalánfélék, útifű, vadsóska, míg a nyár végi-őszi pollenszezonban a parlagfű, a fekete üröm, a libatopfélék és a disznóparéjfélék pollenszórása viselheti meg jobban a pollenérzékenyeket. 

Hogy enyhítsük a tüneteket?

A pollenallergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szem- és torokviszketést, könnyezést, valamint bőrirritációt tapasztalhat az allergén növény virágzásának idején. A tüneteket a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroid készítmények enyhíthetik, de az orrmosás is segíthet a szezon átvészelésében.

Tapasztalataim szerint betegeink többsége már tudatosan készül az allergiaszezonra, és időben jelentkezik nálunk, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze – ismerteti a szakember. Az allergénspecifikus immunterápiát az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül el kell kezdeni, hogy hatékony lehessen. Azok a mogyoróallergiások, akik tehát már tavaly novemberben belekezdtek az allergénspecifikus immunterápiába, idén sokkal könnyebben vészelhetik át ezeket a heteket.

Jó hír azonban, hogy a parlagfű allergiás betegek még időben vannak. Nekik mindenképpen érdemes felkeresni egy allergológus szakembert, hiszen ha áprilisig belefognak a terápiába, jelentősen mérsékelhetik kínzó tüneteiket. Az allergénspecifikus immunterápia 3-5 évig tartó kezelést jelent, melynek során szájon át szedhető allergén immunterápiás készítmények segítségével szoktatjuk hozzá a szervezetet a tüneteket okozó allergénhez.

A módszer előnye a tüneti kezeléssel szemben, hogy az allergia kiváltó okára hat. A kezelés hatására pácienseink többsége jelentős életminőség javulásról számol be. Sokan hosszú idő után először hódolhatnak újra korábbi szabadidős tevékenységeiknek, és szorongásmentesen, kellemetlen tünetek nélkül sportolhatnak, kirándulhatnak és élhetik hétköznapjaikat – mondja a szakember.

Legolvasottabb cikkeink