• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Felnőttkori pattanásosság - ilyen okai lehetnek

Egészségmagazin 2022.08.29 Forrás: Dermatica
Felnőttkori pattanásosság - ilyen okai lehetnek

A felnőttkori pattanásosság gyakori okait és kezelési lehetőségeit vette számba a bőrgyógyász-kozmetológus.

A pattanásos bőrt elsőre a kamaszkorral kapcsoljuk össze, holott felnőttkorban is sokan küzdenek ezzel a problémával. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus nem csak a lehetséges okokat vette számba, de a kezelési lehetőségekre is kitért.

Okok a felnőttkori pattanások mögött

A kamaszkor után fennmaradó vagy kialakuló pattanásosság alapvető oka, hogy a bőrben természetesen is jelenlévő olajos faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik a bőr pórusait. Az így létrejövő aknék nem csak az arcon, de a háton, a mellkason és a vállon is megjelenhetnek. A felnőttkori pattanásosság gyakori okait az American Academy of Dermatology vette számba:

- Hormonális változások

A kamaszoknál tipikus, de felnőtteknél is jellemzőek lehetnek a hormonális egyensúly felborulása miatti pattanások, elsősorban olyan okokhoz köthetően, mint a menstruáció, a terhesség, a hormonális fogamzásgátlók elkezdése és befejezése, a perimenopauza időszaka, és a menopauza.

- Stressz

Stresszes időszakokban is sokan tapasztalják a pattanások elszaporodását, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a stresszre adott válaszként a szervezet több androgén hormont kezd termelni. Ez utóbbi pedig fokozott működésre készteti a bőrben lévő faggyúmirigyeket, ami az aknék kialakulását vezet.

- Családi halmozódás

Megfigyelések szerint, akinek a közvetlen családtagjaira – szülőkre, testvérekre – jellemző a pattanásosság, annak nagyobb az esélye ugyanezt megtapasztalni.

- Kozmetikai termékek

Egyes hajra és bőrre alkalmazható kozmetikai termékek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek súlyosbíthatják a pattanásosságot. Ennek elkerüléséhez érdemes olyan készítményeket választani, amelyeken olyan feliratok olvashatók, mint nem mitesszerképző, olajmentes, nem tömíti el a pórusokat.

- Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek (például antidepresszánsok, epilepszia ellenes szerek, hormonális gyógyszerek, B-vitamin készítmények) mellékhatása lehet az aknék képződése. Éppen ezért, ha valaki ezt figyeli meg magán, beszéljen erről a kezelőorvosával, hiszen sok esetben lehetséges a gyógyszerváltás.

- Diagnosztizálatlan betegségek

A kivizsgálás során kiderülhet, hogy valamilyen betegség okozza a bőrtüneteket. Nőknél tipikusan ilyen lehet például a policisztás ovárium szindróma, ami a hormonszintek változékonysága miatt okozhat pattanásokat.

Előfordulhat, hogy csak receptköteles gyógyszerek segítenek

Mindenekelőtt ki kell deríteni, nem valamilyen betegség, állapot következménye-e a bőrprobléma, és azt kell kezelni. Ugyancsak ki kell zárni az okok közül az esetleg rosszul ható kozmetikai készítményeket, utána kell járni a szedett gyógyszerek lehetséges mellékhatásainak. Ha egyikről sincs szó, enyhébb esetekben a bőrgyógyász javaslatára érdemes lehet megpróbálkozni a szalicilsav, retinoid vagy benzoil peroxid tartalmú, recept nélkül kapható készítményekkel.

- Ugyanakkor néhány esetben nem hoznak eredményt a vény nélküli szerek, szükség van tehát vényköteles gyógyszerekre. Szóba jöhet az antibiotikum kezelés, akár szájon át szedhető, akár bőrre kenhető formában, ugyanis néhány antibiotikumnak nem csak antibakteriális, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett a súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló, vagy hegesedés veszélyével járó esetekben a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozó A-vitamin származékokat is elrendelhetünk – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga. – Ugyancsak beválhatnak nőknél a kombinált fogamzásgátló készítmények, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Erről minden esetben személyre szabottan tudunk dönteni, számos körülményt figyelembe véve. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy legalább 4-6 hét szükséges az aknék kezeléséhez. A prevencióra, vagyis a bőr alapos, de nem durva tisztítására, a megfelelő készítmények felhasználására pedig az arra hajlamosaknak folyamatosan figyelni kell!