• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Fémallergiás? 6 meglepő hely, ahol allergénekkel érintkezhet

Egészségmagazin 2019.09.20 Forrás: Budai Allergiaközpont
Fémallergiás? 6 meglepő hely, ahol allergénekkel érintkezhet

Nemcsak az ékszerek, hanem számos egyéb, hétköznapi használati tárgy is tartalmazhat fémeket.

Fémallergia esetén előfordulhat, hogy érmék, ékszerek vagy akár ajtógombok érintése is allergiás reakciót válthat ki. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa arra ad tanácsot, hogy milyen tünetekre figyeljünk és hogyan tudhatjuk meg, hogy pontosan mely fémeket kell kerülnünk. 

Fémallergia: hogyan reagál a test

A fémallergia hasonló minden más típusú allergiás reakcióhoz. Amikor a bőr érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer a fémmolekulákat ellenségnek véli, és támadást indít ellenük. A túlreagáló immunrendszer reakciójának eredményként az érintkezés helyén megjelenik a bőrpír, viszketés, duzzanat vagy kiütés.

Milyen fémek okozhatnak tüneteket?

Allergia bármely fémre kialakulhat, tehát teljesen egyénfüggő, hogy kinél mi okoz tüneteket. A leggyakoribb, a nők közel 30 százalékát érintő nikkel allergia, de a kobalt és a króm is sokaknál okoznak panaszokat.

A gyártók gyakran nikkelt és kobaltot használnak más fémekkel való ötvözéshez. Ezeket a fémeket alacsonyabb minőségű ékszerekben, például bizsukban lehet megtalálni. Ilyen esetben a tünetek megszűnéséhez az ékszereket cserélni kell, az alábbi anyagokkal érdemes próbálkozni, ezek ritkábban okoznak allergiás tüneteket: réz, sárga - legalább 14 karátos arany, a fehérarany és a bevont ékszereket néha ötvözik nikkel vagy kobalt fémekkel – platina, rozsdamentes acél vagy ezüst.

„Kísérletezés helyett, ha biztosra szeretnénk menni, érdemes inkább allergia vizsgálatot végeztetni. Epicutan teszttel pontosan meg tudjuk állapítani, hogy melyik az a fém, ami a tüneteinket okozza és a továbbiakban csak azt kell elkerülnünk.”

Meglepő helyeken is érintkezhetünk fémekkel

Az elkerülés azonban nem is annyira egyszerű, hiszen nemcsak az ékszerek, hanem számos egyéb, hétköznapi használati tárgy is tartalmazhat fémeket.

Íme, hat meglepő forrás:

Kozmetikumok - A szemceruza és a szemhéjfesték is tartalmazhatnak fém összetevőket, így használatuk allergia esetén szintén tüneteket okozhat. Ha ismerjük az allergént, vásárlás előtt figyeljük az összetevőket, illetve lehetőség szerint ragaszkodjuk a bevált, problémamentesen használt termékekhez.

Mobiltelefonok - Ha allergiás a nikkelre vagy a kobaltra, akkor a telefon is a bőrpanaszok lehetséges forrása.

Szemüvegkeretek - Az ékszerekhez hasonlóan az üvegkereteket is nikkel vagy kobalt ötvözi. Panaszok esetén javasolt egyéb, például műanyagból készült keretre váltani.

Ruházat – Fémallergia esetén a gombok, valamint a szegecsek és cipzárak is problémát okozhatnak. Ahol például a melltartó csat vagy a farmer gomb érintkezik a bőrrel, rövid időn belül bőrpír, vörösség, viszkető érzés jelentkezhet.

Tetoválás - Ha tetoválást fontolgat, és korábban már jelentkeztek panaszai fémekkel való érintkezés kapcsán, akkor érdemes még a beavatkozás előtt kizárni a fémallergia lehetőségét. A tetováló festékekben lévő pigmentek ugyanis tartalmazhatnak kobaltot és más nehézfémeket.

Orvosi és fogászati implantátumok – A beültetett implantátumok miatt jelentkező allergiás tünetek egyetlen kezelési módja, ha a panaszokat kiváltó implantátumot eltávolítják. A beavatkozások előtt ezért mindenképp javasolt allergiavizsgálat elvégzése.

Legolvasottabb cikkeink