• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folytatódik a női szívek védelmére indított kampány

Egészségmagazin MA 06:15 Forrás: Weborvos
Folytatódik a női szívek védelmére indított kampány

A magyar nők 51%-a szívbetegség következtében veszti életét, és közülük 43%-nál nem jelentkeznek előzetes tünetek.

A SZÍVSN Országos Betegegyesület folytatja a női szívek védelmére indított kampányát, melynek keretében újabb szűréseket szervez októberben és novemberben - hívták fel a figyelmet közleményben. 

A korábbi szűrések jelentős érdeklődést váltottak ki, és számos aggasztó egészségügyi problémára derült fény. Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a SZÍVSN elnöke kiemelte: „Az utóbbi szűrésünk során a jelentkezők felénél magas koleszterinszintet, egyharmaduknál pedig magas vérnyomást diagnosztizáltunk. A résztvevők közül minden hetediknek extrém magas vércukorszintje volt, ezért szükség van a program folytatására. Figyelnünk kell rájuk, minden lehetőséget megragadni, hogy tudatosabbá tegyük őket és a társadalmat is, hogy a női szívek egészsége legalább olyan fontos, mint a férfiaké. Le kell számolnunk azzal a mítosszal, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedések jellemzően a férfiakat érintik, mert nem! A nőknek sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben".

A nemek közötti szakadék csökkentése a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében az Európai Kardiológusok Társaságának (European Society of Cardiology, ESC) célkitűzésévé is vált.

A nők szív- és érrendszeri betegségei gyakran aluldiagnosztizáltak és alulkezelt problémák. Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Női Egészség program rendezvényén hangsúlyozta: „A nők szívbetegségei nem azért súlyosabbak, mert veszélyeztetettebbek lennének, hanem mert kevesebb kezelést kapnak. Hatékony kezeléssel ugyanolyan eredményeket lehetne elérni, mint a férfiaknál.”

A probléma globális szinten is jelen van. A Global Heart Hub nemzetközi kezdeményezése is arra ösztönöz, hogy javítsuk a nők szív- és érrendszeri betegségének szűrését és kezelését, hiszen világszerte a nők vezető haláloka a szívbetegség. Madridban 2024 áprilisában rendezett kerekasztal-beszélgetésük célja az volt, hogy megoldásokat találjanak a nők körében gyakran későn diagnosztizált és rosszul kezelt szívproblémákra. Az egészségügyi szakemberek és kutatók egyöntetűen kiemelték, hogy a nők szívbetegségeinek felismerése és kezelése sürgős beavatkozásokat igényel.

A SZÍVSN Betegegyesület továbbra is elkötelezett amellett, hogy a szűrőprogramokkal és tudatosságnövelő kampányokkal hozzájáruljon a nők egészségének megóvásához. Az október és november során szervezett szűréseink célja, hogy minél több nő részesüljön korai diagnózisban és megelőző kezelésben. Védjük meg a női szíveket! - áll a közleményben.