A szervezet működéséhez elengedhetetlen a koleszterin, de az arányokra vigyázni kell.
A magas koleszterinszint már egy jó ideje civilizációs betegségnek számít, köszönhetően a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak. A baj ezzel az, hogy ha tartósan a normál tartományon kívül marad az értéke, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például az érszűkület. Hogy milyen diétával lehet csökkenti a koleszterinszintet, arról Barcza Zsuzsanna, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.
Nem minden koleszterin rossz
Amikor az ember azt hallja, hogy koleszterin, akkor leggyakrabban negatív előjelet társít hozzá, pedig az igazság az, hogy a szervezetnek bizony szüksége van rá a normális működéséhez. Először is fontos tisztázni, hogy léteznek „jó" és „rossz" koleszterinek: az előbbieket HDL, az utóbbiakat LDL koleszterinnek nevezzük, ami ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor az lerakódik az erek falán, súlyos szövődményeket okozva ezzel. A koleszterin diéta során tehát a lényeg az LDL fogyasztásának mérséklése, ami az alábbiak szerint érhető el:
Növényi eredetű fehérjék
Amennyiben magas a koleszterinszintje, akkor annak hátterében sok esetben az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása áll. Éppen ezért érdemes előtérbe helyeznie a növényi eredetű ételeket, hiszen több tanulmány is kimutatta, miszerint például a szójafehérje csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét és növeli a HDL-ét.
Legjobb növényi eredetű fehérjeforrások: szója, tofu, hüvelyesek, avokádó, spenót, brokkoli.
Telítetlen zsírsavak
Bizonyára tudja, hogy a telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon csökkenteni szeretné a koleszterinszintjét, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltania, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használja! Természetesen a többszörös telítettségűek is áldásos hatással bírnak, hiszen bár közvetlenül nem csökkentik az LDL mennyiségét, viszont növelik a HDL szintjét!
Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
Rostok, rostok, rostok
A bőséges rostfogyasztás számos pozitív hatással jár: elősegíti az emésztést, mérsékli a vércukorszintet, méregtelenít, valamint csökkenti koleszterinszintet. Ez mind a vízoldékony, mind pedig a vízben nem oldódó fajtákra igaz, így ha teheti, minden nap fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket!
Figyeljen oda ételei elkészítésére!
„A diéta során természetesen arra is kell ügyelnie, miként készíti el az ételeit, hiszen többek között azzal is ronthat az állapotán, ha például kisütéshez nagy mennyiségű állati eredetű zsírt használ. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy örökre feledkezzen meg a rántott ételekről, viszont ezeket lehetőleg egészséges kókuszzsírban vagy olívaolajban süsse ki, illetve ha lehet, sütésnél használjon sütőzacskót!"- tanácsolja Barcza Zsuzsanna.
Kérje szakember segítségét!
Természetesen a koleszterin diéta egyénre szabott, attól függően, kinél milyen mennyiségben van jelen rossz koleszterin, illetve hogy milyen szövődményeket okozott már. Éppen ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan el tudja készíteni a megfelelő diétát, mellyel kontroll alatt tarthatja koleszterinszintjét, és megelőzheti a további problémák kialakulását.