• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha ezeket tapasztalja szex közben, keresse fel nőgyógyászát

Egészségmagazin 2022.07.07 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Ha ezeket tapasztalja szex közben, keresse fel nőgyógyászát

Ha csak egyszer-egyszer fordul elő, úgy általában nem ad okot arra, hogy valamilyen betegséget, kóros állapotot gyanítsunk mögötte.

Sok ember tapasztal olykor kellemetlenségeket az együttlét során, ám ha csak egyszer-egyszer fordul elő, úgy általában nem ad okot arra, hogy valamilyen betegséget, kóros állapotot sejtsen mögötte. Ám, ha a panaszok rendszeresen előfordulnak, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mivel akár súlyos problémát is jelezhet néhányuk. Hogy mely tünetek esetén szükséges szakembert felkeresni, azt dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze mondta el. 

Fájdalom

Szex közben érzett fájdalom általában a hüvelyszárazság miatt lép fel, melynek hátterében több minden is állhat, a rossz póztól kezdve, a hüvelyszárazságon át egészen az olyan súlyos problémákig, mint pl. a rák. Ha rendszeresen tapasztalja, mindenképp keresse fel nőgyógyászát, aki kiderítheti, mi is okozza a panaszt és megfelelő terápiát ajánl rá.

Lehetséges okai

Hüvelyszárazság: hüvelyszárazságról akkor beszélünk, amikor a hüvely belső falának nedvesítése nem történik megfelelően. A hüvelyszárazság a legtöbbször valaminek a tünete, és leggyakrabban bizonyos hormonális zavarok (pl. pajzsmirigyzavar, ösztrogéndominancia), természetes hormonális változások (klimax, szoptatás) tehetők felelőssé érte.

Menopauza: a (korai) menopauza során olyan hormonális változások következnek be, melyek hatással vannak a hüvely síkosságára- éppen ezért jellemző probléma ekkor a hüvelyszárazság, ami ahogy már említettük az egyik leggyakoribb oka a fájdalmas szexnek.

Gyulladás, fertőzés: behatolási és szex közben érzett fájdalmat valamilyen kismedencei gyulladás és fertőzés is okozhat. Ez lehet akár hólyaghurut is, de egyéb nőgyógyászati fertőzés is- ilyen esetekben legtöbbször megváltozott hüvelyi folyás, kellemetlen szagok, esetleg kiütés, viszketés is jelen lehet.

Vaginizmus: ez esetben a hüvely izmai olyannyira megfeszülnek, görcsös állapotba kerülnek, hogy az együttlét erős fájdalmat okoz- már ha a behatolás megtörténik, ugyanis sokszor olyannyira nagy a probléma, hogy már az is komoly nehézségekbe ütközik.

Endometriózis: endomertiózis az az állapot, amikor a méh nyálkahártyája máshol is megjelenik. Ez komoly fájdalmat okozhat: valakinél csak menstruációk alkalmával, valakinél szinte állandó jelleggel, valakinél meg szex közben. Terápiája súlyosságától függően változhat, ám teljes gyógyulást főleg a laparoszkópiás műtéttől lehet várni.

Jó- és rosszindulatú daganatok: a nőgyógyászati daganatok viszonylag gyakoriak (szerencsére inkább a jóindulatúak). Fájdalmat nem minden esetben okoznak, inkább csak akkor, ha olyan helyen vannak, illetve túl nagy méretűek. Általában mióma, polip, ciszta okozza a panaszt, ritkábban előrehaladott stádiumú méhnyakrák.

Kontakt vérzés

Kontakt vérzésnek a szex közben tapasztalt vérzést hívjuk. Komoly jelzésértékkel bír, ezért mindenképp érdemes komolyan venni!

Lehetséges okai

Hüvelyszárazság: a hüvelyszárazság nem csak fájdalmat okozhat, hanem vérzést is. Ennek oka, hogy a megfelelő nedvesség hiányában az apró hajszálerek a hüvelyben elpattanhatnak, és ez kisebb vérzést okozhat.

Fertőzés: szintén okozhat a fertőzés is vérzés, és oka, hogy a gyulladás következtében a terület igencsak vérbő, így lényegesen sérülékenyebb is.  Szerencsére az esetek többségében megfelelő hüvelykrémekkel, antibiotikumokkal, kúpokkal gyorsan gyógyítható.

Méhszájseb: valójában nem egy seb, hanem két különböző típusú sejtek találkozása. Ilyenkor a méhnyak hengerhámsejtei rákúsznak a méhszáj laphámsejtjeire. Ez megváltoztatja a hüvely Ph-ját, így igen könnyen lép fel fertőzés, gyulladás. Kezelése történhet lactobacillus. Helyreállító kúrával, a fertőzés kezelésével, ecseteléssel, fagyasztással, de akár műtéti eljárással is (súlyosságtól függően) - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze.

Jó- és rosszindulatú daganatok: a kóros sejtburjánzások egyik jellegzetes tünete a kontakt vérzés (már ha produkál tüneteket). Éppen ezért vegye mindig komolyan a panaszt, ugyanis pl. A méhnyakrák is gyakran ebben a formában mutatkozik meg. A panaszokat okozó daganatok terápiája a legtöbb esetben műtéti (a rosszindulatúaké mindig, még panaszmentes esetben is).

Legolvasottabb cikkeink