• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

HbA1c érték: mit jelez a cukorbeteg laboreredményében?

Egészségmagazin 2024.06.05 Forrás: Cukorbetegközpont
HbA1c érték: mit jelez a cukorbeteg laboreredményében?

Általánosságban elmondható, hogy emelkedett értéke emelkedett vércukorszintet jelent.

A HbA1c érték a cukoranyagcsere állapotát jelzi, és elsősorban a cukorbetegség utánkövetésében nyújt segítséget. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy minél magasabb a HbA1c érték, annál nagyobb a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kialakulásának kockázata.

Mit jelent a HbA1c-érték a cukorbeteg laboreredményben?

A hosszú ideig tartó magas vércukorszint nagyon veszélyes az egészségre, a cukorbetegek rendszeres vércukorkontrollja tehát elengedhetetlen. A hemoglobin A1c (más néven HbA1c, glikált hemoglobin) a diabéteszes betegek vércukor értékeinek monitorozására használt paraméter, ami a glükóz hemoglobinhoz (a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéjéhez) való kötődésén alapul – ismerteti dr. Polyák Annamária. Mivel a vörösvértestek átlagos élettartama három hónap, ezért a teszt is háromhavi vércukorszint átlagáról nyújt információt. Míg tehát az ujjbegyből vett vércukormérés során a pillanatnyi vércukorszintről tájékozódhatunk, a HbA1c teszttel az elmúlt hónapok cukorháztartásáról kapunk átfogó képet.

„A HbA1 nyomonkövetése azért rendkívül fontos, mert jelzést ad nekünk, szakembereknek és a páciensnek is, hogy a cukorbetegség milyen jól kontrollált. Az eredmények függvényében mérlegeljük, hogy szükség van-e a terápia, a diéta és a gyógyszeres kezelés módosítására, így mérsékelve a diabétesszel összefüggő súlyos szövődmények kockázatát. Klinikai vizsgálatok igazolták ugyanis, hogy a HbA1c értéke előre jelezheti a cukorbetegséggel összefüggő (a szemet, a veséket, az idegeket és a szívet érintő) súlyos, hosszútávú szövődmények kialakulásának kockázatát.”

A mérést háromhavonta érdemes elvégezni, amíg a HbA1c érték el nem éri a páciens számára meghatározott céltartományt. Ezt követően 6-12 havonta javasoltak a további ellenőrzések a diabétesz gondozás során elvégzett egyéb vizsgálatokkal együtt; de otthoni mérőkészülék használatára is van lehetőség.

Mit jeleznek a teszt értékei?

A HbA1c érték a glükózhoz kötődő hemoglobin mennyiségét fejezi ki, és százalékban vagy mmol/mol egységben kapják meg a betegek a laboreredményükben. Általánosságban elmondható, hogy emelkedett értéke emelkedett vércukorszintet jelent. Diagnosztizált diabétesz esetén az ideális HbA1c szint 6-7 százalék közötti, míg a 9 százalék feletti érték jelentősen növeli a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát.  Hangsúlyozni kell azonban, hogy a célértékeket több tényező is befolyásolja és egyénenként elérhetőek lehetnek. Polyák doktornő szerint a célértéket minden esetben a szakorvos határozza meg figyelembe véve a páciens korát, egyéni állapotát, a cukorbetegség stádiumát, egyéb társbetegségeket és a következő vizsgálat időpontját.  

A glikált hemoglobin monitorozása fontos eszköz a cukorbetegség kezelésében, de nem helyettesíti a rendszeres otthoni vércukorszint-vizsgálatot – figyelmeztet a szakember. Diagnosztizált cukorbetegek esetében a célérték elérésének alapja a dietetikus által előírt, személyre szabott diéta és gyógyszeres terápia betartása. Amennyiben szükséges, akkor a gyógyszeres/inzulinos terápia módosítására is szükség lehet. Emellett azonban elengedhetetlen a rendszeresen végzett testmozgás (kardio és erősítő edzések) is, amelyek kutatások szerint akár 24 órán keresztül javítják az inzulinérzékenységet, és bizonyítottan pozitív hatással vannak az A1C-szintre. 

Kapcsolódó hírek