• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hogy segít az endokrinológus pajzsmirigy betegségek esetén?

Egészségmagazin 2023.03.03 Forrás: Weborvos
Hogy segít az endokrinológus pajzsmirigy betegségek esetén?

Az egészséges életmód fenntartása a kulcsa a pajzsmirigy betegségek megelőzésének is.

Az egyik leggyakrabban előforduló endokrinológiai betegség csoport a pajzsmirigy betegségei. „A pajzsmirigy betegség jellemző a magyar népességre és a családi halmozódás komoly hajlamosító tényező” – hívja fel a figyelmet Dr. Balogh Illés Gyula, a Dr. Rose Magánkórház endokrinológus szakorvosa.

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus feladata a hormonproblémák és anyagcserezavarok felderítése és gyógyítása. Az endokrinológia az orvostudomány azon ága, amely a belső elválasztású mirigyek betegségeivel és rendellenességeivel foglalkozik. Az endokrin mirigyek közé tartozik többek között az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a petefészkek és a herék. Az általuk termelt hormonok a véráram útján jutnak el a test különböző részeibe és fejtik ki a hatásukat. A hormonrendszerünk működése az egész szervezetünkre hatást gyakorol, így a megváltozott hormontermelés több szervünk működését befolyásolja.

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?

Endokrinológushoz nem elsőként fordulnak a pácienseink. Általában valamilyen jól azonosítható panasszal, túlsúllyal, fáradékonysággal, alvászavarral, fogamzási problémával orvoshoz fordulnak, ők ki is vizsgálják a megfelelő szakterületen, de nem találnak rendellenességet. Ilyenkor következünk mi, endokrinológusok, és vizsgáljuk meg, hogyan működnek páciensünk hormonális szervei.

Melyek a leggyakoribb hormonális betegségek?

A pajzsmirigy betegség jellemző a magyar népességre. Elsősorban a pajzsmirigy alulműködés gyakori, amelynek egyaránt létezik tünettel járó és tünettel nem járó formája. Legtöbbször pajzsmirigy betegség gyanújával fordulnak a betegek orvoshoz, mert úgy érzik, hogy fáradékonyak, alulmotiváltak, súlygyarapodásuk van, bár ennek a tünetegyüttesnek más is lehet a hátterében. Ha pedig nem igazolódik a pajzsmirigy betegség, akkor kerülnek hozzám a betegek, további vizsgálatra.

Hogyan zajlik az endokrinológiai vizsgálat pajzsmirigy probléma esetén?

Természetesen nagyon fontos a páciens panaszainak meghallgatása, az anamnézis felvétele, ezért az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat beszélgetéssel kezdődik, de elsősorban laboratóriumi leletekből dolgozunk. A háziorvosi vagy menedzserszűrő rutinlabor vizsgálatok része a TSH-hormon szűrővizsgálat, ami megmutatja, hogy van-e a páciensnek pajzsmirigy működészavara vagy sem.

Mi okozza a pajzsmirigy betegséget?

A családi halmozódás természetesen a pajzsmirigy betegségre hajlamosító tényező. Általában pajzsmirigy alulműködés gyakrabban fordul elő, viszont a pajzsmirigy túlműködés veszélyesebb: a szív megterhelése erősebb, a hormonok túlzott jelenléte a szívet megterheli, ezért akár azonnali gyógyszeres beavatkozás szükséges. Az alulműködés kevésbé veszélyes, de hosszabb távon jelentősebb szövődmények alakulhatnak ki, ezért fontos a kezelése.

Megelőzhetőek-e a pajzsmirigy betegségek?

Az egészséges életmód fenntartása a kulcsa a pajzsmirigy betegségek megelőzésének is. Immunrendszerünk karbantartásával és a megfelelő étrenddel tehetünk a legtöbbet annak érdekében, hogy ne alakuljon ki pajzsmirigy betegség, amelyet a megfelelő jódfogyasztással tehetünk optimálissá. Elsősorban tengeri halak, tenger gyümölcsei és jódozott só rendszeres fogyasztását javasoljuk, hogy a felnőtt ember számára szükségen naponta 15 mikrogramm természetes jód bevitelét elérjük.

Hogyan lehet diagnosztizálni a pajzsmirigy betegségeket?

Amennyiben eltérést tapasztalunk, vizsgálódunk, hogy van-e valamilyen olyan autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy működését akadályozza, előfordul-e a nyelési nehézség, fáj-duzzad vagy feszül páciensünk nyaka. Ilyen esetben ultrahang-vizsgálatot kérünk, amivel pontosan lehet diagnosztizálni, hogy fennáll-e pajzsmirigy gyulladás, illetve jól alkalmazható az ultrahang a jóindulatú és rosszindulatú folyamatok elkülönítésére. Segítségével beazonosítható az is, hogy a pajzsmirigy csak megnagyobbodott-e vagy göbök is vannak benne, milyen az erezettsége, ebből lehet következtetni arra, hogy a göbök rosszindulatúvá fordulhatnak-e. Ezért alakult ki nagyon szoros együttműködés a radiológus kollégákkal a magas szintű pajzsmirigy ultrahang diagnosztikáért.

Mit lehet tenni, ha göböket találnak?

Gyanús esetben radiológus segítségével vékonytű biopsziás mintavételre kerülhet sor. Ennek során egy nagyon vékony tűvel, ultrahanggal vezérelve, pontosan az adott területről mintát lehet venni, és ezt elemezni. Ebből meg lehet mondani, hogy van-e akut teendő vagy nincs.

Hogy kezelik a leggyakrabban előforduló pajzsmirigy betegségeket?

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés az optimális megoldás, elsősorban pajzsmirigy alulműködésnél. Ha daganatokkal találkozunk, a műtéti kezelés mellett radiojód terápia és gyógyszeres kezelés javasolt. A súlyosabb eseteknél a sebészi eljárásban szóba jöhet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása. Az endokrinológus szakemberek az egyéni állapotnak megfelelő legkíméletesebb és leghatékonyabb terápiás módszert javasolják.

Legolvasottabb cikkeink