• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Hogyan járulnak hozzá az aminosavak a mindennapjainkhoz?

Egészségmagazin 2023.03.01 Forrás: Weborvos
Hogyan járulnak hozzá az aminosavak a mindennapjainkhoz?

Aminosavforrás lehet a hús, a különböző tejtermékek, az olajos magvak, a szójatermékek, a lencsefélék, a zab vagy a hajdina.

Az aminosavak nagyon fontos szerepet töltenek be testünk működésében. Ezek a szerves vegyületek alkotják a fehérjéket, alapvető fontosságúak sejtjeink, szöveteink számára, kiemelt szerep jut nekik izomzatunk és csontozatunk összetételében. Emellett is számos pozitív élettani funkcióval rendelkeznek, erősítik az immunrendszert és segítik a tápanyagok felszívódását. Hozzájárulnak ahhoz, hogy kellően energikusak legyünk, támogatják a szervezet regenerálódó képességét, az emésztést, a hormonok és enzimek termelését, valamint pozitívan hatnak az idegrendszer működésére.

Előnyük, hogy szervezetünk könnyedén hasznosítja őket: mivel nem kell őket lebontani, képesek azonnal felszívódni. Ugyanakkor testünk nem tudja valamennyi fajtájukat termelni, ezért bizonyos aminosavakat kénytelenek vagyunk táplálkozás útján szervezetünkbe juttatni. Nézzük is meg röviden, amit ezekről a hasznos vegyületekről tudni érdemes: hogyan járulnak hozzá jó közérzetünk kialakításához, mit nevezünk esszenciális aminosavaknak és milyen forrásokból juthatunk ezekhez az értékes tápanyagokhoz?

Mik azok az aminosavak?

Az aminosavak az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, ezek jelentik a fehérjék alkotóelemeit. A fehérjék pedig a víz mellett testsúlyunk jelentős százalékát teszik ki, ezekből épülnek fel egyes szerveink, de izmainknak, inainknak, mirigyeinknek, hajunknak és körmeinknek is a fő alkotóelemeit jelentik. Ezért szervezetünk normál működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben jusson hozzájuk.

A más néven amino-karbonsavakként is ismert vegyület molekuláikban a karboxilcsoport és az aminocsoport egyaránt megtalálható. Attól függően, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz, különbséget tehetünk α-, β- és γ-aminosavak között. Az legfontosabbak α-aminosavak, ezek építik fel a fehérjemolekulákat, azaz a proteineket. A β- és az γ-aminosavak kevesebb jelentős élettani hatással bírnak, ugyanakkor a megfelelő idegműködésben fontos szerepet játszanak.

Milyen típusaik léteznek?

Különbséget tehetünk esszenciális, nem esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavak között az alapján, hogy szervezetünk képes-e őket előállítani.

Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért fontos táplálkozás útján bevinni őket. Ide tartozik többek között a lizin, amely elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, a megfelelő immunműködéshez, valamint a kollagén termeléséhez. Az izoleucin és leucin segít a vércukorszint szabályozásában, a sebek gyógyulásában vagy az izomregenerációban. A tripofán hozzájárul a szerotonin előállításához, ezáltal szabályozza az étvágyat, az alvást és az általános hangulatot, fontos szerepet betöltve az elhízással, az álmatlansággal vagy a depresszióval szembeni harcban.

Esszenciális aminosav továbbá a hisztidin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, és a valin – közös bennük, hogy elengedhetetlenek a fehérjeszintézishez, emellett további kedvező élettani hatásokkal is rendelkeznek. Hozzájárulhatnak a méregtelenítéshez, a különböző nyomelemek és ásványi anyagok felszívódásához, a dopamin és az adrenalin termeléséhez vagy a regeneráció serkentéséhez.

Nem esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavak

A nem esszenciális típusokat a szervezet magától is termeli, ilyen például az aszparaginsav vagy a glutaminsav. A feltételesen esszenciális aminosavakra pedig csak bizonyos helyzetekben van szükség, mint az egyes betegségek, genetikai rendellenességek vagy a nagyobb stressz, a fokozott szellemi, fizikai igénybevétel esetén.

Milyen forrásokból juthatunk hozzájuk?

Különösen az esszenciális aminosavak esetében fontos, hogy étkezéssel biztosítsuk belőlük a szervezet számára szükséges mennyiséget. Hasznosak lehetnek ebből a célból bizonyos aminosav-készítmények, amelyek tiszta formában tartalmazzák a szükséges összetevőket, így szervezetünk képes szintetizálni őket testünk optimális működéséhez.

Emellett természetesen úton is hozzájuk juthatunk. Aminosavforrás lehet a hús, a különböző tejtermékek, az olajos magvak, a szójatermékek, a lencsefélék, a zab vagy a hajdina – attól függően, hogy mire van szükségünk.

Fontos a kiegyensúlyozott étrend, azonban, hogy szervezetünk a megfelelő mértékben legyen ellátva a szükséges erőforrásokkal, étrendüket különböző  aminosav-készítményekkel is kiegészíthetjük azt. Megfelelő adagolás mellett az aminosavaknak nincsenek ismert káros hatásai, ugyanakkor kirívóbb esetekben túladagolásuk rosszulléthez vezethet, így akárcsak más tápanyagokat, ezeket a vegyületeket is mindig csak mértékkel szabad fogyasztani!

Legolvasottabb cikkeink