• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan jussuk el a böjttől a húsvéti sonkáig?

Egészségmagazin 2021.03.30 Forrás: Weborvos
Hogyan jussuk el a böjttől a húsvéti sonkáig?

Hogyan kell a böjtölést abbahagyni, különösen, ha az olyan nagy ünnepbe torkollik, mint a húsvét.

A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. A vallási böjtöket meggyőződésből, meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik a hívők már hosszú évszázadok óta, így a böjtre vonatkozó előírások pontosan ismertek és általában mentesek a káros túlzásoktól. A gyakran extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre használt böjtöket azonban már nem javasolják a szakemberek. A böjt ugyanis nem "méregtelenítés", ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. Arról viszonylag sok szó esik, hogy fel kell rá készülni, arról viszont kevesebb, hogy hogyan kell a böjtölést abbahagyni, különösen, ha az olyan nagy ünnepbe torkollik, mint a húsvét. Ehhez adott hasznos táplálkozási tanácsokat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Fokozatosság

A böjt után fokozatosan térjük vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Kerüljük el az emésztőrendszer hirtelen megterhelését!

Kímélő ételek

A böjt vége felé már érdemes kis adagokban beépíteni az étrendbe olyan ételeket, amelyek könnyebben emészthetők 

Kerülendő ételek

Kerüljük a különösen magas a zsír-, cukor- és rosttartalmú ételeket, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A böjtölés után ne kezdjünk azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal, és ezúttal a nagyon magas rosttartalmú ételek sem tesznek jót, mint például a korpás termékek vagy az olajos magvak.

Mit együnk közvetlenül böjt után?

Válasszuk a tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket, keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat, jöhetnek tehát:

•   a turmixok/smoothiek, mert kevesebb rostot tartalmaznak, mint az egész, nyers gyümölcsök és zöldségek, így könnyebben emészthetők.

•  az aszalt gyümölcsök, a datolya például olyan koncentrált tápanyagforrás, hogy nem véletlenül használják a böjtök megtörésére Szaúd-Arábiában. A kajszibaracknak ​​és a mazsolának is hasonlók a hatásai.

•   a levesek, a fehérjét és könnyen emészthető szénhidrátokat, például lencsét, tofut vagy tésztát tartalmazó levesek finoman vezethetnek át a böjtből a normál táplálkozásra. Kerülni kell viszont a nehéz tejszínnel vagy nagy mennyiségű magas rosttartalmú, nyers zöldségfélékből készült leveseket.

•   a főtt, puha, keményítőtartalmú zöldségek, mint például a burgonya, jó választás a böjt törésekor.

•   a fermentált élelmiszerek, pl. édesítetlen joghurt, kefir.

•   a tojás vagy az avokádó pedig egészséges zsírtartalma miatt lehet kiváló étel böjt után.

Ezután fokozatosan beépíthetők további nyersanyagok az étrendbe – például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, húsok és halak –, a cél a továbbiakban a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás.