• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Így előzd meg a szem kötőhártya gyulladását!

Egészségmagazin 2023.05.25 Forrás: Weborvos-Affidea
Így előzd meg a szem kötőhártya gyulladását!

Banális problémának tűnik a vörös szem, de a kötőhártya-gyulladás nagyon sok embert érint és kezeletlenül komoly problémákat is okozhat.

Tudta, hogy a kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít világszerte? Az Amerikai Egyesült Államokban a becslések szerint a lakosság 14-20%-át rendszeresen érinti ez a probléma. Az esetek 80%-át nem is szemészek, hanem a sürgősségi ellátás szakdolgozói diagnosztizálják, és évente mintegy 857 millió dollárba kerül az ellátásuk.[1] A kötőhártya a szem elülső felszínét védő vékony hártya, amely baktériumok, vírusok vagy allergén anyagok hatására begyulladhat. Ilyenkor ez a védőhártya bevörösödik, esetleg váladékot is termel, ekkor beszélünk kötőhártya-gyulladásról. A betegség bárkinél kialakulhat nemtől és kortól függetlenül. A fenti felmérésből kiderül, hogy a tengerentúlon igen gyakori a hét évnél fiatalabb gyermekek körében, különösen a 4 évnél fiatalabbaknál. Szintén kiemelkedő az előfordulása a huszonéves hölgyeknél és férfiaknál. A kötőhártya-gyulladást a legtöbb esetben az allergia okozza, amely az USA lakossága körében igen gyakori (15-40%-át érinti), és leggyakrabban tavasszal és nyáron figyelhető meg. A bakteriális kötőhártya-gyulladás előfordulása decembertől áprilisig a legmagasabb.[2]

A kötőhártya-gyulladás kialakulásának egyik fontos rizikótényezője a száraz szem. Közismert, hogy a számítógépes munka, a képernyő bámulása nyomán gyakran alakul ki száraz szem, a száraz szemű emberek viszont sokkal érzékenyebbek és hamarabb megbetegedhetnek. Dr. Ozsváth Mária, az Affidea Magyarország szemész szakorvosa felhívta a figyelmet: „Ha valaki számítógéppel dolgozik, számára ajánlott a nedvesítő szemcseppek rendszeres használata, amely sokat segít a száraz szem karban tartásában. A különböző szemfertőzések elkerülése végett a rendszeres kézmosás, a légkondicionáló berendezések tisztán tartása is fontos, az arra érzékenyeknek érdemes a huzatos helyeket is kerülni. Nyáron érdemes arra is figyelni, hogy a fürdőmedencék vize lehetőleg ne kerüljön a szembe, mert a fertőtlenítő szerek is irritálhatják a kötőhártyát.” 

Amennyiben nem kezeljük megfelelően a kötőhártya-gyulladást, az átterjedhet a kötőhártyán kívül a szem más részeire. Ezzel kapcsolatban Dr. Ozsváth Mária elmondta: „Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a beteg szemében gennyes, csipás váladék jelenik meg vagy a szemek vörössége nem javul. A kezeletlen, elhanyagolt kötőhártya-gyulladás ugyanis a szem többi részére is átterjedhet. A szemész felkeresése azért is fontos, mert első körben tisztázni kell, hogy a szem vörösségét pontosan mi is okozza. Réslampás vizsgálat után állapítható meg, hogy vírus, baktérium, pollen vagy valamilyen egyéb anyag áll-e a gyulladás hátterében és ennek megfelelően a szemész dönt a további kezelési lehetőségekről.” 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541034/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541034/

Legolvasottabb cikkeink