• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Egészségmagazin 2024.09.16 Forrás: Tüdőközpont
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Az új Covid-variáns szokatlan tünetekkel is járhat: a nyelven és a szájnyálkahártyán megjelenhetnek fekélyek, fehér foltok.

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.

A koronavírus idén nyáron is folyamatosan hallatott magáról, a zsúfolt repterek, a fesztiválszezon és az olimpiai játékok pedig ideális körülményeket teremtettek a fertőzés terjedésének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzések száma világszerte növekszik, és 84 ország jelentett nagyobb esetszámokat a nyári szezonban is. Négy évvel a járvány kezdete után tehát nyilvánvalóvá vált, hogy a Covid-19 immár nem mutat szezonális jelleget, és bármikor felütheti a fejét.

Koronavírus helyzet Magyarországon

Hazánkban április-május végén jelent meg a koronavírus új variánsa, a nagy fertőzőképességgel bíró FLIRT, bár a WHO 2024 június végi összefoglalója szerint továbbra is az Omicron JN.1 alvariánsa okozza a legtöbb megbetegedést – ismerteti dr. Potecz Györgyi. Míg azonban más légúti megbetegedések, mint például az influenza, tipikusan az őszi-téli, illetve a kora tavaszi hónapokban fordulnak elő, a koronavírus különböző variánsai bármely évszakban támadhatnak. Növekvő számú légúti megbetegedésekre (influenza, koronavírus, RSV) mégis elsősorban az iskolakezdéssel, a nagyobb tömegek zárt terekbe történő visszaszorulásával, illetve az idő hűvösebbre fordulásával számíthatunk.

Milyen tüneteket tapasztalhatnak a koronavírussal megfertőzöttek?

Mint Potecz doktornő mondja, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) június 25-i frissített tünetlistája szerint a koronavírus fertőzés jellegzetes tünetei a hőemelkedés, láz, torokfájás, köhögés, orrdugulás, orrfolyás, általános fáradtság, fejfájás. Vagyis tipikusan olyan tünetekről van szó, amelyek könnyen összetéveszthetők a nyári náthával, influenzával vagy akár a szezonális allergiával. Ezen kívül gyomor- és bélrendszeri panaszokat (étvágytalanság, hasmenés, hányinger vagy hányás), az íz- és szagérzékelés romlását vagy elvesztését is tapasztalhatják a betegek.

Az új Covid-variánssal való megfertőződés azonban új, szokatlan tünetekkel is járhat. Ezek egyike az ún. covid-nyelv (a nyelven és a szájnyálkahártyán megjelenő fekélyek, fehér foltok), ami a fertőzés korai szakaszában jelentkezik. A betegség tünetei tehát nagyon változatosak lehetnek, és jellemzően a fertőzést követő 2-14 nappal jelentkezhetnek. A koronavírus fertőzés elsődlegesen a légutakat támadja, akár tartós vagy maradandó tüdőkárosodást is okozva, emellett neurológiai károsodásokkal is járhat, és súlyos szövődményként többszervi elégtelenség (szív, máj, tüdő, vese) is kialakulhat.

Bár a betegek többségének nincs, vagy csak enyhe tünetei vannak, a fertőzöttek kis része azonban súlyos légzési elégtelenség miatt intenzív osztályos ellátásra (gépi lélegeztetésre) szorul – hangsúlyozza a szakember, aki azt tanácsolja, hogy az alábbi tünetek esetén azonnal kérjünk orvosi segítséget:

  • Légzési zavarok
  • Tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban
  • Zavarodottság, tudatzavar
  • Rendkívüli fáradtság (a beteg képtelen felkelni vagy ébren maradni) 
  • Az ajkak, a körömágy és a bőr sápadtsága, szürke vagy kék elszíneződése

Kiket veszélyeztet a koronavírus 2024-ben?

A kórkép főként az idős, 65 év feletti, valamint a gyenge immunrendszerű vagy immunhiányos állapotú egyéneknél (transzplantáltak, kemoterápiás vagy immunszuppressziv kezelésben részesülők) okozhat súlyos lefolyást. A magas kockázati csoportba tartoznak az alapbetegségben érintettek (daganatos megbetegedések, krónikus vese- vagy májbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, neurológiai, autoimmun betegségek), és továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a cisztás fibrózisban és a krónikus tüdőbetegségben (közepes és súlyos asztma, bronchiectasia, COPD, bronchopulmonális dysplasia, tüdőembólia, pulmonális hipertónia, intersticiális tüdőbetegség) szenvedő betegekre.

Dr. Potecz Györgyi arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus oltások nem adnak élethosszig tartó védettséget, a betegség tünetmentes vagy enyhe tünetekkel történő átvészeléséhez – az influenzaoltáshoz hasonlóan – a légúti vírusszezon előtt újra fel lehet venni az oltást, ha pár hónapon belül nem estünk át a betegségen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása szerint különösen javasolt a súlyos betegség kockázatának kitett személyek, a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben lakók oltása.

Kapcsolódó hírek