• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Infúziós terápiák alkalmazása a fájdalomkezelésben

Egészségmagazin 2020.09.11 Forrás: Doktor24 Egészségközpont
Infúziós terápiák alkalmazása a fájdalomkezelésben

Fájdalommal élő betegek esetében akár a műtét is elkerülhető különféle infúziós terápiákkal.

Nem csak testileg, lelkileg is rendkívül megerőltető hosszú távon együtt élni valamilyen fájdalommal. Dr. Nagy Máté a Doktor24 Egészségközpont idegsebésze a közelmúltban létrehozott Fájdalom Ambulancia kapcsán is elmondta, hogy munkája során mindig igyekszik a fokozatosság elvét követni, ami nincs másképp az újonnan bevezetett infúziós kezelések alkalmazása során sem.

A krónikus fájdalom kiváltó okát Dr. Nagy Máté szerint mindig a legkíméletesebb, és lehetőség szerint a legkevesebb mellékhatással járó terápiával érdemes kezelni, vagyis egyáltalán nem kellene rögtön egyenes útnak vezetnie a műtőbe akkor sem, ha a betegek szeretnének hosszú időre megszabadulni testi kínjaiktól. „A Doktor24 Egészségközpontban több terápiás lépcsőfok is megelőzheti azt, hogy operációt javasoljunk a hozzánk fordulóknak. Éppen ezért, akár nagyon sokuknak jelenthet hosszú távú megoldást a rendelkezésre álló infúziós terápiák egyike” - kezdi a beszélgetést a fiatal idegsebész, aki elmondja, hogy az infúziók azért bizonyulnak hatékonyabbnak a szájon át szedett vagy a bőrön keresztül alkalmazott fájdalomcsillapítóknál, mert a véráramba került hatóanyagok jóval gyorsabban fejtik ki a hatásukat, illetve mert ugyanaz a koncentráció nagyobb hatáserősséggel bír. Természetesen a műtéti kezeléseknek a szakma szabályai szerint pontosan meghatárorozottak az indikációi. Ezek között a fájdalom csak egy relatív ok, amit valószínűleg lehet másmódon, biztonságosabban is kezelni.

Ha nem segít a pihenés

Mivel nagyon sok gerinc probléma a túlerőltetésből és túlzott stresszből ered, a fájdalommal küzdő pácienseknek leggyakrabban pihenést javasolnak a szakemberek, ez azonban sajnos nem mindig bizonyul elegendőnek. „Amikor véget ért a betegszabadság, a probléma azonban továbbra sem múlt el, életmódváltást ajánlhatnak a szakemberek. Akiknek ez sem hozza meg a várt hatást, azok legtöbbször a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóktól és izomlazítóktól remélnek megoldást, sokszor hiába. Számukra nagy segítséget jelenthetnek a különféle infúziós kezelések, amelyek szintén alacsony mellékhatás-kockázattal fejtik ki fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint adott esetben izomlazító hatásukat” - részletezi Dr. Nagy Máté.

A gerincsebészetben legtöbbször kétféle infúziót hívnak segítségül a szakemberek, attól függően, hogy milyen egészségügyi probléma nehezíti meg a hozzájuk fordulók mindennapjait. „Az első típusú infúziós kezelés fájdalomcsillapító és izomlazító hatású, elsősorban a lokális fájdalmak - mint amilyen például a hátfájás, az izmok görcsös fájdalma, az ízületi kopottságból eredő fájdalom, a reumatológiai panaszok, a gerincoszlop szerkezeti változásaival összefüggő fájdalmak vagy a túlerőltetettség miatt kialakult fájdalom - enyhítését szolgálja. A másik típus, a szteroid-tartalmú infúzió inkább a kisugárzó, “porckorongsérves” fájdalmat hivatott csökkenteni” - osztja meg az idegsebész, aki jól tudja, hogy sokakban komoly ellenérzés ébred a „szteroid” szó hallatán.

A rettegett szteroid

Dr. Nagy Máté épp ezért sietve hozzáteszi, hogy ez a hatóanyag valóban okozhat ijesztő mellékhatásokat - például hízást, csontritkulást, a hormonháztartás felborulását, cukorbetegséget vagy hajhullást -, ezek azonban leginkább akkor jelentkeznek, ha valaki heteken-hónapokon keresztül részesül szteroid terápiában. „Az általunk ajánlott infúziós kúra rövid ideig tart és kis dózisban juttatja a szervezetbe a szteroidot, ezért a fent említett mellékhatások kialakulásától felesleges tartani. Hogy a kockázatokat minimálisra csökkentsük, a Doktor24 Egészségközpontban minden esetben átfogó belgyógyászati vizsgálat előzi meg az infúziós terápia megkezdését, így kiszűrhetők azok a páciensek, akiknek már meglévő egészségügyi problémájuk miatt - mint amilyen a súlyos cukorbetegség, a drasztikus pajzsmirigy-eltérés vagy a kezeletlen magas vérnyomás - ellenjavallt az infúziós kezelés. Akiknél ezek a rizikófaktorok nem állnak fenn, azoknál csak igen ritka esetekben okozhat problémát a kis dózisú szteroid-kúra” - próbálja eloszlatni a kétségeket Dr. Nagy Máté.

Infúzió segít a neuropátiás és isiászos betegeken

Bár nem kapcsolódik közvetlenül az idegsebészethez - mivel inkább az ideggyógyászok szakterületéhez áll közelebb - Dr. Nagy Máté szerint mégis fontos kiemelni, hogy Egészségközpontunkban elérhető olyan infúziós terápia is, amelynek legfőbb célja, hogy megszabadítsa fájdalmuktól a neuropátiás betegeket. „Ebben olyan vitamin-kombináció található, amely nagyban elősegíti az idegek működését, illetve olyan speciális összetevőket tartalmaz, amelyek célzottan csökkentik az idegkárosodásból eredő fájdalmas zsibbadásos, sokszor égő jellegű vagy épp kellemetlen hidegérzettel járó neuropátiás fájdalmat.” Az isiásszal küzdők számára is elérhető infúziós terápia, ami tulajdonképpen a fent említett típusok mixének tekinthető - tartalmaz ugyanis fájdalomcsillapító és izomlazító hatóanyagokat, kis mennyiségű szteroidot, illetve vitaminokat. Az egyénre szabott infúziós kezelések előtt minden esetben kötelező a szakorvosi vizsgálat.

Legolvasottabb cikkeink