• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Itt a nyár, itt a hipoglikémia

Egészségmagazin 2022.07.20 Forrás: Cukorbetegközpont
Itt a nyár, itt a hipoglikémia

Alacsony vércukorszint a nyári időszakban sűrűbben fordul elő, mert a hőség miatt felgyorsul az anyagcsere.

A hipoglikémia - azaz a „hipózás”- gyakori állapot a cukorbetegek körében, főleg azoknál, akik inzulint használnak. Az alacsony vércukorszint bármikor felléphet, de a nyári időszakban sűrűbben fordul elő, mert a hőség miatt felgyorsul az anyagcsere és ez elősegíti a vércukorszint csökkenését. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát a kánikula és a hipoglikémia kapcsolatáról és a megelőzéséről kérdeztük.

A nyári időszak nagy kihívást jelenthet a cukorbetegek számára. A kánikula ugyanis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, még a krónikus betegség nélkül élőknél is. A cukorbetegek sajnos érzékenyebben reagálnak mind a magas hőmérsékletre, mind a páratartalomra. Ilyenkor nehezebb egyensúlyban tartani a vércukorszintet, gyakrabban fordul elő hipoglikémia. Fontos, hogy a beteg ismerje annak tüneteit, valamint mérje gyakrabban vércukor értékeit!

A magas hőmérséklet hatással van arra, hogy a szervezet miként használja az inzulint (gyorsabbá válik az inzulin felszívódása), éppen ezért azok, akik inzulinterápiában részesülnek, fokozottabban ki vannak téve a hipoglikémiának. Amennyiben frissen felfedezett a cukorbetegség, és inzulint használ, illetve hajlamos a vércukor hirtelen leesni, érdemes a nagy kánikula előtt konzultálnia a diabetológussal, hogy hogyan állítsa be az inzulin kezelést, változtasson-e a dózison, mennyi mérésre van szüksége, mit tegyen, ha a hipoglikémia tüneteit tapasztalja.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, és ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is.

Miket tegyen, hogy elkerülje a hipoglikémiát?

Gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét

Mérje meg gyakrabban vércukorszintjét, és ha kell, még idejében módosítsa étrendjét vagy az inzulin adagját! Ha túlságosan ingadozó a vércukorszintje, van lehetőség szöveti glükózmonitorozásra  is.

Sportoljon

Sportoljon, ám legyen felkészült és óvatos! Ha azt tervezi, hogy mozogni fog napsütésben (például úszni megy), egyen előtte egy kis extra szénhidrátot, pl. valamilyen snack-et. Fizikai aktivitás megkezdése előtt (ha tudja, közben is) ellenőrizze a glükóz szintjét, és ha a szintje alacsony, fogyasszon egy kis gyorsan felszívódó szénhidrátot! A legjobb mégis az, ha kora reggel, illetve este iktatja be a mozgást, amikor még/már hűvösebb van, így csökkenti a hipozás esélyét.

Ne hagyjon ki étkezést

A nyári melegben általában kevesebb ételt fogyasztunk, főleg lédús gyümölcsökre vágyunk, és nem ritka, amikor kimarad egy-egy étkezés is. Ez cukorbetegség esetén igen veszélyes, hiszen, ha nem visz be elegendő ételt (szénhidrátot), akkor könnyen leeshet a vércukorszintje. Az sem mindegy, hogy mikor fogyaszt gyorsan és mikor lassan felszívódó szénhidrátot. Éppen ezért figyeljen oda, hogy az étkezésén ne változtasson csak azért, mert nyár van.

Óvatosan az alkohollal

Nyáron a grillpartik és a fesztiválozások során gyakran előkerül az alkohol is. Bár az alkoholos italok szénhidráttartalmuknál fogva először megemelik a vércukorszintet, később azonban a máj glükóz kibocsájtásának károsodása miatt ez hirtelen leeshet, ami pedig súlyos hipoglikémiához vezethet. Ezt megelőzendő, fogyasszon valamilyen rágcsálnivalót mellé, így csökkenthető a hipózás esélye. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vércukoresés az alkohol fogyasztása után akár órákkal is bekövetkezhet.

Amikor már fellépett a hipoglikémia

Enyhe esetben elég lehet szőlőcukor, vagy cukros üdítő és kb. 10 g lassú szénhidrátnak megfelelő keksz például. Súlyos esetben , inzulinnal kezeltek esetében glukagon injekcióra van szükség. A glukagon egy olyan hormon, amely gyorsan megemeli a vércukorszintet. Életmentő lehet, ha valaki nem elég éber ahhoz, hogy egyen vagy igyon valamit. Az injekció beadása után szükséges további szénhidrátok bevitele is. Fontos tudni, a glukagon csak receptre kapható!

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink