• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Izotópos vizsgálat és kezelés- mit is takar valójában

Egészségmagazin 2019.06.03 Forrás: Budai Endokrinközpont
Izotópos vizsgálat és kezelés- mit is takar valójában

Izotópos vizsgálattal egy adott szerv működését, szerkezetét vizsgáljuk. A részletekről.

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának. Hogy milyen is maga az eljárás, kiknek van rá szüksége, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.


Mikor van szükség izotópos vizsgálatra?

A pajzsmirigyzavarok több módon is megnyilvánulhatnak, melyek érinthetik a mirigy szerkezetét és hormontermelését is. Amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján az orvos úgy tartja, akkor izotópos vizsgálat egészíti ki a vérvételt és az ultrahangot.

“Izotópos vizsgálattal egy adott szerv működését, szerkezetét vizsgáljuk. Ennek során bizonyos anyagokat juttatunk az adott helyre (pajzsmirigy vizsgálata esetén ez jellemzően J123, Tc99m) vénásan vagy szájon át, és azt figyeljük, milyen intenzitással épül az be. Az eljárás radioaktív, sugárzó technéciummal végzett vizsgálat”- magyarázza a szakember az eljárás lényegét.

Erre akkor van szükség, ha meg szeretnénk vizsgálni a pajzsmirigy méretét, a működési zavarokat, valamint a fellelhető göbök jellegét, típusát. Amennyiben a jódizotóp felhalmozódik a göbben, úgy az akkor meleg göb (piros színt mutat).  A meleg göbök jellemzően jóindulatúak, míg a hideg göbök felvetik a rosszindulatúság gyanúját. Az izotóp eloszlását illetően van, hogy az egyenletes (pl. Basedow kór) és van szórványosan felhalmozódó (göbre utal, Plummer kór).

Maga az eljárás fájdalommentes, kb. 15 percet vesz igénybe, és bár jár némi sugárterheléssel, ám nem akkorával, mint pl. egy röntgen esetén. (Éppen ezért terhesség és szoptatás alatt nem végezhető el). Fontos, hogy a páciens a meghatározott ideig (ez az alkalmazott készítmény dózisától függ) ne menjen várandós nő és kisgyermek közelébe, valamint tartsa be az orvos által javasolt sugárvédelmi szabályokat!


Izotópos kezelés a pajzsmirigyzavarok gyógyításában

Az izotópos vizsgálat mellett izotópos terápia is létezik, mellyel a pajzsmirigy túlműködést, strúmát, bizonyos göböket, pajzsmirigyrákot lehet gyógyítani, kezelni. Ekkor radioaktiv sugárzást kibocsátó jódizotópot kapszulaként vagy hígítva, folyadékként kell bevennie a páciensnek (131-l radiojód). A jódot felveszi a pajzsmirigy, majd a sugárzás hatására mérséklődik a szerv hormontermelése. Az a mennyiség, melyet a mirigy nem vett fel, a vizelettel 1-2 napon belül kiürül - mondja dr. Békési Gábor, aki hozzátette, hogy 1-3 kezelésre van szükség a maximális eredményért.

Mivel a kezelésben részt vevő illető külső sugárforrás, így be kell tartani - akárcsak az izotópos vizsgálatnál) a sugárvédelmi szabályokat, hogy ne okozzon kárt környezetének!

Legolvasottabb cikkeink