• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Jót tesz a kevéske szesz

Egészségmagazin Forrás: MTI Szerző:

A mértékletes alkoholfogyasztás hangulatemelő hatása mellett a szívnek és az ereknek is egészséges.

A szeszt tartalmazó italok mérsékelt fogyasztása jót tesz a szív- és érbetegségek megelőzése szempontjából: tudományosan így összesíti az eddigi vizsgálatok eredményeit két nagy orvosi tanulmány, amelyeket a British Medical Journal angol orvosi hetilap közölt.

Az alkoholféléket az emberek általában a fogyasztásuk hatására megjelenő kellemes hangulat miatt isszák, de már régóta voltak megfigyelések, hogy kevés szesz rendszeres bejuttatása az emberi szervezetbe csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A médiában sokat idézik a francia paradoxon jelenségét: a híres francia konyha sokkal több telített zsírt használ, mint az európai átlag, ennek ellenére lényegesen ritkább Frankhonban a szívroham, mint a vele szomszédos országokban. Ezt a megfigyelést azzal magyarázzák, hogy a francia főétkezések hagyományos velejárója egy-egy pohár helyi vörösbor.

William A. Ghali és kanadai munkacsoportja összegyűjtötte a világ orvosi szakirodalmának minden olyan tanulmányát, mely az alkohol és a szív-érrendszeri betegségek kapcsolatával foglalkozott. A több száz cikkből kiválasztották azt a 84-et, amelyekben azonosan gondos módszerrel és ellenőrzéssel, pontos mérésekkel nyert adatok szerepeltek, így ezeket összesítve, együtt lehetett értékelni.

A tanulmányok átlagosan 11 évre vonatkoztak, bár voltak 35 év eredményeit bemutató adatok is. A mértékletesen alkoholt fogyasztók szív- és érrendszeri betegség okozta halálozása 25 százalékkal volt kisebb, mint a nemivóké. A mértékletes alkohol fogyasztás férfiak esetében napi két italt, a nőknél napi egy italt jelentett.

A második tanulmányban azokat az adatokat összesítették, melyek a legkülönbözőbb laboratóriumi mérések eredményeiből származtak. Az adatok tanúsága szerint a mértékletes szeszivás kifejezetten emeli a szívet védő, HDL koleszterin mennyiségét a vérben, de hasonló hatása van több más kedvező laboratóriumi értékre is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy kedvezőnek tartott laboratóriumi leletek és az alkoholfogyasztás párhuzamossága nem bizonyítja, hogy a jó irányú változást a szesz hozza létre, de az igen sok ilyen adat valószínűsíti az összefüggést. Ez nem azt jelenti, hogy a nemivókat az orvos rábeszélje az alkohol fogyasztására, de nem kell lebeszélni az egy pohár borról azt, aki ebéd vagy vacsora alkalmával szívesen megissza.

Legolvasottabb cikkeink