• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kapszulába töltötték a csodakefirt

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Továbbfejlesztették a pro,-és prebiotimokkal dúsított kefirt, így kapszulában is bevehetjük a jótékony baktériumokat.

Előbb laboratóriumi körülmények között, majd önkéntes jelentkezőkön is vizsgálták azt a tejterméket, amelyet csak „csodakefirként" emlegetnek a kísérletekben résztvett táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatók. A klinikai tesztek mára bebizonyították, hogy a pécsi szakemberek által kifejlesztett kefirben olyan probiotikus baktériumok vannak, amelyek nagy mértékben csökkentik a vastagbélrák, illetve a májelégtelenség esélyét. A tejterméket a Magyar Tejgazdaság Kísérleti Intézetének baranyai nyerstej minősítő laboratóriumában állították elő, sorozatgyártását egy Somogy megyei tejüzemben már tavaly megkezdték.

A Tejgazdaság helyettes igazgatója, Dr.Szakály Sándor szerint az elvégzett kísérletek mindegyike azt mutatta, hogy minél többet fogyaszt valaki a kefirből, annál eredményesebb a betegségmegelőző hatás, miközben a kefirben lévő pro,-és prebiotikumok semmilyen mellékhatást nem okoznak. Ez a felfedezés vezetett oda, hogy sűrített formában, kapszulákba zárva, táplálék kiegészítőként is forgalomba kerülhet a csodakefir. Ez azoknak különösen jó hír, akik nem kedvelik hagyományos módon, pohárból fogyasztani ezt a fajta terméket.


A kefirt korábban több mint száz önkéntes jelentkezőn tesztelték a PTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján. A kísérletben résztvevő páciensek 30 napig fél litert fogyasztottak a tejtermékből. Az orvosi eredmények szerint a páciensek vérzsírszintje négy hét alatt a normális, fiziológiás értékre csökkent.


A szakemberek véleménye szerint a kutatóintézetben kifejlesztett, jótékony baktériumokban gazdag kefir betegnek, egészségesnek egyaránt ajánlható. A benne lévő baktériumok a vastagbélben fejtik ki hatásukat, ezért több emésztőrendszeri megbetegedés megelőzésében vagy az antibiotikumok alkalmazása miatt megváltozó bélflóra helyreállításában játszhat szerepet.