Előbb laboratóriumi körülmények között, majd önkéntes jelentkezőkön is vizsgálták azt a tejterméket, amelyet csak „csodakefirként" emlegetnek a kísérletekben résztvett táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatók. A klinikai tesztek mára bebizonyították, hogy a pécsi szakemberek által kifejlesztett kefirben olyan probiotikus baktériumok vannak, amelyek nagy mértékben csökkentik a vastagbélrák, illetve a májelégtelenség esélyét. A tejterméket a Magyar Tejgazdaság Kísérleti Intézetének baranyai nyerstej minősítő laboratóriumában állították elő, sorozatgyártását egy Somogy megyei tejüzemben már tavaly megkezdték.
A Tejgazdaság helyettes igazgatója,
Dr.Szakály Sándor szerint az elvégzett kísérletek mindegyike azt mutatta, hogy minél többet fogyaszt valaki a kefirből, annál eredményesebb a betegségmegelőző hatás, miközben a kefirben lévő pro,-és prebiotikumok semmilyen mellékhatást nem okoznak. Ez a felfedezés vezetett oda, hogy sűrített formában, kapszulákba zárva, táplálék kiegészítőként is forgalomba kerülhet a csodakefir. Ez azoknak különösen jó hír, akik nem kedvelik hagyományos módon, pohárból fogyasztani ezt a fajta terméket.
A kefirt korábban több mint száz önkéntes jelentkezőn tesztelték a PTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján. A kísérletben résztvevő páciensek 30 napig fél litert fogyasztottak a tejtermékből. Az orvosi eredmények szerint a páciensek vérzsírszintje négy hét alatt a normális, fiziológiás értékre csökkent.
A szakemberek véleménye szerint a kutatóintézetben kifejlesztett, jótékony baktériumokban gazdag kefir betegnek, egészségesnek egyaránt ajánlható. A benne lévő baktériumok a vastagbélben fejtik ki hatásukat, ezért több emésztőrendszeri megbetegedés megelőzésében vagy az antibiotikumok alkalmazása miatt megváltozó bélflóra helyreállításában játszhat szerepet.