• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Káros lehet a virtuális baráti kör

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az internetes közösségi oldalak ártanak az egészségnek, mert csökkentik a személyes kapcsolatokat.

Az internetes közösségi oldalak ártalmasak lehetnek az emberek lelki egészségére, mert csökkentik a személyes kapcsolatokat - állítja a kérdést tanulmányozó szakember, Aric Sigman.
Bár az olyan oldalakat, mint például a Facebook, azzal a céllal indították útjára, hogy gazdagítsák a társasági életet, az embereket mégsem viszik közelebb egymáshoz - hívta fel a figyelmet Sigman a Biologist brit szaklapban.


A személyes interakciókat is magában foglaló "valódi" társasági hálózat hiánya élettani elváltozásokat is okozhat - idézi Sigmant a BBC honlapja. A szemtől-szembeni kapcsolatok hiánya módosíthatja a gének működésmódját, megzavarhatja az immunválaszokat, a hormonszintet, az artériák működését és befolyásolhatja a mentális teljesítményt. Mindez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a rák, a stroke, a szívbetegségek és az elbutulás - állítja a szakértő.


Sigman úgy véli, a társasági oldalak jelentős szerepet játszanak abban, hogy az emberek még elszigeteltebbek. Látszólag elevenebb társasági életet élnek az oldalt használók, de a valóság másképp fest. Az internetes társasági oldalak tulajdonképpen kiszorítják az embereket a valódi társasági életből.


Tanulmány szerint 1987 óta, a számítógép használatának növekedésével nagy mértékben csökkent az az idő, amelyet az emberek szemtől-szembeni kapcsolatokban töltenek el egymással. Kiemelte, a személyes interakció a testünk működésére is hatással van, ami az elektronikus levelezés során nem jön létre. "Amikor 'valóban' együtt vagyunk valakivel, különböző dolgok történnek, ez valószínűleg evolúciós mechanizmus, az együttlétből testünknek is 'nyeresége' származik. Még nem értjük pontosan a jelenséget, de annyi látszik, különbség van a valódi jelenlét és virtuális változata között" - mondta doktor Sigman.


A szakértő szerint az elektronikus média rontja az emberek társadalmi készségeit és azt a képességüket, hogy olvassanak a testbeszéd jeleiből.


A britek körében két évtizeden belül megháromszorozódott azoknak a száma, akiknek fontos ügyeiket nincs kivel megbeszélniük...Nem arról van szó, hogy én régi vágású lennék, és ellenzem az új technológiai vívmányokat, de bármilyen új technológia arra való, hogy olyan eszközt adjon a kezünkbe, amivel életünket erősebbé tehetjük" - magyarázta a kutató.

Legolvasottabb cikkeink